N69

Nieuwe provinciale weg maakt veel meer lawaai dan berekend was

N69 (bron: provincie Noord-Brabant)
N69 (bron: provincie Noord-Brabant) provincie Noord-Brabant

Metingen langs de nieuwe N69 tussen Valkenswaard en Veldhoven leveren hogere geluidswaarden op dan eerder berekend. Bij Dommelen (gemeente Valkenswaard) en de Broekhovenseweg (gemeente Bergeijk) is gemiddeld 50 en 52 decibel gemeten, zegt de provincie. Volgens de volgens modelberekeningen (uit 2018) zou dat respectievelijk 42 en 45 decibel moeten zijn.

De metingen langs de N69 zijn uitgevoerd na meldingen van een twintigtal inwoners. Zij geven aan vooral bij een zuidwestelijke wind geluidsoverlast te ervaren van de provinciale weg, die vorig jaar oktober officieel geopend werd. De provincie heeft naar aanleiding van deze meldingen en reacties van omliggende gemeenten namens hun inwoners de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant verzocht het geluidsniveau te meten bij de woningen van de melders. Dit is in het voorjaar gebeurd.

De geluidsbelasting blijkt groter dan verwacht. Dit terwijl er minder verkeer op de weg rijdt dan waarvan bij de modelberekeningen is uitgegaan. Verder rijdt het aanwezige verkeer langzamer (dus stiller) en ligt er geluidsreducerend asfalt. Voorlopig staan de deskundigen voor een raadsel. Tegenover Omroep Brabant klagen omwonenden vooral over het geluid van de vrachtwagens die over de N69 rijden. Een van hen zegt in het TV-nieuws door het geluid niet meer te kunnen slapen.

Second opinion

De provincie heeft nu besloten tot een jaar lang aanvullende geluidsmetingen langs de N69. Vanwege de onverwachte uitkomst heeft de provincie een extern bureau gevraagd om een second opinion van de metingen. Deze second opinion is vlak voor de zomer uitgevoerd en bevestigt de uitkomsten van het onderzoek door de omgevingsdienst. Deskundigen van de provincie noch de onderzoekers kunnen het verschil in geluidsbelasting tussen metingen en berekeningen verklaren. De provincie heeft besloten een onderzoeksbureau in te schakelen om alsnog een verklaring te vinden.

Lees ook:

Rijkswaterstaat keurt geluidsreducerende voegovergangen goed

BAM infra: schoner en stiller in Amsterdam

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie