asfalteringswerkzaamheden tww
Uitstoot

Asfalt Centrale Twente naar de rechtbank voor geschil over PAK

Asfalteringswerkzaamheden van TWW Wegenbouw op de N332 in 2011. Het is een van de bedrijven waar de Asfalt Centrale Twente voor produceert. ANP / Eric Brinkhorst

Asfalt Centrale Twente (ACT) heeft een juridische procedure gestart tegen de gemeente Hengelo. Dat bevestigt een woordvoerder van ReintenInfra, de eigenaar van de asfaltcentrale, op vrijdag tegenover Infrasite. De gemeente dreigt de asfaltcentrale te bekeuren voor de uitstoot van mogelijk schadelijke stoffen, maar directeur Herman Reinten is het niet eens met de manier waarop de wetgeving in Hengelo wordt geïnterpreteerd. 

De discussie gaat over PAK, kort voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Ze komen in Nederland onder andere vrij bij de productie van asfalt en kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de omgeving.

De gemeente Hengelo wil dat de Asfalt Centrale Twente de uitstoot van PAK beperkt en heeft eerder dit jaar een last onder dwangsom opgelegd. De last onder dwangsom betekent dat de asfaltcentrale een boete krijgt als de uitstoot van PAK na een meting hoger blijkt dan de gestelde norm.

Directeur Herman Reinten van het moederbedrijf is het niet eens met de manier waarop de wetgeving in Hengelo wordt geïnterpreteerd, vertelt hij deze week tegenover het dagblad Tubantia. De asfaltcentrale heeft een bezwaar ingediend tegen de last onder dwangsom. De rechtszaak vindt volgende week plaats.

Reinten: “Er is discussie tussen onze branche en de omgevingsdiensten over wat nu precies de wetgeving is. De Omgevingsdienst Twente (die metingen van PAK uitvoert voor de gemeente, red,) zit uitzonderlijk streng in de wedstrijd ten opzichte van andere omgevingsdiensten. Wij vinden dat ze moeten handhaven op acht deeltjes pak in plaats van zestien.” Volgens Reinten is de Asfalt Centrale Twente geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Asfalt Centrale Twente naar de rechtbank voor geschil over PAK | Infrasite
asfalteringswerkzaamheden tww
Uitstoot

Asfalt Centrale Twente naar de rechtbank voor geschil over PAK

Asfalteringswerkzaamheden van TWW Wegenbouw op de N332 in 2011. Het is een van de bedrijven waar de Asfalt Centrale Twente voor produceert. ANP / Eric Brinkhorst

Asfalt Centrale Twente (ACT) heeft een juridische procedure gestart tegen de gemeente Hengelo. Dat bevestigt een woordvoerder van ReintenInfra, de eigenaar van de asfaltcentrale, op vrijdag tegenover Infrasite. De gemeente dreigt de asfaltcentrale te bekeuren voor de uitstoot van mogelijk schadelijke stoffen, maar directeur Herman Reinten is het niet eens met de manier waarop de wetgeving in Hengelo wordt geïnterpreteerd. 

De discussie gaat over PAK, kort voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Ze komen in Nederland onder andere vrij bij de productie van asfalt en kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de omgeving.

De gemeente Hengelo wil dat de Asfalt Centrale Twente de uitstoot van PAK beperkt en heeft eerder dit jaar een last onder dwangsom opgelegd. De last onder dwangsom betekent dat de asfaltcentrale een boete krijgt als de uitstoot van PAK na een meting hoger blijkt dan de gestelde norm.

Directeur Herman Reinten van het moederbedrijf is het niet eens met de manier waarop de wetgeving in Hengelo wordt geïnterpreteerd, vertelt hij deze week tegenover het dagblad Tubantia. De asfaltcentrale heeft een bezwaar ingediend tegen de last onder dwangsom. De rechtszaak vindt volgende week plaats.

Reinten: “Er is discussie tussen onze branche en de omgevingsdiensten over wat nu precies de wetgeving is. De Omgevingsdienst Twente (die metingen van PAK uitvoert voor de gemeente, red,) zit uitzonderlijk streng in de wedstrijd ten opzichte van andere omgevingsdiensten. Wij vinden dat ze moeten handhaven op acht deeltjes pak in plaats van zestien.” Volgens Reinten is de Asfalt Centrale Twente geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.