CIRCULAIR

Liggers viaducten A9 krijgen tweede leven in N201

Patricia Zorko (plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat, links) en Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord Holland, rechts) ondertekenden op 17 januari 2023 op de InfraTech de intentieverklaring foto Rijkswaterstaat

De draagbalken van viaducten die worden verwijderd voor de verbreding van de snelweg A9 krijgen een nieuwe bestemming in de N201. De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afspraken hierover vastgelegd op de vakbeurs InfraTech. Het gaat om een primeur binnen de overheid en een belangrijke stap op weg naar meer samenwerking bij het werken aan circulariteit in de infrasector.

Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen dat overheden vaker materialen delen en hergebruiken. Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat: ‘Zeggen dat je circulair wilt werken is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren een tweede. Samen met de provincie gaan wij het nu ook echt doen. Ik vind het van lef getuigen dat de provincie Noord-Holland het aandurft om onze gebuikte liggers te reviseren en toe te passen in de N201.’

Circulariteit

Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering bij provincie Noord-Holland, neemt hierin graag het initiatief: ‘Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe (industrieel, flexibel en demontabel) te bouwen en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers.’

1300 liggers

Bij de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht komen in totaal circa 1300 liggers vrij die in aanmerking komen voor hergebruik. De provincie heeft de intentie om 32 stuks te gebruiken voor het nieuwe brugdek van de vaste brug in de N201 bij Kortenhoef. De overige draagbalken zijn nog beschikbaar. Patricia Zorko is positief over de mogelijkheden hiervan: ’Ik heb er vertrouwen in dat we de andere liggers ook kunnen hergebruiken. De eerste projecten dienen zich al aan.’

Hoog Burel

Ook in andere delen van het land wordt circulaire bouw van viaducten opgeschaald. Recent werden bij de bouw van het nieuwe viaduct Hoog Burel over de A1 hergebruikte liggers toegepast, afkomstig uit de A7 bij Groningen. Het beton bleek nog van goede kwaliteit, waardoor de liggers op hun nieuwe bestemming naar verwachting nog minstens een eeuw mee kunnen.

Patricia Zorko (plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat, links) en Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord Holland, rechts) ondertekenden op 17 januari 2023 in het Rijkswaterstaatspavilioen op de InfraTech de intentieverklaring om liggers te hergebruiken Foto: © Rijkswaterstaat

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Liggers viaducten A9 krijgen tweede leven in N201 | Infrasite
CIRCULAIR

Liggers viaducten A9 krijgen tweede leven in N201

Patricia Zorko (plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat, links) en Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord Holland, rechts) ondertekenden op 17 januari 2023 op de InfraTech de intentieverklaring foto Rijkswaterstaat

De draagbalken van viaducten die worden verwijderd voor de verbreding van de snelweg A9 krijgen een nieuwe bestemming in de N201. De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben afspraken hierover vastgelegd op de vakbeurs InfraTech. Het gaat om een primeur binnen de overheid en een belangrijke stap op weg naar meer samenwerking bij het werken aan circulariteit in de infrasector.

Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen dat overheden vaker materialen delen en hergebruiken. Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat: ‘Zeggen dat je circulair wilt werken is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren een tweede. Samen met de provincie gaan wij het nu ook echt doen. Ik vind het van lef getuigen dat de provincie Noord-Holland het aandurft om onze gebuikte liggers te reviseren en toe te passen in de N201.’

Circulariteit

Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering bij provincie Noord-Holland, neemt hierin graag het initiatief: ‘Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe (industrieel, flexibel en demontabel) te bouwen en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers.’

1300 liggers

Bij de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht komen in totaal circa 1300 liggers vrij die in aanmerking komen voor hergebruik. De provincie heeft de intentie om 32 stuks te gebruiken voor het nieuwe brugdek van de vaste brug in de N201 bij Kortenhoef. De overige draagbalken zijn nog beschikbaar. Patricia Zorko is positief over de mogelijkheden hiervan: ’Ik heb er vertrouwen in dat we de andere liggers ook kunnen hergebruiken. De eerste projecten dienen zich al aan.’

Hoog Burel

Ook in andere delen van het land wordt circulaire bouw van viaducten opgeschaald. Recent werden bij de bouw van het nieuwe viaduct Hoog Burel over de A1 hergebruikte liggers toegepast, afkomstig uit de A7 bij Groningen. Het beton bleek nog van goede kwaliteit, waardoor de liggers op hun nieuwe bestemming naar verwachting nog minstens een eeuw mee kunnen.

Patricia Zorko (plaatsvervangend directeur-generaal Rijkswaterstaat, links) en Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord Holland, rechts) ondertekenden op 17 januari 2023 in het Rijkswaterstaatspavilioen op de InfraTech de intentieverklaring om liggers te hergebruiken Foto: © Rijkswaterstaat

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie