Grontmij eerste half jaar 2008: winst stijgt met 20%

• Resultaat na belastingen in eerste halfjaar 2008 met 20% toegenomen tot € 18,5 miljoen (2007: € 15,4 miljoen). Winst per aandeel stijgt ook met 20%, van € 0,87 tot € 1,04

• Bedrijfsopbrengsten in eerste halfjaar: € 418,4 miljoen (2007: € 383,6 miljoen)

• Netto bedrijfsopbrengsten (eigen productie) gestegen tot € 332,6 miljoen (2007: € 294,6 miljoen). Autonome groei eerste half jaar: 10% (2007: 8%). Zonder valuta-effecten zou de autonome groei 12,3% hebben bedragen

• Resultaat voor rente en belastingen (EBIT) steeg in eerste halfjaar met 23,6% tot € 27,2 miljoen (2007: € 22,0 miljoen)

• EBITA steeg met 15% tot € 29,7 miljoen, ofwel 7,1% van de bedrijfsopbrengsten (2007: € 25,8 miljoen, ofwel 6,7% van bedrijfsopbrengsten)

• Sterk tweede kwartaal met 18% stijging van bedrijfsopbrengsten en een toename van EBIT met 24,6%. Geacquireerde ondernemingen droegen 3,5% bij aan de omzetgroei

• Alle landen in Europa presteerden in lijn met verwachtingen

• Vooruitzichten 2008 ongewijzigd: EBITA voor geheel 2008 benadert 8%, exclusief onvoorziene omstandigheden

Commentaar Sylvo Thijsen, CEO Grontmij N.V.: "In het eerste halfjaar van 2008 zijn we succesvol geweest in het behalen van onze doelstellingen met betrekking tot groei en winst. Vrijwel onze gehele omzet en winst worden gerealiseerd in Europa. Alle landen hebben hun prestaties ten opzichte van het eerste halfjaar 2007 verbeterd. We zijn in staat geweest onze marktpositie te verbeteren, vooral in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Centraal Europa. Duitsland, België en Zweden hebben hun marges wezenlijk verbeterd door hun businessmix te verbeteren. In Nederland groeide de omzet autonoom met 12%. Grontmij’s orderportefeuille blijft goed en is groeiend. De huidige wereldwijde focus op klimaatoplossingen en het behoud van voedsel- en natuurlijke hulpbronnen stuwt de vraag naar onze dienstverlening in zowel de publieke als de private sector. Ondanks het huidige onstabiele economische klimaat zien wij nog steeds een aanhoudende vraag naar publieke investeringen in al onze landen. Ik ben verheugd met de uitstekende order intake en de bijdrage van de nieuw geacquireerde bedrijven in het tweede kwartaal. Grontmij’s solide positie in Europa biedt uitzicht op voortgaande groei met duurzame winstgevendheid. De vooruitzichten voor het tweede halfjaar van 2008 zijn ongewijzigd positief: groei van omzet en winstgevendheid. We verwachten een operationele marge van 8% (EBITA uitgedrukt in bedrijfsopbrengsten) over geheel 2008 te benaderen.”

Bedrijfsopbrengsten en resultaat eerste halfjaar 2008

De netto bedrijfsopbrengsten stegen tot € 332,6 miljoen, een stijging van 12,9% (na eliminatie van koerseffecten 15,2%) in vergelijking met het eerste halfjaar van 2007. De autonome groei bedroeg 10%.

Het resultaat voor rente en belastingen (EBIT) in het eerste half jaar in 2008 bedroeg € 27,2 miljoen, een stijging van 23,6% in vergelijking met de € 22,0 miljoen over het eerste halfjaar van 2007. Uitgedrukt in verhouding tot de totale bedrijfsopbrengsten steeg EBIT naar 6,5% (2007: 5,7%). Uitgedrukt in verhouding tot de netto bedrijfsopbrengsten steeg EBIT naar 8,2% (2007: 7,5%).

Ook dit jaar dragen de resultaten van joint ventures en deelnemingen bij aan het resultaat voor belasting. Genoemde resultaten zijn behaald in België en Nederland. Deze resultaten vloeien voort uit het feit dat Grontmij samen met externe partners projecten uitvoert; om operationele- en financiële risico’s te beperken kiest Grontmij er regelmatig voor, deze activiteiten onder te brengen in aparte juridische eenheden waarin de groep een belang heeft van 50% of minder. Het gebruik van dergelijke joint ventures heeft een structureel karakter en draagt al vele jaren bij aan het resultaat van Grontmij. De betrokkenheid van Grontmij in joint ventures verschilt van jaar tot jaar. De resultaten uit dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen dus ook van jaar tot jaar verschillen en moeten worden bezien in samenhang met de overige resultaten uit projecten. De opbouw van onze projecten portfolio geeft voor de komende jaren voldoende vertrouwen in de gecombineerde resultaten van adviesdiensten en daaraan gerelateerde joint ventures.

Het resultaat na belastingen uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten (netto marge) verbeterde in 2008 tot 4,4% (2007: 4,0%).

Acquisities en desinvesteringen in het eerste halfjaar van 2008

In het eerste halfjaar van 2008 zijn geen belangrijke desinvesteringen afgerond, waar dat wel het geval was ten aanzien van een aantal acquisities. De acquisitie van alle aandelen in Roger Preston & Partners, Trett Consulting en Whitelaw Turkington in het Verenigd Koninkrijk, Stoel & Partners in Nederland, KPI System in Polen, Teldako in Zweden alsmede 75% van de aandelen in Canor International in Hongarije heeft geleid tot een toename van de bedrijfsopbrengsten met 3,5% in het eerste halfjaar van 2008. Bij de publicatie van haar jaarcijfers over 2007 kondigde Grontmij aan dat er niet langer onderscheid zou worden gemaakt tussen voortgezette activiteiten en activiteiten aangehouden voor verkoop. Op grond hiervan zijn de vergelijkende cijfers aangepast. In de boekwaarde van de resterende desinvesteringen hebben in het eerste halfjaar geen belangrijke wijzigingen plaatsgevonden.

Zoals toegelicht bij de presentatie van de cijfers over heel 2007 presenteert Grontmij haar groepsresultaten inclusief geografische en marktsegmenten in haar halfjaar- en jaarbericht. In het eerste en derde kwartaalbericht worden de groepsresultaten gepresenteerd tezamen met een update over de landen en de marktsegmenten.

Vergelijking per land, eerste halfjaar 2008

Alle landen in Europa presteerden in lijn met verwachtingen en toonden een sterke prestatie. De stijging van de bedrijfsopbrengsten was in alle landen autonoom; in het Verenigd Koninkrijk daalden de bedrijfsopbrengsten gerapporteerd in Euro door de verzwakking van het Britse pond, hetgeen meer dan werd gecompenseerd door de positieve effecten van de acquisities.

België

De bedrijfsopbrengsten stegen in het eerste halfjaar van 2008 met bijna 15% tot € 30,3 miljoen (2007: € 26,4 miljoen). EBIT als percentage van de bedrijfsopbrengsten steeg aanzienlijk tot 11,7% (2007: 8,8%). Grontmij´s goede positie in België stelde ons in staat een aantal grote projecten in stadsgebieden zoals Brussel en Antwerpen binnen te halen, evenals een aantal projecten voor grote industriële opdrachtgevers. België profiteerde ook van goede resultaten, gerealiseerd door middel van een aantal projecten en joint ventures gericht op milieu en infrastructuur. Met de overname van Libost (af te ronden in het tweede halfjaar van 2008) versterkt Grontmij zijn geografische dekking en positie in de sector Infrastructuur in Vlaanderen.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in België:

• Bouw en renovatie van facilitaire voorzieningen van de Audi-vestiging bij Brussel. Bij de nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden zullen duurzame materialen worden gebruikt en worden aspecten van ‘green building’ in het project toegepast.

• In de vestiging van Stora Enso in Gent is begonnen met de bouw van een nieuwe multi-fuel WKK energiecentrale die stoom en elektriciteit voor intern gebruik zal opwekken uit afvalstoffen en biomassa.

Denemarken

De bedrijfsopbrengsten in Denemarken namen autonoom toe met bijna 10% tot € 81,2 miljoen (2007: € 74,1 miljoen). Het EBIT-percentage nam toe van 2,8% (2007) tot 3,8%. De lage werkloosheid heeft geleid tot salarisstijgingen welke een grotere impact op de marge hebben gehad dan in andere thuismarkten. Hoewel de groei van het Deense BNP zal afzwakken heeft Grontmij een sterke positie in de sectoren Milieu, Water, Bouw en Infrastructuur. Met het tekort aan professionals op de arbeidsmarkt neemt de toename van de productiviteit in Denemarken af van sterk naar gemiddeld.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Denemarken:

• Verbetering van het ecosysteem van de rivier de Mølle. Een grotere waterstroom zal niet alleen positieve effecten hebben op de natuurlijke flora en fauna en op de algemene milieucondities van het gebied, maar voor bewoners en recreanten een verademing zijn.

• Ontwikkeling van het fysieke raamwerk van Faelledparken, het populairste park van Kopenhagen waar veel activiteiten plaatsvinden en dat jaarlijks meer dan 11 miljoen bezoekers trekt. Het park krijgt nieuwe wandelpaden, kunstgrasvelden voor uiteenlopende sportactiviteiten, een skatepark voor jongeren, een actiepark en andere multifunctionele terreinen. Ook vindt een duurzame vernieuwing en aanvulling van de planten en bomen in het park plaats.

Duitsland / Polen

De bedrijfsopbrengsten in Duitsland en Polen namen met 17,4% toe tot een bedrag van € 29,6 miljoen (2007: € 25,2 miljoen). Het EBIT-percentage verdubbelde van 4,4% tot 8,8%. De goede marktpositie van Grontmij in met name de sectoren Milieu, Bouw en Infrastructuur stuwden de resultaten van het eerste halfjaar van 2008. Een verdere toename van groei wordt verwacht in de sectoren Energie, Bouw en Infrastructuur.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Duitsland:

• Met betrekking tot duurzaamheid en tot voordeel van de transportsector heeft een consortium van bouwmaatschappijen Grontmij opdracht gegeven grondaankopen te doen (over circa 25 km lengte) en de implementatieplanning te verzorgen voor verbreding van de snelweg A1 tussen Bremen en Hamburg over een stuk van 74 km.

• Renovatie van “Haus Cumberland“, een gebouw uit 1911 (60 x 180 m) aan de Kurfürstendamm in Berlijn, waarin een eersteklas hotel en exclusieve winkels, kantoren en appartementen komen.

Nederland

De netto bedrijfsopbrengsten namen in Nederland toe met ca. 12% tot € 128,6 miljoen (2007: € 114,9 miljoen). Ondanks de daling van het resultaat van joint ventures wist Nederland de winstgevendheid, exclusief de resultaten van joint ventures, aanzienlijk te verbeteren door een herpositionering van de business mix. Hierdoor is de daling van de marge beperkt. Nederland zette de succesvolle marketing van innovatieve diensten in de sector Water voort. Grontmij won verder een aantal grote infrastructuurprojecten. Grontmij in Nederland verwacht een verdere toename van opbrengsten en winstgevendheid door verdere innovatie en verbeteringen in de business mix.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Nederland:

• In Nederland is Grontmij betrokken bij een groot aantal projecten met betrekking tot het project Ruimte voor de Rivier. De nieuwste opdracht betreft de ontwerpstudie voor de aanleg van een omleiding voor de rivier de IJssel in de gemeente Heerde.

• Voor het project Zandmotor stellen wij een milieueffectrapportage (MER) op. De Zandmotor is een nog nader vorm te geven duin of zandbank tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Maar liefst 20 miljoen kubieke meter zand wordt voor de kust opgespoten waardoor zowel de veiligheid van het achterliggende gebied toeneemt als ruimtewinst wordt geboekt.

• Een belangrijke opdracht is de ontwikkeling van Spoorzone Delft (omzet ca. € 13,5 miljoen over meerdere jaren). Grontmij verzorgt het ontwerp voor de verdubbeling van het huidige spoor, een 2,3 km lange treintunnel, het ondergrondse station, de parkeerfaciliteiten en de inrichting van de openbare ruimte. Ook de contractvoorbereiding met uitvoerende partijen behoort tot de opdracht. Het project is opgezet volgens het innovatieve Systems Engineering proces waarbij stap voor stap wordt gekeken naar de juiste balans tussen de te behalen economische resultaten, de maatschappelijke belangen en het milieu.

Zweden

Het EBIT-percentage, uitgedrukt in de bedrijfsopbrengsten, nam in 2008 toe tot 8,9% (2007: 8,1%). Het management in Zweden heeft de productmix en marktpositionering aangepakt waarbij lager renderende activiteiten zijn verruild voor activiteiten met hogere tarieven en marges. De marge op de bedrijfsopbrengsten is hierdoor gestegen met verlies van omzet van laagrenderende activiteiten waardoor de omzet in zijn geheel daalde tot € 46,9 miljoen (2007: € 51,3 miljoen). De gemiddelde opbrengsten en winst per medewerker namen aanzienlijk toe.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Zweden:

• Voor eind 2008 moet het merendeel van de gebouwen in Zweden zijn voorzien van een energiecertificaat. Grontmij in Zweden was een van de eerste adviesbureaus die eigenaren van (woon)gebouwen een eenvoudig en kosteneffectief middel voor het behalen en behouden van energiecertificaten aan kon bieden. Het resultaat hiervan is zichtbaar in de groeiende stroom van opdrachten in het hele land.

• Om het aandeel in bio-energie op te voeren, heeft de Noorse overheid een maatregelenpakket opgesteld (en worden subsidies verstrekt) voor bedrijven, staatsondernemingen en gemeenten. In dat kader is Grontmij nu belast met het projectmanagement, de haalbaarheidsstudies en vervaardiging van de aanbestedingsdocumenten voor een tweetal afvalverbrandingsinstallaties en biomassacentrales in Hamar en Gjøvik. De installaties voorzien in de levering van stadsverwarming in beide gemeenten en energie voor de bedrijven ter plekke.

Verenigd Koninkrijk / Ierland

De bedrijfsopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland namen met 26% toe tot een bedrag van € 53,5 miljoen (2007: € 42,4 miljoen). Het EBIT-percentage nam toe van 6,4% (2007) tot 7,2%. Alle drie de geacquireerde bedrijven droegen beter bij dan verwacht en droegen in belangrijke mate bij aan de groei Het aantal medewerkers nam toe van circa 1.000 tot circa 1.300. Afgezien van het effect van de koersontwikkeling van het Britse pond, bedroeg de autonome groei 16,7%. In de sector Water wist Grontmij belangrijke raamcontracten te verwerven ter zake asset management voor verschillende waterbedrijven. Grontmij heeft een sterke positie in de sector Water in het Verenigd Koninkrijk. De acquisities stelden Grontmij in staat haar positie te versterken in de sectoren Bouw, Energie en Infrastructuur. Na de acquisities is Grontmij in staat, haar regionale klanten diensten in verschillende sectoren te leveren, waarbij tegelijkertijd de afhankelijkheid van één sector afneemt.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Verenigd Koninkrijk:

• Grontmij is een belangrijke partner in de @one Alliance, dat recentelijk Geostatistical Vegetation Mapping (GVM) heeft toegepast op een aantal watergevoelige locaties. GVM is een techniek die op basis van verder ontwikkelde geostatistiek de mogelijke effecten van onttrekkingsactiviteiten door waterbedrijven doeltreffend kan meten. Anglian Water heeft de @one Alliance opdracht gegeven een aantal beschermde locaties te onderzoeken die zijn aangemerkt als landsecosystemen en die sterk afhankelijk zijn van de aanwezigheid van voldoende grondwater.

• De al lang bestaande relatie met de East Riding of Yorkshire Council is verder versterkt door het aangaan van een nieuw, vierjarig raamcontract voor algemene en civieltechnische dienstverlening. Het nieuwe raamcontract met een waarde van ca. £ 12 miljoen zal zeer uiteenlopende activiteiten omvatten: van herstel van bestaande wegen, de aanleg van nieuwe (snel)wegen, inspectie en onderhoud van bruggen en tunnels tot onderzoek naar het verbeteren van de veiligheid rond scholen en andere risicogebieden.

Focuslanden

In onze focuslanden Ierland, Hongarije, Polen, de Tsjechische Republiek, de Baltische staten en Turkije zien we een groeiende vraag naar onze diensten. De acquisitie van KPI System in Polen versterkte onze positie in de belangrijke sector Infrastructuur en de acquisitie in Hongarije evenals de acquisitie van de Poolse vestiging van Roger Preston & Partners versterkten onze positie in deze twee landen verder. Deze acquisities betekende de toevoeging van meer dan 100 medewerkers.

Markten in het eerste halfjaar 2008

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal was er sprake van een sterke vraag naar onze diensten, zowel in de thuismarkten als in de focuslanden. De Raad van Bestuur is van mening dat alle activiteitengebieden in het tweede halfjaar zullen profiteren van de marktvraag.

Milieu, Water & Energie

De vraag naar duurzaam ontwerp en engineering stuwt een belangrijk deel van de dagelijkse operaties in alle landen. De vraag in deze sectoren neemt toe en wij zien geen indicaties van groeivertraging.

Bouw en Industrie

De markt voor adviesdiensten in deze sectoren laat toenemende investeringen zien in productiefaciliteiten en installaties voor procesoptimalisatie, energie- en waterbesparing. In woning- en utiliteitsbouw, hoewel slechts een klein deel van onze activiteiten, zien we indicaties van groeivertraging in de markt.

Infrastructuur

De Europese markt voor infrastructuur is aanhoudend sterk. De volumes aan studies, planning en ontwerpen blijven sterk en zullen naar verwachting op een hoog niveau blijven. We verwachten dan ook dat de vraag in de komende periode hoog blijft.

Met een EBIT-percentage van ongeveer 8% is het segment Milieu, Water & Energie verantwoordelijk voor een aandeel in de bedrijfsopbrengsten van circa 40%. De segmenten Infrastructuur (29%) en Bouw & Industrie (31%) laten een EBIT-percentage zien van respectievelijk 8% en 7%. De diensten in de sector Bouw zijn met inbegrip van project management, asset management en het ontwerp van duurzame processen voor installaties, energie, water en grondstoffen.

De verdeling tussen publiek en private sector is circa 50 / 50.

Balans per 30 juni 2008

Het balanstotaal is in het eerste halfjaar van 2008 toegenomen van € 529 miljoen tot € 587 miljoen. In de vergelijking van de balans van 30 juni 2008 met die per 31 december 2007 dient rekening te worden gehouden met het effect van de acquisities die gedurende het eerste halfjaar 2008 zijn afgerond.

Als gevolg van de acquisities van 2008 en van de afgelopen jaren is per 30 juni 2008 een bedrag van in totaal € 207 miljoen geactiveerd onder de post Immateriële activa en goodwill.

Het totale eigen vermogen bedraagt per 30 juni 2008 € 155 miljoen (per 31 december 2007 € 157 miljoen). Het afgelopen juni betaalde dividend ad € 19,5 miljoen is iets hoger geweest dan het nettoresultaat over het eerste halfjaar. De totale schulden aan kredietinstellingen en leningen namen mede als gevolg van de acquisities in het eerste half jaar van 2008 (lening £ 25 miljoen) per saldo toe met € 49 miljoen.

Cash flow eerste halfjaar 2008

De netto uitgaande kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over het eerste halfjaar 2008 was € 0,7 miljoen waar deze over de eerste helft van 2007 € 2,8 miljoen bedroeg. De netto uitgaande kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 34 miljoen. De netto uitgaande kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg € 1 miljoen en had betrekking op het betaalde dividend en de per saldo toename van langlopende financiering van circa € 19 miljoen. De totale uitgaande kasstroom bedroeg € 36 miljoen. De post geldmiddelen bedraagt per 30 juni 2008 € 20 miljoen (2007: € 34 miljoen), wat een gebruikelijke hoogte is in relatie tot het normale seizoenspatroon.

Opbrengsten en resultaat tweede kwartaal 2008

Grontmij neemt het resultaat uit joint ventures en deelnemingen mee in de berekening van EBIT en EBITA.

Als gevolg van de sterke marktontwikkeling, effect van acquisities en een goede opdrachtenstroom in het tweede kwartaal 2008 namen de bedrijfsopbrengsten met 18% toe, en EBIT met bijna 25%.

Vooruitzichten 2008

Grontmij focust op toename van haar resultaten en het creëren van waarde op de lange termijn. Met dit in gedachten stelt de onderneming geen doelen ten aanzien van winst per aandeel per kwartaal of per jaar. Het doel voor 2010 is de realisatie van een 8-9% operationele marge (EBITA uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten). Met inachtneming van de ontwikkeling van opbrengsten en resultaat in het eerste halfjaar van 2008 en de ontwikkeling van het orderboek, blijven de verwachtingen voor heel 2008 onverminderd positief: afgezien van onvoorziene omstandigheden verwachten wij een verdere groei van opbrengsten en winstgevendheid in vergelijking tot 2007. Wij verwachten een operationele marge (EBITA uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten) van 8% voor geheel 2008 te benaderen.

Het volledig VERKORT TUSSENTIJDS BERICHT PER 30 JUNI 2008 is te vinden op www.grontmij.com

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor ontwerp, advisering, management, engineering en contracting van projecten in milieu, water, energie, bouw, industrie en infrastructuur. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Grontmij nv

Grontmij eerste half jaar 2008: winst stijgt met 20% | Infrasite

Grontmij eerste half jaar 2008: winst stijgt met 20%

• Resultaat na belastingen in eerste halfjaar 2008 met 20% toegenomen tot € 18,5 miljoen (2007: € 15,4 miljoen). Winst per aandeel stijgt ook met 20%, van € 0,87 tot € 1,04

• Bedrijfsopbrengsten in eerste halfjaar: € 418,4 miljoen (2007: € 383,6 miljoen)

• Netto bedrijfsopbrengsten (eigen productie) gestegen tot € 332,6 miljoen (2007: € 294,6 miljoen). Autonome groei eerste half jaar: 10% (2007: 8%). Zonder valuta-effecten zou de autonome groei 12,3% hebben bedragen

• Resultaat voor rente en belastingen (EBIT) steeg in eerste halfjaar met 23,6% tot € 27,2 miljoen (2007: € 22,0 miljoen)

• EBITA steeg met 15% tot € 29,7 miljoen, ofwel 7,1% van de bedrijfsopbrengsten (2007: € 25,8 miljoen, ofwel 6,7% van bedrijfsopbrengsten)

• Sterk tweede kwartaal met 18% stijging van bedrijfsopbrengsten en een toename van EBIT met 24,6%. Geacquireerde ondernemingen droegen 3,5% bij aan de omzetgroei

• Alle landen in Europa presteerden in lijn met verwachtingen

• Vooruitzichten 2008 ongewijzigd: EBITA voor geheel 2008 benadert 8%, exclusief onvoorziene omstandigheden

Commentaar Sylvo Thijsen, CEO Grontmij N.V.: "In het eerste halfjaar van 2008 zijn we succesvol geweest in het behalen van onze doelstellingen met betrekking tot groei en winst. Vrijwel onze gehele omzet en winst worden gerealiseerd in Europa. Alle landen hebben hun prestaties ten opzichte van het eerste halfjaar 2007 verbeterd. We zijn in staat geweest onze marktpositie te verbeteren, vooral in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Centraal Europa. Duitsland, België en Zweden hebben hun marges wezenlijk verbeterd door hun businessmix te verbeteren. In Nederland groeide de omzet autonoom met 12%. Grontmij’s orderportefeuille blijft goed en is groeiend. De huidige wereldwijde focus op klimaatoplossingen en het behoud van voedsel- en natuurlijke hulpbronnen stuwt de vraag naar onze dienstverlening in zowel de publieke als de private sector. Ondanks het huidige onstabiele economische klimaat zien wij nog steeds een aanhoudende vraag naar publieke investeringen in al onze landen. Ik ben verheugd met de uitstekende order intake en de bijdrage van de nieuw geacquireerde bedrijven in het tweede kwartaal. Grontmij’s solide positie in Europa biedt uitzicht op voortgaande groei met duurzame winstgevendheid. De vooruitzichten voor het tweede halfjaar van 2008 zijn ongewijzigd positief: groei van omzet en winstgevendheid. We verwachten een operationele marge van 8% (EBITA uitgedrukt in bedrijfsopbrengsten) over geheel 2008 te benaderen.”

Bedrijfsopbrengsten en resultaat eerste halfjaar 2008

De netto bedrijfsopbrengsten stegen tot € 332,6 miljoen, een stijging van 12,9% (na eliminatie van koerseffecten 15,2%) in vergelijking met het eerste halfjaar van 2007. De autonome groei bedroeg 10%.

Het resultaat voor rente en belastingen (EBIT) in het eerste half jaar in 2008 bedroeg € 27,2 miljoen, een stijging van 23,6% in vergelijking met de € 22,0 miljoen over het eerste halfjaar van 2007. Uitgedrukt in verhouding tot de totale bedrijfsopbrengsten steeg EBIT naar 6,5% (2007: 5,7%). Uitgedrukt in verhouding tot de netto bedrijfsopbrengsten steeg EBIT naar 8,2% (2007: 7,5%).

Ook dit jaar dragen de resultaten van joint ventures en deelnemingen bij aan het resultaat voor belasting. Genoemde resultaten zijn behaald in België en Nederland. Deze resultaten vloeien voort uit het feit dat Grontmij samen met externe partners projecten uitvoert; om operationele- en financiële risico’s te beperken kiest Grontmij er regelmatig voor, deze activiteiten onder te brengen in aparte juridische eenheden waarin de groep een belang heeft van 50% of minder. Het gebruik van dergelijke joint ventures heeft een structureel karakter en draagt al vele jaren bij aan het resultaat van Grontmij. De betrokkenheid van Grontmij in joint ventures verschilt van jaar tot jaar. De resultaten uit dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen dus ook van jaar tot jaar verschillen en moeten worden bezien in samenhang met de overige resultaten uit projecten. De opbouw van onze projecten portfolio geeft voor de komende jaren voldoende vertrouwen in de gecombineerde resultaten van adviesdiensten en daaraan gerelateerde joint ventures.

Het resultaat na belastingen uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten (netto marge) verbeterde in 2008 tot 4,4% (2007: 4,0%).

