Opbrengst zonnepark Groningen Airport groter dan gedacht

Groningen Airport Eelde
Foto: Groningen Airport Eelde (aangeleverd door Mirjam Bakker)

Het zonnepark van Groningen Airport Eelde heeft in 2020 meer dan de verwachte 6.200 huishoudens van stroom voorzien: het werden er 6.600. Het heldere lenteweer en de vele zonuren hebben sterk bijgedragen aan die 6,5 procent hogere opbrengst.

Het zonnepark is het eerste ter wereld dat is aangelegd tussen de taxi- en landingsbaan en het platform van een luchthaven. Airport Manager Andries Poelstra: ‘’Het zonnepark op de luchthaven ligt op een terrein waar verder niets anders mee gedaan kan worden, vanwege onder andere veiligheid en regelgeving. Het is fantastisch dat we op deze manier een dubbelfunctie van het middenterrein hebben weten te ontwikkelen waarmee we na een jaar al bewijzen dat het zinvol is. We hebben immers ruim 6.600 huishoudens kunnen voorzien van groene stroom en dat is boven verwachting.”

Dubbelfunctie

De luchthaven in het noorden van Nederland geeft een voorbeeld dat op zijn minst de belangstelling van andere partijen wekt. Frank Oomen, Hoofd Large Scale Projecten GroenLeven: “Het realiseren van het succesvolle zonnepark op Groningen Airport Eelde laat zien dat vrijwel elke locatie geschikt gemaakt kan worden voor een dubbelfunctie met zonnepanelen. Ook sectoren die met hoge of bijzondere veiligheidseisen te maken hebben. Wij merken dan ook dat er steeds meer vraag is vanuit de luchtvaart en gerelateerde sectoren.”

Binnen het duurzaamheid- en innovatieprogramma dat de luchthaven kortgeleden heeft gelanceerd, wordt tevens gekeken hoe het zonnepark kan bijdragen aan andere duurzame innovaties. Zo wordt er samen met GroenLeven onder andere onderzoek gedaan naar ontwikkelingen met waterstofgas, afkomstig van het zonnepark.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam