Gemeente en ontwikkelaars moeten zelf betalen voor ontsluiting nieuwe wijk
De provincie Zuid-Holland vindt het prima als de gemeente Alphen aan den Rijn woningen wil bouwen in de Gnephoekpolder, maar wil niet meebetalen aan het ontsluiten van dat gebied. De gemeente en ontwikkelaars moeten alle kosten voor hun rekening nemen. Niet alleen voor de woningen maar ook voor de benodigde infrastructuur, zoals (vaar)wegen in en om de nieuwe wijk.
Gedeputeerde Anne Koning (wonen en ruimtelijke ordening, GroenLinks-PvdA) benadrukte het standpunt van de provincie tijdens een commissievergadering. “De ‘veroorzaker’ betaalt”, stelde zij daar. “Als je dus een grote woonwijk bouwt, moet je dat uit de gemeentekas en via marktpartijen financieren.”
De provincie heeft zich jarenlang verzet tegen bouwen in de Gnephoekpolder ten westen van Alphen aan den Rijn. Pas toen de gemeente het plan aanpaste van 10.000 naar 5500 woningen, ging Zuid-Holland akkoord. De provincie stelde daar wel voorwaarden aan. Zo moest het Rijk het gat in de begroting van zo’n 60 miljoen euro dekken. Die toezegging kwam er in juni van toenmalig woonminister Hugo de Jonge.
Terecht?
Het standpunt van de provincie leidt tot onbegrip bij onder meer de SGP. “Als provincie hebben we met het Rijk afgesproken bijna 250.000 woningen te gaan bouwen. Wij hebben er dus belang bij dat die er komen”, zei Statenlid Gerard van de Breevaart. “Wij gaan straks ‘shinen’ als al die woningen gerealiseerd zijn, maar we leggen alle verantwoordelijkheden – ook wat betreft mobiliteit – bij de gemeenten. Is dat wel terecht?”
Volgens de gedeputeerde is dit echter de gewone gang van zaken: “De gemeente kiest ervoor om hier op deze locatie woningen te bouwen. Het valt niet onder onze verantwoordelijkheid om daar voor de benodigde infrastructuur te zorgen. En het past ook niet binnen onze portemonnee. Alle maatregelen die vallen onder de integrale gebiedsontwikkeling, zijn voor rekening van de gemeente.”
Betaalbare woningen
Als er binnenkort een bestuursovereenkomst wordt ondertekend, is daarmee aan alle voorwaarden van de provincie voldaan. Een van de andere eisen is dat van de 5500 woningen 60 procent valt in de categorie ‘betaalbaar’ en minimaal 30 procent voor de sociale huur is. Het is de bedoeling dat de bouw in 2029 start.
Lees ook: