Start aanbesteding megacontract onderhoud bruggen en sluizen Oost-Nederland

Sluis Eefde Twentekanaal. Foto: RWS
Foto bij nieuwsbericht RWS 27-08-2020

Rijkswaterstaat is een aanbestedingsprocedure gestart voor het beheer en onderhoud van alle sluizen en bruggen in Oost-Nederland. Het megacontract is eind augustus gepubliceerd op TenderNed. De looptijd is maximaal tien jaar. Medio november 2021 moet het prestatiecontract ingaan.

De aanbesteding richt zich op alle stuw- en sluiscomplexen, gemalen en bruggen in Oost-Nederland. Het accent van de werkzaamheden ligt daarbij werktuigbouw, elektrotechniek en industriële automatisering. Veel van de stuw- en sluiscomplexen in het gebied zijn recent gerenoveerd en daarbij voorzien van sensoren. De data die de sensoren opleveren gebruikt Rijkswaterstaat om het beheer en onderhoud te verbeteren en te verduurzamen.

Gelijkwaardig

In de aanbesteding gaat het om prestatiegericht onderhoud. Rijkswaterstaat hecht aan een zo groot mogelijke betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de te onderhouden bruggen en sluizen. Daarnaast licht de focus op innovatie en een nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, waarbij beide partners een gelijkwaardige inbreng hebben. Zo zullen ze aan het begin van de contractperiode samen een ambitieagenda opstellen. Ook zal jaarlijks geëvalueerd worden of de verwachte doelen bereikt zijn.

Om innovatie te stimuleren is gekozen voor een relatief lange contractduur: zes jaar met de optie van nog twee keer een verlenging van twee jaar. Die tijd moet het voor de winnende partij makkelijker maken om gedane investeringen in manieren om het onderhoud te verbeteren of slimmer te maken terug te verdienen. Naast innovatief moet de contractpartner ook communicatief zijn. Een van de eisen die Rijkswaterstaat stelt is dat er goed gecommuniceerd wordt met belanghebbenden, bijvoorbeeld als het onderhoud hinder gaat opleveren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Start aanbesteding megacontract onderhoud bruggen en sluizen Oost-Nederland | Infrasite

Start aanbesteding megacontract onderhoud bruggen en sluizen Oost-Nederland

Sluis Eefde Twentekanaal. Foto: RWS
Foto bij nieuwsbericht RWS 27-08-2020

Rijkswaterstaat is een aanbestedingsprocedure gestart voor het beheer en onderhoud van alle sluizen en bruggen in Oost-Nederland. Het megacontract is eind augustus gepubliceerd op TenderNed. De looptijd is maximaal tien jaar. Medio november 2021 moet het prestatiecontract ingaan.

De aanbesteding richt zich op alle stuw- en sluiscomplexen, gemalen en bruggen in Oost-Nederland. Het accent van de werkzaamheden ligt daarbij werktuigbouw, elektrotechniek en industriële automatisering. Veel van de stuw- en sluiscomplexen in het gebied zijn recent gerenoveerd en daarbij voorzien van sensoren. De data die de sensoren opleveren gebruikt Rijkswaterstaat om het beheer en onderhoud te verbeteren en te verduurzamen.

Gelijkwaardig

In de aanbesteding gaat het om prestatiegericht onderhoud. Rijkswaterstaat hecht aan een zo groot mogelijke betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de te onderhouden bruggen en sluizen. Daarnaast licht de focus op innovatie en een nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, waarbij beide partners een gelijkwaardige inbreng hebben. Zo zullen ze aan het begin van de contractperiode samen een ambitieagenda opstellen. Ook zal jaarlijks geëvalueerd worden of de verwachte doelen bereikt zijn.

Om innovatie te stimuleren is gekozen voor een relatief lange contractduur: zes jaar met de optie van nog twee keer een verlenging van twee jaar. Die tijd moet het voor de winnende partij makkelijker maken om gedane investeringen in manieren om het onderhoud te verbeteren of slimmer te maken terug te verdienen. Naast innovatief moet de contractpartner ook communicatief zijn. Een van de eisen die Rijkswaterstaat stelt is dat er goed gecommuniceerd wordt met belanghebbenden, bijvoorbeeld als het onderhoud hinder gaat opleveren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite