Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Gebrek aan orders belangrijkste oorzaak voor stagnatie werk GWW

Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Een gebrek aan orders wordt door bijna een kwart van de GWW-bedrijven genoemd als reden voor stagnatie in de productie. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Daarin gaf 22 procent van de ondervraagde GWW-bedrijven aan dat een gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak is van stagnatie in de productie. Daarnaast zei 7 procent dat een gebrek aan bouwmaterialen vertragend werkt. Dat is een flink verschil met de burgerlijke en utiliteitsbouw, waar één op de vijf bedrijven zegt dat een tekort aan materialen voor stagnatie zorgt. Dat is ook meteen het hoogste aandeel dat het EIB ooit heeft gemeten in dit opzicht.

Werkvoorraad GWW gelijk gebleven

In de conjunctuurmeting wordt altijd gekeken naar de werkvoorraad van bouwbedrijven. Die bleef afgelopen mei in de GWW gelijk op gemiddeld 7,1 maanden. Bij de wegenbouwers waren de orderboeken in mei voor 6,3 maanden gevuld, net als in april. In de grond- en waterbouw werden de orderboeken wel iets dunner; daar ging er een tiende maand af en bleef er gemiddeld 7,8 maanden werk over. Zowel in de utiliteitsbouw als de woningbouw kwam er een tiende maand werk bij, waardoor de werkvoorraden daar respectievelijk 9,9 en 12,2 maanden bedragen.

Lees ook: Werkvoorraad GWW iets groter geworden

Auteur: Vincent Krabbendam

Gebrek aan orders belangrijkste oorzaak voor stagnatie werk GWW | Infrasite
Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Gebrek aan orders belangrijkste oorzaak voor stagnatie werk GWW

Graafmachine bij water. Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Een gebrek aan orders wordt door bijna een kwart van de GWW-bedrijven genoemd als reden voor stagnatie in de productie. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Daarin gaf 22 procent van de ondervraagde GWW-bedrijven aan dat een gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak is van stagnatie in de productie. Daarnaast zei 7 procent dat een gebrek aan bouwmaterialen vertragend werkt. Dat is een flink verschil met de burgerlijke en utiliteitsbouw, waar één op de vijf bedrijven zegt dat een tekort aan materialen voor stagnatie zorgt. Dat is ook meteen het hoogste aandeel dat het EIB ooit heeft gemeten in dit opzicht.

Werkvoorraad GWW gelijk gebleven

In de conjunctuurmeting wordt altijd gekeken naar de werkvoorraad van bouwbedrijven. Die bleef afgelopen mei in de GWW gelijk op gemiddeld 7,1 maanden. Bij de wegenbouwers waren de orderboeken in mei voor 6,3 maanden gevuld, net als in april. In de grond- en waterbouw werden de orderboeken wel iets dunner; daar ging er een tiende maand af en bleef er gemiddeld 7,8 maanden werk over. Zowel in de utiliteitsbouw als de woningbouw kwam er een tiende maand werk bij, waardoor de werkvoorraden daar respectievelijk 9,9 en 12,2 maanden bedragen.

Lees ook: Werkvoorraad GWW iets groter geworden

Auteur: Vincent Krabbendam