Cementloos beton Floriade

Floriadebruggen uitgevoerd in cementloos beton

Foto: still uit video Bruggencampus Flevoland-Floriade bij nieuwsbericht op site Floriade 03-09-2020

Om de CO2-uitstoot te verminderen worden de twee circulaire bruggen op het Floriadeterrein in Almere grotendeels gemaakt van geopolymeerbeton: een cementloze betonsoort. Dat is mogelijk geworden omdat de gemeente Almere na een periode van testen een heel traject met certificeringsorganisatie Kiwa heeft doorlopen en een certificaat Besluit bodemkwaliteit heeft ontvangen.

Dankzij dat certificaat kan cementloos beton toegepast worden in licht constructieve onderdelen van de twee Floriadebruggen. Inmiddels is het beton voor de stootplaten van de bruggen gestort met gebruik van geopolymeerbeton. In deze betonsoort is het cement als bindmiddel vervangen door geopolymeer: een bindmiddelsysteem op basis van een activator met dezelfde bindende eigenschappen. De primaire grondstoffen zand en grind zijn grotendeels vervangen door herbruikbare grondstoffen. Cementloos beton brengt de CO2-uitstoot bij de productie sterk terug. Om geopolymeerbeton ook te kunnen gebruiken voor delen van de bruggen die zwaarder belast worden, is meer onderzoek nodig.

Lokaal tintje

De nieuwe bruggen krijgen een lokaal tintje. Zowel de architect, de aannemer als de leverancier van de gerecyclede grondstoffen zijn afkomstig uit Almere. En de reststromen voor die grondstoffen zijn eveneens afkomstig uit die gemeente. Na een ontwerpprijsvraag werd Reimert Bouw en Infrastructuur gekozen om de bruggen te bouwen.

De Beverbrug (bijgenaamd Spons) is een brug voor zwaar verkeer en heeft een slingerachtige vorm om een beverburcht in de buurt te ontzien. De brug is volledig herbruikbaar en zal gedeeltelijk worden uitgevoerd met cementloos beton. De andere brug heet Rondje Weerwater (bijgenaamd Puin) en is bestemd voor fietsers en voetgangers. Ook in deze brug wordt cementloos beton gebruikt.

Bruggencampus

De gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben samen een bruggencampus in het leven geroepen waar onderzoek gedaan wordt naar de ontwikkeling en toepassing van circulaire bruggen. Dat gebeurt met medewerking van onderwijs, overheid en markt. Gekeken wordt onder meer hoe bestaande bruggen en materialen een tweede leven kunnen krijgen. Ook hopen de initiatiefnemers met concrete oplossingen te komen voor de duizenden bruggen die de komende jaren in Nederland vervangen moeten worden.

De Floriade in Almere vindt plaats in 2022. Deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van Growing Green Cities en duurt ongeveer een half jaar. Na afloop van de Floriade wordt het terrein ingericht als nieuwe stadswijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Floriadebruggen uitgevoerd in cementloos beton | Infrasite
Cementloos beton Floriade

Floriadebruggen uitgevoerd in cementloos beton

Foto: still uit video Bruggencampus Flevoland-Floriade bij nieuwsbericht op site Floriade 03-09-2020

Om de CO2-uitstoot te verminderen worden de twee circulaire bruggen op het Floriadeterrein in Almere grotendeels gemaakt van geopolymeerbeton: een cementloze betonsoort. Dat is mogelijk geworden omdat de gemeente Almere na een periode van testen een heel traject met certificeringsorganisatie Kiwa heeft doorlopen en een certificaat Besluit bodemkwaliteit heeft ontvangen.

Dankzij dat certificaat kan cementloos beton toegepast worden in licht constructieve onderdelen van de twee Floriadebruggen. Inmiddels is het beton voor de stootplaten van de bruggen gestort met gebruik van geopolymeerbeton. In deze betonsoort is het cement als bindmiddel vervangen door geopolymeer: een bindmiddelsysteem op basis van een activator met dezelfde bindende eigenschappen. De primaire grondstoffen zand en grind zijn grotendeels vervangen door herbruikbare grondstoffen. Cementloos beton brengt de CO2-uitstoot bij de productie sterk terug. Om geopolymeerbeton ook te kunnen gebruiken voor delen van de bruggen die zwaarder belast worden, is meer onderzoek nodig.

Lokaal tintje

De nieuwe bruggen krijgen een lokaal tintje. Zowel de architect, de aannemer als de leverancier van de gerecyclede grondstoffen zijn afkomstig uit Almere. En de reststromen voor die grondstoffen zijn eveneens afkomstig uit die gemeente. Na een ontwerpprijsvraag werd Reimert Bouw en Infrastructuur gekozen om de bruggen te bouwen.

De Beverbrug (bijgenaamd Spons) is een brug voor zwaar verkeer en heeft een slingerachtige vorm om een beverburcht in de buurt te ontzien. De brug is volledig herbruikbaar en zal gedeeltelijk worden uitgevoerd met cementloos beton. De andere brug heet Rondje Weerwater (bijgenaamd Puin) en is bestemd voor fietsers en voetgangers. Ook in deze brug wordt cementloos beton gebruikt.

Bruggencampus

De gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben samen een bruggencampus in het leven geroepen waar onderzoek gedaan wordt naar de ontwikkeling en toepassing van circulaire bruggen. Dat gebeurt met medewerking van onderwijs, overheid en markt. Gekeken wordt onder meer hoe bestaande bruggen en materialen een tweede leven kunnen krijgen. Ook hopen de initiatiefnemers met concrete oplossingen te komen voor de duizenden bruggen die de komende jaren in Nederland vervangen moeten worden.

De Floriade in Almere vindt plaats in 2022. Deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van Growing Green Cities en duurt ongeveer een half jaar. Na afloop van de Floriade wordt het terrein ingericht als nieuwe stadswijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite