Loze afspraken

Rekenkamer ‘bezorgd’ over uitgaven aan infra, ministerie op vingers getikt

minister mark harbers infrastructuur en waterstaat
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat voorafgaand aan een ministerraadsvergadering in februari 2023. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen over de uitgaven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Minister Mark Harbers wordt in een onderzoeksrapport op de vingers getikt over ontbrekende informatie, budgetoverschrijdingen en niet nagekomen afspraken.    

De Algemene Rekenkamer doet jaarlijks onderzoek naar de manier waarop het ministerie belastinggeld besteedt. Het nieuwste rapport werd eerder deze maand gepubliceerd op de website van de toezichthouder. Voor het derde jaar op rij staat er een rood kruis achter de aanbestedingen van Rijkswaterstaat. Net zoals in 2022 schrijft de Rekenkamer dat infraprojecten in het afgelopen jaar meer kostten dan het beschikbare budget. Het ministerie zou de risico’s van opdrachten onvoldoende inschatten.

Daarnaast zien de onderzoekers dat er bij het ministerie “belangrijke informatie ontbreekt om goed te sturen”. Vorig jaar werd het ministerie gevraagd om meer informatie te delen over wijzigingen in het budget en de looptijd van infraprojecten. Met die informatie zouden de risico’s van toekomstige projecten beter ingeschat kunnen worden. “Nu vermeldt het ministerie wel realisatiecijfers, maar dat is niet wat wij bedoelden. Door voor projecten bijeen te brengen welke veranderingen er zijn geweest kan er meer worden geleerd. Daarom herhalen we deze aanbeveling dit jaar.”

Verder twijfelen de onderzoekers of de projecten waarin het ministerie investeert wel zo belangrijk zijn voor de bereikbaarheid van Nederland. “Dat laatste vraagt om andere oplossingen dan de aanleg van meer infrastructuur”, zegt de Rekenkamer. Als oorzaak wijzen de onderzoekers op het gebrek aan een toetsingskader voor investeringen.

Mark Harbers reageert

De reactie van minister Mark Harbers wordt in het rapport vermeld. Hij erkent dat het beter kan, maar kan zich niet helemaal vinden in de kritiek op de uitgaven van Rijkswaterstaat. Harbers wijst erop dat er een driejarig verbeterprogramma is opgezet om investeringen te optimaliseren. Over het gebrek aan informatie over wijzigingen in projecten zegt de minister dat hij er “in de komende tijd aandacht aan blijft geven”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.