Acquisities en desinvesteringen in het eerste halfjaar van 2008

In het eerste halfjaar van 2008 zijn geen belangrijke desinvesteringen afgerond, waar dat wel het geval was ten aanzien van een aantal acquisities. De acquisitie van alle aandelen in Roger Preston & Partners, Trett Consulting en Whitelaw Turkington in het Verenigd Koninkrijk, Stoel & Partners in Nederland, KPI System in Polen, Teldako in Zweden alsmede 75% van de aandelen in Canor International in Hongarije heeft geleid tot een toename van de bedrijfsopbrengsten met 3,5% in het eerste halfjaar van 2008. Bij de publicatie van haar jaarcijfers over 2007 kondigde Grontmij aan dat er niet langer onderscheid zou worden gemaakt tussen voortgezette activiteiten en activiteiten aangehouden voor verkoop. Op grond hiervan zijn de vergelijkende cijfers aangepast. In de boekwaarde van de resterende desinvesteringen hebben in het eerste halfjaar geen belangrijke wijzigingen plaatsgevonden.

Zoals toegelicht bij de presentatie van de cijfers over heel 2007 presenteert Grontmij haar groepsresultaten inclusief geografische en marktsegmenten in haar halfjaar- en jaarbericht. In het eerste en derde kwartaalbericht worden de groepsresultaten gepresenteerd tezamen met een update over de landen en de marktsegmenten.

Vergelijking per land, eerste halfjaar 2008

Alle landen in Europa presteerden in lijn met verwachtingen en toonden een sterke prestatie. De stijging van de bedrijfsopbrengsten was in alle landen autonoom; in het Verenigd Koninkrijk daalden de bedrijfsopbrengsten gerapporteerd in Euro door de verzwakking van het Britse pond, hetgeen meer dan werd gecompenseerd door de positieve effecten van de acquisities.

België

De bedrijfsopbrengsten stegen in het eerste halfjaar van 2008 met bijna 15% tot € 30,3 miljoen (2007: € 26,4 miljoen). EBIT als percentage van de bedrijfsopbrengsten steeg aanzienlijk tot 11,7% (2007: 8,8%). Grontmij´s goede positie in België stelde ons in staat een aantal grote projecten in stadsgebieden zoals Brussel en Antwerpen binnen te halen, evenals een aantal projecten voor grote industriële opdrachtgevers. België profiteerde ook van goede resultaten, gerealiseerd door middel van een aantal projecten en joint ventures gericht op milieu en infrastructuur. Met de overname van Libost (af te ronden in het tweede halfjaar van 2008) versterkt Grontmij zijn geografische dekking en positie in de sector Infrastructuur in Vlaanderen.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in België:

• Bouw en renovatie van facilitaire voorzieningen van de Audi-vestiging bij Brussel. Bij de nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden zullen duurzame materialen worden gebruikt en worden aspecten van ‘green building’ in het project toegepast.

• In de vestiging van Stora Enso in Gent is begonnen met de bouw van een nieuwe multi-fuel WKK energiecentrale die stoom en elektriciteit voor intern gebruik zal opwekken uit afvalstoffen en biomassa.

Denemarken

De bedrijfsopbrengsten in Denemarken namen autonoom toe met bijna 10% tot € 81,2 miljoen (2007: € 74,1 miljoen). Het EBIT-percentage nam toe van 2,8% (2007) tot 3,8%. De lage werkloosheid heeft geleid tot salarisstijgingen welke een grotere impact op de marge hebben gehad dan in andere thuismarkten. Hoewel de groei van het Deense BNP zal afzwakken heeft Grontmij een sterke positie in de sectoren Milieu, Water, Bouw en Infrastructuur. Met het tekort aan professionals op de arbeidsmarkt neemt de toename van de productiviteit in Denemarken af van sterk naar gemiddeld.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Denemarken:

• Verbetering van het ecosysteem van de rivier de Mølle. Een grotere waterstroom zal niet alleen positieve effecten hebben op de natuurlijke flora en fauna en op de algemene milieucondities van het gebied, maar voor bewoners en recreanten een verademing zijn.

• Ontwikkeling van het fysieke raamwerk van Faelledparken, het populairste park van Kopenhagen waar veel activiteiten plaatsvinden en dat jaarlijks meer dan 11 miljoen bezoekers trekt. Het park krijgt nieuwe wandelpaden, kunstgrasvelden voor uiteenlopende sportactiviteiten, een skatepark voor jongeren, een actiepark en andere multifunctionele terreinen. Ook vindt een duurzame vernieuwing en aanvulling van de planten en bomen in het park plaats.

Duitsland / Polen

De bedrijfsopbrengsten in Duitsland en Polen namen met 17,4% toe tot een bedrag van € 29,6 miljoen (2007: € 25,2 miljoen). Het EBIT-percentage verdubbelde van 4,4% tot 8,8%. De goede marktpositie van Grontmij in met name de sectoren Milieu, Bouw en Infrastructuur stuwden de resultaten van het eerste halfjaar van 2008. Een verdere toename van groei wordt verwacht in de sectoren Energie, Bouw en Infrastructuur.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Duitsland:

• Met betrekking tot duurzaamheid en tot voordeel van de transportsector heeft een consortium van bouwmaatschappijen Grontmij opdracht gegeven grondaankopen te doen (over circa 25 km lengte) en de implementatieplanning te verzorgen voor verbreding van de snelweg A1 tussen Bremen en Hamburg over een stuk van 74 km.

• Renovatie van “Haus Cumberland“, een gebouw uit 1911 (60 x 180 m) aan de Kurfürstendamm in Berlijn, waarin een eersteklas hotel en exclusieve winkels, kantoren en appartementen komen.

