Tegenvallers

Strukton verwacht bijna 150 miljoen euro meer verlies dan eerder gedacht

verbouwing station groningen
Werkzaamheden voor de verbouwing van het Hoofdstation Groningen in december 2022. Het is een van de "verlieslatende projecten" die Strukton in de toelichting van de nieuwe cijfers noemt. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Uit een nieuwe analyse blijkt dat Strukton in het boekjaar van 2021 mogelijk bijna 150 miljoen euro meer verlies draaide dan eerder berekend. Dat maakt het bouwbedrijf deze maand bekend.

De aanleiding voor de analyse van de cijfers uit het verleden is de schorsing van eigenaar Gerard Sanderink, legt Strukton in november op zijn website uit. “Het nieuwe bestuur is aan het werk om rust en stabiliteit in de organisatie te brengen. Hiertoe zijn meerdere maatregelen genomen, waaronder een grondige analyse van de situatie van een aantal sterk verlieslatende projecten.”

Met die projecten doelt het bedrijf “voornamelijk” op de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM, de verbouwing van het Hoofdstation Groningen en werkzaamheden aan de A15 Maasvlakte-Vaanplein. Het zijn stuk voor stuk projecten die vertraging opliepen. Daar houdt Strukton naar verwachting meer kosten aan over dan eerder berekend, zegt het bouwbedrijf nu.

Afgelopen februari verwachtte Strukton nog een nettoverlies van 33 miljoen euro over het boekjaar van 2021. In het nieuwe rapport staat een verwacht nettoverlies van 181 miljoen euro. De cijfers zijn voorlopig en de jaarrekening wordt nog gecontroleerd, zegt Strukton op zijn website. De afronding van de controle staat op de planning voor begin 2024.

Compenseren

Later in dat jaar moet ook de controle klaar zijn van de cijfers van 2022, aldus het bouwbedrijf. Toen verkocht Strukton het dochterbedrijf Worksphere voor 200 miljoen euro, een bedrag dat volgens het bouwbedrijf compenseert voor de verwachte “resultaatsverslechtering” in het boekjaar van 2021.

In het nieuwe rapport van het bouwbedrijf valt verder te lezen dat Strukton in het afgelopen kwartaal winstgevend was. De nettowinst kwam uit op ongeveer acht miljoen euro. Een van de maatregelen die het bestuur naar eigen zeggen neemt om de financiën te verbeteren is de verkoop van “niet-kernactiviteiten”. Zo maakte Strukton eerder deze maand nog de verkoop bekend van Grid Solutions, een voormalig onderdeel van het bedrijf dat zich bezighoudt met de bouw en het onderhoud van hoogspanningsstations en middenspanninginstallaties.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Strukton verwacht bijna 150 miljoen euro meer verlies dan eerder gedacht | Infrasite
Tegenvallers

Strukton verwacht bijna 150 miljoen euro meer verlies dan eerder gedacht

verbouwing station groningen
Werkzaamheden voor de verbouwing van het Hoofdstation Groningen in december 2022. Het is een van de "verlieslatende projecten" die Strukton in de toelichting van de nieuwe cijfers noemt. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Uit een nieuwe analyse blijkt dat Strukton in het boekjaar van 2021 mogelijk bijna 150 miljoen euro meer verlies draaide dan eerder berekend. Dat maakt het bouwbedrijf deze maand bekend.

De aanleiding voor de analyse van de cijfers uit het verleden is de schorsing van eigenaar Gerard Sanderink, legt Strukton in november op zijn website uit. “Het nieuwe bestuur is aan het werk om rust en stabiliteit in de organisatie te brengen. Hiertoe zijn meerdere maatregelen genomen, waaronder een grondige analyse van de situatie van een aantal sterk verlieslatende projecten.”

Met die projecten doelt het bedrijf “voornamelijk” op de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM, de verbouwing van het Hoofdstation Groningen en werkzaamheden aan de A15 Maasvlakte-Vaanplein. Het zijn stuk voor stuk projecten die vertraging opliepen. Daar houdt Strukton naar verwachting meer kosten aan over dan eerder berekend, zegt het bouwbedrijf nu.

Afgelopen februari verwachtte Strukton nog een nettoverlies van 33 miljoen euro over het boekjaar van 2021. In het nieuwe rapport staat een verwacht nettoverlies van 181 miljoen euro. De cijfers zijn voorlopig en de jaarrekening wordt nog gecontroleerd, zegt Strukton op zijn website. De afronding van de controle staat op de planning voor begin 2024.

Compenseren

Later in dat jaar moet ook de controle klaar zijn van de cijfers van 2022, aldus het bouwbedrijf. Toen verkocht Strukton het dochterbedrijf Worksphere voor 200 miljoen euro, een bedrag dat volgens het bouwbedrijf compenseert voor de verwachte “resultaatsverslechtering” in het boekjaar van 2021.

In het nieuwe rapport van het bouwbedrijf valt verder te lezen dat Strukton in het afgelopen kwartaal winstgevend was. De nettowinst kwam uit op ongeveer acht miljoen euro. Een van de maatregelen die het bestuur naar eigen zeggen neemt om de financiën te verbeteren is de verkoop van “niet-kernactiviteiten”. Zo maakte Strukton eerder deze maand nog de verkoop bekend van Grid Solutions, een voormalig onderdeel van het bedrijf dat zich bezighoudt met de bouw en het onderhoud van hoogspanningsstations en middenspanninginstallaties.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.