Testrit SUNIJ-lijn (Bron: Rick Huisinga)

Maanden extra vertraging SUNIJ-tramlijn door ‘verkeerde aannames’

Rechtenvrij via provincie Utrecht mits vermelding fotograaf onderaan bericht

Het gaat niet enkele weken, maar enkele maanden langer duren voordat de exploitatie van de vernieuwde tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein van start gaat. De nieuwe vertraging is het gevolg van verkeerde aannames, onderschattingen en onvoorziene zaken, meldt de provincie Utrecht. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Bij het uitwerken van de nieuwe planning is volgens de provincie duidelijk geworden dat de eerdere verwachting – ‘enkele weken’ vertraging – te optimistisch is geweest. “Een van de verkeerde aannames is dat het project is aangemerkt als een renovatieproject, maar door de Inspectie Leefomgeving en Transport wordt gezien als een nieuwbouwproject. Hier hoort andere documentatie bij en het kost meer tijd om dat op orde te krijgen.”

Zeer pijnlijk

De provincie Utrecht noemt het ‘zeer pijnlijk dat in zo’n korte tijd alweer allerlei nieuwe, negatieve ontwikkelingen naar voren komen.’ Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe planning, waar de provincie op korte termijn meer inzicht in denkt te kunnen bieden. Ook is nog niets bekend over de impact van de uitloop op de kosten van het project. Die konden door vertraging en extra werkzaamheden al oplopen tot 20,9 miljoen euro.

Eigenlijk had de SUNIJ-lijn al in augustus moeten gaan rijden, maar afgelopen maanden was er een opeenstapeling aan tegenvallers. Eerst gooiden de coronamaatregelen roet in het eten, waardoor minder mensen tegelijkertijd op de bouwplaats konden werken en buitenlandse fabrieken stillagen. Twee weken geleden bleek dat ook de nieuwe datum van 21 september niet haalbaar was, omdat niet op tijd een indienststellingsvergunning kon worden verkregen.

Bron foto: Rick Huisinga

Onderwerpen:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder Infrasite.nl.