Start werkzaamheden verbreding Wilhelminakanaal

Foto: Ivo Ketelaar

Vandaag zijn de werkzaamheden gestart aan het Wilhelminakanaal in Tilburg. Het kanaal wordt over een lengte van bijna 5 kilometer verbreed en verdiept. De eerste werkzaamheden zijn het kappen van bomen, explosievenonderzoek en archeologisch onderzoek. De bomenkap duurt tot 26 februari. De duur van de onderzoeken is afhankelijk van hetgeen wordt aangetroffen. Bouwcombinatie Heijmans-Boskalis voert de werkzaamheden uit. In 2016 is het Wilhelminakanaal klaar voor zogenaamde klasse IV-schepen.

Kappen van bomen

Voor de verbreding van het kanaal moeten er bomen worden gekapt, omdat deze op de plek staan van het toekomstige kanaal en het nieuwe fietspad. Na afloop van het project worden in de nabije omgeving nieuwe bomen geplaatst. De werkzaamheden zorgen voor afsluitingen van delen van het fietspad aan de zuidzijde van het kanaal. Hiervoor wordt een omleidingsroute aangegeven. De diverse afsluitingen nemen per deel enkele dagen in beslag. De werkzaamheden kunnen tussen 7.00-19.00 uur tot enige geluidsoverlast leiden.

Explosievenonderzoek en archeologisch onderzoek

In deze eerste fase van de werkzaamheden wordt ook de ondergrond onderzocht op de aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) verwijdert eventueel aangetroffen gevaarlijke explosieven. Gemeente Tilburg brengt vervolgens de eventueel aanwezige archeologische waarde van de bodem in kaart.

Beter bereikbaar Noord-Brabant

Rijkswaterstaat werkt samen met gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal. Een breder en dieper kanaal leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water. Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. Dit betekent minder vrachtverkeer op de weg, minder files en minder uitstoot van CO2 en fijnstof. De verruiming van het kanaal schept ook kansen voor de Brabantse economie. Veel bedrijven maken voor de aan- en afvoer van goederen steeds vaker gebruik van de Brabantse kanalen. In 2016 is het Wilhelminakanaal klaar voor klasse IV-schepen.

Beter Benutten Brabant

Het project Wilhelminakanaal past binnen het programma Beter Benutten Brabant. Dit programma maakt onderdeel uit van het landelijk programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren en bijdragen aan economische groei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Noord-Brabant