Energiezuinig van brak naar zoet water uit diepe ondergrond

Eerste prijs voor onderzoeksvoorstel RO-installatie in grondwaterput

Agentschap.nl maakte eind augustus 2010 bekend dat de eerste prijs voor de InnoWATOR subsidieregeling naar het PURO-project gaat. Het plan voor dit project is een energiezuinige Reverse Osmosis (RO) installatie in een grondwaterput. Het idee hiervoor kwam tot stand door een samenwerking tussen de TU Delft, Oasen, Waternet, grondboorbedrijf Haitjema en Logisticon-water treatment.

Waarom bijzonder?
Het concept van het PURO-project is slim doordacht. Door de RO-installatie in de bodem aan te leggen kun je efficiënt gebruik maken van de hoge waterdruk in de ondergrond. Hierdoor is het in theorie mogelijk om 40% energie te besparen vergeleken met normale bovengrondse RO-installaties. Het project heeft de werknaam PURO. De beoordelingscommissie van agentschap.nl vondt van tientallen andere inzendingen deze de beste.

Van zout naar zoet met RO
Met een RO-installatie kun je zoet water maken van brak / zout water uit de diepe ondergrond. Deze beproefde, maar dure techniek wordt binnen de waterleidingsector steeds normaler. Op verschillende plekken in Nederland zijn al RO-installaties gebouwd. Deze installaties filteren het water door het door een membraan te laten lopen. Dit membraan heeft zulke fijne poriën dat zelfs zout er niet doorheen kan. Om het water door deze poriën te krijgen is er veel druk nodig. Daarnaast moet ook de osmotische druk overwonnen worden. Hierdoor vergt RO veel energie en brengt het dus hoge kosten met zich mee. Een ander nadeel is de rest- of afvalstroom met ingedikt zout water: brijn. Door klimaatverandering wordt het zuiveren van brak en zout water in de komende jaren steeds belangrijker.

Hoe ziet het ontwerp eruit?
Het PURO-ontwerp van de samenwerkende organisaties bestaat uit een geboorde put van ongeveer 100 meter diep met daarin een RO-installatie en twee filters. De gedachte is dat de RO-unit het water in de ondergrond zuivert en het uitgefilterde zout dieper in de ondergrond laat wegstromen. Dit wegstromen gebeurt dan op een nog grotere diepte waar al een soortgelijke zoutconcentratie aanwezig is, zodat er geen extra verzilting optreedt.

infrasite_insert_image_1
Voordelen en vragen
Deze techniek heeft voordelen boven normale RO-installaties (bovengronds, die niet profiteren van de natuurlijke ondergrondse waterdruk):

  • 1. Er is minder energie voor nodig;
  • 2. Je hebt minder putten nodig;
  • 3. Er blijven alleen milieu-eigen stoffen in de ondergrond achter;
  • 4. De zoetwatervoorraad wordt beschermd.

Vanzelfsprekend zijn er ook nog veel onderzoeksvragen die beantwoord moeten worden:

  • Hoe ziet zo’n put eruit? Hoe maak je het? Hoe regel je het onderhoud?
  • Wat gebeurt er met het zoute water in de ondergrond en de andere stoffen?
  • Hoe zit het met de regelgeving. Mag het?

Eerste put
De bedrijven en instituten die deelnemen aan het PURO-project hebben de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan met RO-installaties en grondwaterputten. Daarom verwachten we dat het project succesvol zal worden en dat we de antwoorden op alle onderzoeksvragen vinden. Het plan is om in 2011 de eerste RO put aan te leggen. In de komende maanden beginnen we met de technische uitwerking. Het overige onderzoek gaat waarschijnlijk meer tijd in beslag nemen. Hiervoor zal via de TU Delft een promovendus worden aangetrokken.

Mogelijkheden
In de uitvoering zal nauwe afstemming worden gezocht met provincies en andere overheden om ook de juridische kant en de regelgeving te borgen. Het moet immers wel vergunbaar zijn. Als de proef slaagt dan is dit concept niet alleen voor Oasen toepasbaar, maar ook voor bijvoorbeeld glastuinbouwbedrijven in het Westland. Ook op andere plaatsen in de wereld waar verzilting plaatsvindt kan dit concept worden toegepast. Met deze innovatie, zo is ook onderkend door het ministerie van Economische Zaken, versterken we de internationale positie van Nederland als vernieuwer op het gebied van water.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lees in Infrasite Nieuws het persbericht Eerste prijs voor onderzoeksvoorstel RO-installatie in grondwaterput

Lees meer over de InnoWATOR subsidieregeling in Infrasite Nieuws
6,7 mln voor nieuwe subsidiemaatregel watertechnologie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Oasen drinkwater