Zonnepark Beilen. Foto: GroenLeven

Bouw drijvend zonnepark op zandwinplas Beugel Infrastructuur in volle gang

Foto: persbericht GroenLeven

Op de zandwinplas van Beugel Infrastructuur in Beilen wordt momenteel een drijvend zonnepark gebouwd. Voor het bedrijf is dit een manier om de zandwinplas ook op de lange termijn van waarde te laten zijn.

Voor de gemeente met zo’n 34.000 inwoners is het drijvende zonnepark een belangrijke stap in het realiseren van de eigen duurzaamheidsambities. Bovendien wordt bij deze vorm efficiënt omgesprongen met de beschikbare ruimte. Vanuit het Klimaatakkoord was er de wens om het zonnepark voor minimaal de helft in lokaal eigendom te laten zijn. Voor direct omwonenden wordt een inkoopactie gestart, waarmee zij een korting kunnen krijgen op zonnepanelen en een omvormer voor het eigen dak. Het zonnepark zal goed zijn voor een vermogen van 16 Megawatt, genoeg om zo’n 5.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Zandwinplas blijft van waarde

Beugel Infrastructuur is onderdeel van de Reimert Groep. Toen vorig jaar de vergunning voor het zonnepark werd verleend, zei mede-initiatiefnemer en directeur van de Reimert Groep Erik Kijlstra het volgende over het project: “Beugel Infrastructuur, dat gespecialiseerd is in het bouwrijp maken van grond en de aanleg en het onderhoud van wegen, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Met de aanleg van het zonnepark kan de zandwinplas van waarde blijven op lange termijn.”

Bedrijfsleider Roelf Schuiling vulde destijds aan: “ We zullen ook zonnepanelen plaatsen op onze bedrijfshal. Zo zetten we als onderneming in de gemeente Midden-Drenthe een stap vooruit in de verduurzaming van ons eigen energieverbruik.”

Dubbelfunctie

GroenLeven realiseerde onlangs ook al een drijvend zonnepark op een zandwinplas in Oudehaske, waarmee de teller op acht van zulke projecten staat. Algemeen directeur Roland Pechtold: “Zonne-energie op zandwinplassen biedt een mooie dubbelfunctie in de energietransitie in een klein en maritiem land als Nederland. In totaliteit hebben we nu bijna 250.000 drijvende zonnepanelen met aandacht voor de lokale omgeving, ecologie en biodiversiteit op industriële wateren geplaatst.”

Foto: GroenLeven

Lees ook: Opbrengst zonnepark Groningen Airport groter dan gedacht

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Bouw drijvend zonnepark op zandwinplas Beugel Infrastructuur in volle gang | Infrasite