Nederland

De netto bedrijfsopbrengsten namen in Nederland toe met ca. 12% tot € 128,6 miljoen (2007: € 114,9 miljoen). Ondanks de daling van het resultaat van joint ventures wist Nederland de winstgevendheid, exclusief de resultaten van joint ventures, aanzienlijk te verbeteren door een herpositionering van de business mix. Hierdoor is de daling van de marge beperkt. Nederland zette de succesvolle marketing van innovatieve diensten in de sector Water voort. Grontmij won verder een aantal grote infrastructuurprojecten. Grontmij in Nederland verwacht een verdere toename van opbrengsten en winstgevendheid door verdere innovatie en verbeteringen in de business mix.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Nederland:

• In Nederland is Grontmij betrokken bij een groot aantal projecten met betrekking tot het project Ruimte voor de Rivier. De nieuwste opdracht betreft de ontwerpstudie voor de aanleg van een omleiding voor de rivier de IJssel in de gemeente Heerde.

• Voor het project Zandmotor stellen wij een milieueffectrapportage (MER) op. De Zandmotor is een nog nader vorm te geven duin of zandbank tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Maar liefst 20 miljoen kubieke meter zand wordt voor de kust opgespoten waardoor zowel de veiligheid van het achterliggende gebied toeneemt als ruimtewinst wordt geboekt.

• Een belangrijke opdracht is de ontwikkeling van Spoorzone Delft (omzet ca. € 13,5 miljoen over meerdere jaren). Grontmij verzorgt het ontwerp voor de verdubbeling van het huidige spoor, een 2,3 km lange treintunnel, het ondergrondse station, de parkeerfaciliteiten en de inrichting van de openbare ruimte. Ook de contractvoorbereiding met uitvoerende partijen behoort tot de opdracht. Het project is opgezet volgens het innovatieve Systems Engineering proces waarbij stap voor stap wordt gekeken naar de juiste balans tussen de te behalen economische resultaten, de maatschappelijke belangen en het milieu.

Zweden

Het EBIT-percentage, uitgedrukt in de bedrijfsopbrengsten, nam in 2008 toe tot 8,9% (2007: 8,1%). Het management in Zweden heeft de productmix en marktpositionering aangepakt waarbij lager renderende activiteiten zijn verruild voor activiteiten met hogere tarieven en marges. De marge op de bedrijfsopbrengsten is hierdoor gestegen met verlies van omzet van laagrenderende activiteiten waardoor de omzet in zijn geheel daalde tot € 46,9 miljoen (2007: € 51,3 miljoen). De gemiddelde opbrengsten en winst per medewerker namen aanzienlijk toe.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Zweden:

• Voor eind 2008 moet het merendeel van de gebouwen in Zweden zijn voorzien van een energiecertificaat. Grontmij in Zweden was een van de eerste adviesbureaus die eigenaren van (woon)gebouwen een eenvoudig en kosteneffectief middel voor het behalen en behouden van energiecertificaten aan kon bieden. Het resultaat hiervan is zichtbaar in de groeiende stroom van opdrachten in het hele land.

• Om het aandeel in bio-energie op te voeren, heeft de Noorse overheid een maatregelenpakket opgesteld (en worden subsidies verstrekt) voor bedrijven, staatsondernemingen en gemeenten. In dat kader is Grontmij nu belast met het projectmanagement, de haalbaarheidsstudies en vervaardiging van de aanbestedingsdocumenten voor een tweetal afvalverbrandingsinstallaties en biomassacentrales in Hamar en Gjøvik. De installaties voorzien in de levering van stadsverwarming in beide gemeenten en energie voor de bedrijven ter plekke.

Verenigd Koninkrijk / Ierland

De bedrijfsopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland namen met 26% toe tot een bedrag van € 53,5 miljoen (2007: € 42,4 miljoen). Het EBIT-percentage nam toe van 6,4% (2007) tot 7,2%. Alle drie de geacquireerde bedrijven droegen beter bij dan verwacht en droegen in belangrijke mate bij aan de groei Het aantal medewerkers nam toe van circa 1.000 tot circa 1.300. Afgezien van het effect van de koersontwikkeling van het Britse pond, bedroeg de autonome groei 16,7%. In de sector Water wist Grontmij belangrijke raamcontracten te verwerven ter zake asset management voor verschillende waterbedrijven. Grontmij heeft een sterke positie in de sector Water in het Verenigd Koninkrijk. De acquisities stelden Grontmij in staat haar positie te versterken in de sectoren Bouw, Energie en Infrastructuur. Na de acquisities is Grontmij in staat, haar regionale klanten diensten in verschillende sectoren te leveren, waarbij tegelijkertijd de afhankelijkheid van één sector afneemt.

Grontmij heeft de volgende opdrachten ontvangen in Verenigd Koninkrijk:

• Grontmij is een belangrijke partner in de @one Alliance, dat recentelijk Geostatistical Vegetation Mapping (GVM) heeft toegepast op een aantal watergevoelige locaties. GVM is een techniek die op basis van verder ontwikkelde geostatistiek de mogelijke effecten van onttrekkingsactiviteiten door waterbedrijven doeltreffend kan meten. Anglian Water heeft de @one Alliance opdracht gegeven een aantal beschermde locaties te onderzoeken die zijn aangemerkt als landsecosystemen en die sterk afhankelijk zijn van de aanwezigheid van voldoende grondwater.

• De al lang bestaande relatie met de East Riding of Yorkshire Council is verder versterkt door het aangaan van een nieuw, vierjarig raamcontract voor algemene en civieltechnische dienstverlening. Het nieuwe raamcontract met een waarde van ca. £ 12 miljoen zal zeer uiteenlopende activiteiten omvatten: van herstel van bestaande wegen, de aanleg van nieuwe (snel)wegen, inspectie en onderhoud van bruggen en tunnels tot onderzoek naar het verbeteren van de veiligheid rond scholen en andere risicogebieden.

Focuslanden

In onze focuslanden Ierland, Hongarije, Polen, de Tsjechische Republiek, de Baltische staten en Turkije zien we een groeiende vraag naar onze diensten. De acquisitie van KPI System in Polen versterkte onze positie in de belangrijke sector Infrastructuur en de acquisitie in Hongarije evenals de acquisitie van de Poolse vestiging van Roger Preston & Partners versterkten onze positie in deze twee landen verder. Deze acquisities betekende de toevoeging van meer dan 100 medewerkers.

Markten in het eerste halfjaar 2008

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal was er sprake van een sterke vraag naar onze diensten, zowel in de thuismarkten als in de focuslanden. De Raad van Bestuur is van mening dat alle activiteitengebieden in het tweede halfjaar zullen profiteren van de marktvraag.

Milieu, Water & Energie

De vraag naar duurzaam ontwerp en engineering stuwt een belangrijk deel van de dagelijkse operaties in alle landen. De vraag in deze sectoren neemt toe en wij zien geen indicaties van groeivertraging.

Bouw en Industrie

De markt voor adviesdiensten in deze sectoren laat toenemende investeringen zien in productiefaciliteiten en installaties voor procesoptimalisatie, energie- en waterbesparing. In woning- en utiliteitsbouw, hoewel slechts een klein deel van onze activiteiten, zien we indicaties van groeivertraging in de markt.

Infrastructuur

De Europese markt voor infrastructuur is aanhoudend sterk. De volumes aan studies, planning en ontwerpen blijven sterk en zullen naar verwachting op een hoog niveau blijven. We verwachten dan ook dat de vraag in de komende periode hoog blijft.

Met een EBIT-percentage van ongeveer 8% is het segment Milieu, Water & Energie verantwoordelijk voor een aandeel in de bedrijfsopbrengsten van circa 40%. De segmenten Infrastructuur (29%) en Bouw & Industrie (31%) laten een EBIT-percentage zien van respectievelijk 8% en 7%. De diensten in de sector Bouw zijn met inbegrip van project management, asset management en het ontwerp van duurzame processen voor installaties, energie, water en grondstoffen.

De verdeling tussen publiek en private sector is circa 50 / 50.

Balans per 30 juni 2008

Het balanstotaal is in het eerste halfjaar van 2008 toegenomen van € 529 miljoen tot € 587 miljoen. In de vergelijking van de balans van 30 juni 2008 met die per 31 december 2007 dient rekening te worden gehouden met het effect van de acquisities die gedurende het eerste halfjaar 2008 zijn afgerond.

Als gevolg van de acquisities van 2008 en van de afgelopen jaren is per 30 juni 2008 een bedrag van in totaal € 207 miljoen geactiveerd onder de post Immateriële activa en goodwill.

Het totale eigen vermogen bedraagt per 30 juni 2008 € 155 miljoen (per 31 december 2007 € 157 miljoen). Het afgelopen juni betaalde dividend ad € 19,5 miljoen is iets hoger geweest dan het nettoresultaat over het eerste halfjaar. De totale schulden aan kredietinstellingen en leningen namen mede als gevolg van de acquisities in het eerste half jaar van 2008 (lening £ 25 miljoen) per saldo toe met € 49 miljoen.

Cash flow eerste halfjaar 2008

De netto uitgaande kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over het eerste halfjaar 2008 was € 0,7 miljoen waar deze over de eerste helft van 2007 € 2,8 miljoen bedroeg. De netto uitgaande kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 34 miljoen. De netto uitgaande kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg € 1 miljoen en had betrekking op het betaalde dividend en de per saldo toename van langlopende financiering van circa € 19 miljoen. De totale uitgaande kasstroom bedroeg € 36 miljoen. De post geldmiddelen bedraagt per 30 juni 2008 € 20 miljoen (2007: € 34 miljoen), wat een gebruikelijke hoogte is in relatie tot het normale seizoenspatroon.

Opbrengsten en resultaat tweede kwartaal 2008

Grontmij neemt het resultaat uit joint ventures en deelnemingen mee in de berekening van EBIT en EBITA.

Als gevolg van de sterke marktontwikkeling, effect van acquisities en een goede opdrachtenstroom in het tweede kwartaal 2008 namen de bedrijfsopbrengsten met 18% toe, en EBIT met bijna 25%.

Vooruitzichten 2008

Grontmij focust op toename van haar resultaten en het creëren van waarde op de lange termijn. Met dit in gedachten stelt de onderneming geen doelen ten aanzien van winst per aandeel per kwartaal of per jaar. Het doel voor 2010 is de realisatie van een 8-9% operationele marge (EBITA uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten). Met inachtneming van de ontwikkeling van opbrengsten en resultaat in het eerste halfjaar van 2008 en de ontwikkeling van het orderboek, blijven de verwachtingen voor heel 2008 onverminderd positief: afgezien van onvoorziene omstandigheden verwachten wij een verdere groei van opbrengsten en winstgevendheid in vergelijking tot 2007. Wij verwachten een operationele marge (EBITA uitgedrukt in de totale bedrijfsopbrengsten) van 8% voor geheel 2008 te benaderen.

Het volledig VERKORT TUSSENTIJDS BERICHT PER 30 JUNI 2008 is te vinden op www.grontmij.com

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor ontwerp, advisering, management, engineering en contracting van projecten in milieu, water, energie, bouw, industrie en infrastructuur. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Grontmij nv