Michiel de Ruyterbrug Urk
Bijzonder ontwerp

Michiel de Ruyterbrug is gereed: ‘Urk wilde een baken en kreeg een baken’

Het nieuwe kunstwerk over de Urkervaart. Fotografie: Henk Snaterse (via ipv Delft)

De bouw van de Michiel de Ruyterbrug in Urk is klaar. Aannemerscombinatie 2K wist de onderdelen van het beweegbare kunstwerk in iets meer dan een jaar tijd te installeren. 

De brug over de Urkervaart maakt het straks mogelijk om een nieuwe woonwijk te bereiken. Maar dat de brug meer moest worden dan een brug alleen, stond volgens ingenieursbureau ipv Delft al bij de allereerste gesprekken met de gemeente van het vissersdorp vast. “Urk wilde een baken en kreeg een baken”, vertelt het bedrijf dat de brug ontwierp tegenover Infrasite.

De 13,5 meter hoge hemeitoren spring direct in het oog. In geopende stand ziet de bovenkant van de brug eruit als een boetnaald, het soort naald waarmee vissersnetten worden gerepareerd. “In de avond worden de brugdelen aangelicht zodat de brug ook dan als baken zichtbaar is.”

De opdracht werd jaren geleden door de gemeente Urk gegund aan aannemerscombinatie 2K, bestaand uit Knipscheer Infrastructuur, Knook Staal en Machinebouw, en Aevo. Ingenieursbureau ipv Delft werd ingeschakeld voor het ontwerp. Het team vierde de afronding van het project eind vorige week, iets meer dan een jaar na het leggen van de eerste steen in april 2022.

De brug in geopende stand. Artikel gaat verder onder de afbeelding. © ipv Delft Michiel de ruyterbrug urk geopende stand

Bouw

Het werk op locatie werd in de afgelopen twaalf maanden verricht. De stalen brugdelen kwamen van een productielocatie in Moerdijk over het water naar Urk, waaronder de balans van 130.000 kilo. Betonnen bakken werden afgezonken en onder water op funderingspalen bevestigd. De gehele betonconstructie is uiteindelijk bovenop de bakken gemaakt. “Dat vereiste veel vakkundig vlecht- en bekistingswerk. We hadden ook voor bouwkuipen kunnen kiezen, maar dat zou een stuk duurder zijn en de scheepvaart stremmen.”

Voorlopig buiten gebruik

Het duurt nog even voordat de brug in gebruik wordt genomen. Het kunstwerk is klaar, maar de omliggende weg nog niet. KWS Infra sluit de Urkerweg op dit moment aan op de brug. De afzonderlijke opdracht werd vorig jaar door de gemeente aan het wegenbouwbedrijf gegund. Als onderdeel van de klus bouwt KWS Infra een rotonde en een fiets- en voetpad langs de Urkervaart. De aannemer verwacht het project in augustus af te ronden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Michiel de Ruyterbrug is gereed: ‘Urk wilde een baken en kreeg een baken’ | Infrasite
Michiel de Ruyterbrug Urk
Bijzonder ontwerp

Michiel de Ruyterbrug is gereed: ‘Urk wilde een baken en kreeg een baken’

Het nieuwe kunstwerk over de Urkervaart. Fotografie: Henk Snaterse (via ipv Delft)

De bouw van de Michiel de Ruyterbrug in Urk is klaar. Aannemerscombinatie 2K wist de onderdelen van het beweegbare kunstwerk in iets meer dan een jaar tijd te installeren. 

De brug over de Urkervaart maakt het straks mogelijk om een nieuwe woonwijk te bereiken. Maar dat de brug meer moest worden dan een brug alleen, stond volgens ingenieursbureau ipv Delft al bij de allereerste gesprekken met de gemeente van het vissersdorp vast. “Urk wilde een baken en kreeg een baken”, vertelt het bedrijf dat de brug ontwierp tegenover Infrasite.

De 13,5 meter hoge hemeitoren spring direct in het oog. In geopende stand ziet de bovenkant van de brug eruit als een boetnaald, het soort naald waarmee vissersnetten worden gerepareerd. “In de avond worden de brugdelen aangelicht zodat de brug ook dan als baken zichtbaar is.”

De opdracht werd jaren geleden door de gemeente Urk gegund aan aannemerscombinatie 2K, bestaand uit Knipscheer Infrastructuur, Knook Staal en Machinebouw, en Aevo. Ingenieursbureau ipv Delft werd ingeschakeld voor het ontwerp. Het team vierde de afronding van het project eind vorige week, iets meer dan een jaar na het leggen van de eerste steen in april 2022.

De brug in geopende stand. Artikel gaat verder onder de afbeelding. © ipv Delft Michiel de ruyterbrug urk geopende stand

Bouw

Het werk op locatie werd in de afgelopen twaalf maanden verricht. De stalen brugdelen kwamen van een productielocatie in Moerdijk over het water naar Urk, waaronder de balans van 130.000 kilo. Betonnen bakken werden afgezonken en onder water op funderingspalen bevestigd. De gehele betonconstructie is uiteindelijk bovenop de bakken gemaakt. “Dat vereiste veel vakkundig vlecht- en bekistingswerk. We hadden ook voor bouwkuipen kunnen kiezen, maar dat zou een stuk duurder zijn en de scheepvaart stremmen.”

Voorlopig buiten gebruik

Het duurt nog even voordat de brug in gebruik wordt genomen. Het kunstwerk is klaar, maar de omliggende weg nog niet. KWS Infra sluit de Urkerweg op dit moment aan op de brug. De afzonderlijke opdracht werd vorig jaar door de gemeente aan het wegenbouwbedrijf gegund. Als onderdeel van de klus bouwt KWS Infra een rotonde en een fiets- en voetpad langs de Urkervaart. De aannemer verwacht het project in augustus af te ronden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.