Windmolens Zeewolde schakelen zichzelf uit als ze zeearend spotten
In navolging van het windpark Krammer in Zeeland zijn ook windturbines van Windpark Zeewolde voorzien van een cameradetectiesysteem. Indien het systeem een zeearend ziet aankomen, schakelt het de windturbine uit. De molens staan niet direct stil, maar ook de langzamer draaiende wieken zullen in veel gevallen voorkomen dat de zeearend zicht te pletter vliegt.
Het systeem is niet op alle windmolens van Windpark Zeewolde geïnstalleerd, maar wel op de allerhoogste, en dan met name de molens die aan de rand van het park staan. De camera’s van het detectiesysteem zien de zeearend al op zo’n 1100 meter afstand aankomen. Is dat het geval, dan schakelt de windturbine zichzelf uit. Het systeem met de slimme camera’s is onlangs in gebruik genomen, meldt Omroep Flevoland.
Windpark Zeewolde is met 83 molens het grootste van Nederland. Het gaat daarbij om nieuwe molens die in een aantal gevallen 220 meter hoog zijn. Directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van het windpark is blij dat hij de zeearend kan beschermen tegen aanvaringen met ‘zijn’ windturbines. Dat was ook van meet af aan zijn insteek. “Samen hebben we het park gebouwd en samen zorgen we goed voor het gebied”, zei hij bij de start van de aanleg. “De zeearend is daar een onderdeel van én een prachtige vogel. Zijn veiligheid in ons projectgebied gaat ons dan ook aan het hart.”
De zeearend is de grootste arendsoort van Europa. Hij kan tot zo’n 90 cm groot worden en een spanwijdte hebben tot 2,5 meter. De laatste jaren gedijt de zeearend weer goed in Nederland. Vorig jaar zorgden de arenden voor 28 nesten waarin tientallen jongen werden geboren. Vanzelfsprekend leeft de zeearend in de buurt van zee. Uitgerekend daar vestigt de mens ook graag zijn windparken, aangezien de wind in dat soort gebieden het hardste waait en ook vrij spel heeft.
Vogels zien wieken eenvoudigweg te laat
Daardoor komen zeearenden met regelmaat in aanraking met de wieken van de windmolens. De vogels zien ze eenvoudigweg te laat. In vrijwel alle gevallen raakt de zeearend dodelijk gewond bij een dergelijke botsing. ‘Als de arend de wieken van de windmolens niet bijtijds ontwaart, dan moeten de windmolens de zeearenden maar bijtijds opmerken’, was de gedachte achter de ontwikkeling van de slimme camera’s die nu op de molens zijn aangebracht. De camera’s zien vanaf elke hoek of er een vogel komt aanvliegen en beoordelen dan met herkenningssoftware of het om een zeearend gaat. Is dat het geval, dan worden één of meerdere molens automatisch stilgezet.
“Het volledig tot stilstand brengen van de wieken in die korte tijd zal niet altijd lukken, maar de wieken gaan wel direct een stuk langzamer en zijn daardoor dus veel zichtbaarder voor de vogel”, vertelt Sieburgh Sjoerdsma. “De kans dat hij ertegenaan vliegt, is zo een stuk kleiner dan als de wieken op volledige snelheid zijn.” Als de camera’s detecteren dat de zeearend zich niet meer binnen een cirkel van 300 meter rond de molens bevindt, gaan de wieken weer draaien.
De kosten van het detectiestysteem zouden enkele miljoenen euro’s bedragen. Daarover houdt Sieburgh Sjoerdsma zich op de vlakte. “Het is een fikse investering, die voor een deel trouwens zit in het stilzetten van de molens. Ook dat kost geld”, stelt hij.
Lees ook: