Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Wegenbouwer maakt met eigen leerwerkbedrijf jongeren ‘arbeidsfit’

Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Met Dynamisch op Weg geeft Sallandse Wegenbouw sinds 2019 jongeren het laatste zetje richting de arbeidsmarkt. En dat betekent in lang niet alle gevallen dat ze in de wegenbouw aan de slag gaan. “Je moet doen wat je leuk vindt, want daar ben je ook goed in.”

Johan Middelkamp richtte Sallandse Wegenbouw dertig jaar geleden op. Anno 2021 is het een bedrijf met 65 mensen in vaste dienst en nog eens ongeveer dat aantal in de flexibele schil. Met de divisies Infra, United (sportaccomodaties) en Milieu & Advies wordt jaarlijks een kleine 20 miljoen euro omzet gegenereerd.

Het bedrijf zet al jaren op verschillende manieren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Maar Middelkamp vond de bestaande systemen daarvoor niet goed genoeg werken. En hij kwam erachter dat Nederland heel veel mensen tussen de 18 en 27 jaar telt die geen werk hebben, maar die ook niet voor een uitkering of andere vorm van ondersteuning in aanmerking komen. Voor die groep wilde Middelkamp op een nieuwe en structurele manier iets gaan betekenen.

Drempel is laag

“Ik kwam in contact met Jannes ter Horst van het ROC en Hans Bonten van de maatschappelijke organisatie De Kern. Samen hebben we het leerwerkbedrijf Dynamisch op Weg opgericht”, vertelt Middelkamp. “Wat we eigenlijk doen, is jonge mensen arbeidsfit maken. We leren ze hele basale dingen die bij werken horen en die je nodig hebt om aan werk te komen. De drempel is laag: iemand die binnenkomt bekijkt met de jobcoach waar hij of zij goed in is en dan gaan we gewoon aan de slag.”

Sallandse Wegenbouw is de plek waar de jongeren arbeidsfit worden gemaakt. Dat betekent echter niet dat ze vervolgens bij het bedrijf of in de infrasector gaan werken, al is dat uiteraard wel gewoon een mogelijkheid. Zo is een handvol van de 45 deelnemers verdergegaan met een BBL-opleiding bij Infravak, waarbij ze 100 procent garantie hebben op een baan bij één van de 35 lidbedrijven.

Het artikel gaat verder onder de foto

Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Voor de wegenbouwer uit het Overijsselse Haarle levert het helpen van de jongeren dus geen nieuwe medewerkers op. En van een verdienmodel is ook geen sprake, benadrukt Middelkamp. “Het gaat mij niet om geld, het gaat mij om het resultaat en dat is dat deze mensen aan het werk gaan. Ik moedig bedrijven in andere sectoren aan om onze formule te kopiëren. En mijn advies daarbij is: hou het kleinschalig, want dan kan je iedereen de persoonlijke aandacht geven die ze nodig hebben en behaal je de beste resultaten.”

Onder de radar

Sinds 2019 namen 45 mensen deel aan Dynamisch op Weg, vaak via de eigen netwerken of mond tot mondreclame. Het is immers een doelgroep die in zekere zin onder de radar blijft. Van die deelnemers heeft 80 procent werk gevonden. Ze zijn onder meer actief als post- of pakketbezorger, hovenier, schoonmaker, trappenbouwer of in de veehouderij of de infrasector. Veel van hen zijn een opleiding gaan doen, vaak een leerwerk-traject.

Dynamisch op Weg kan dus goede resultaten overleggen. En het recept daarvoor is simpel, legt Johan Middelkamp uit. “Als je focust op wat mensen wel kunnen in plaats van op wat ze niet kunnen, dan bloeien de meesten heel snel op. Je moet doen wat je leuk vindt, want daar ben je ook goed in. Of ze nou een week of een jaar bij ons werken: het doel is dat ze uiteindelijk een baan of BBL-opleiding hebben. En mocht er iets misgaan, dan kunnen ze altijd bij ons terugkomen om een herstart te maken.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Wegenbouwer maakt met eigen leerwerkbedrijf jongeren ‘arbeidsfit’ | Infrasite
Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Wegenbouwer maakt met eigen leerwerkbedrijf jongeren ‘arbeidsfit’

Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Met Dynamisch op Weg geeft Sallandse Wegenbouw sinds 2019 jongeren het laatste zetje richting de arbeidsmarkt. En dat betekent in lang niet alle gevallen dat ze in de wegenbouw aan de slag gaan. “Je moet doen wat je leuk vindt, want daar ben je ook goed in.”

Johan Middelkamp richtte Sallandse Wegenbouw dertig jaar geleden op. Anno 2021 is het een bedrijf met 65 mensen in vaste dienst en nog eens ongeveer dat aantal in de flexibele schil. Met de divisies Infra, United (sportaccomodaties) en Milieu & Advies wordt jaarlijks een kleine 20 miljoen euro omzet gegenereerd.

Het bedrijf zet al jaren op verschillende manieren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Maar Middelkamp vond de bestaande systemen daarvoor niet goed genoeg werken. En hij kwam erachter dat Nederland heel veel mensen tussen de 18 en 27 jaar telt die geen werk hebben, maar die ook niet voor een uitkering of andere vorm van ondersteuning in aanmerking komen. Voor die groep wilde Middelkamp op een nieuwe en structurele manier iets gaan betekenen.

Drempel is laag

“Ik kwam in contact met Jannes ter Horst van het ROC en Hans Bonten van de maatschappelijke organisatie De Kern. Samen hebben we het leerwerkbedrijf Dynamisch op Weg opgericht”, vertelt Middelkamp. “Wat we eigenlijk doen, is jonge mensen arbeidsfit maken. We leren ze hele basale dingen die bij werken horen en die je nodig hebt om aan werk te komen. De drempel is laag: iemand die binnenkomt bekijkt met de jobcoach waar hij of zij goed in is en dan gaan we gewoon aan de slag.”

Sallandse Wegenbouw is de plek waar de jongeren arbeidsfit worden gemaakt. Dat betekent echter niet dat ze vervolgens bij het bedrijf of in de infrasector gaan werken, al is dat uiteraard wel gewoon een mogelijkheid. Zo is een handvol van de 45 deelnemers verdergegaan met een BBL-opleiding bij Infravak, waarbij ze 100 procent garantie hebben op een baan bij één van de 35 lidbedrijven.

Het artikel gaat verder onder de foto

Dynamisch op Weg. Foto: Sallandse Wegenbouw

Voor de wegenbouwer uit het Overijsselse Haarle levert het helpen van de jongeren dus geen nieuwe medewerkers op. En van een verdienmodel is ook geen sprake, benadrukt Middelkamp. “Het gaat mij niet om geld, het gaat mij om het resultaat en dat is dat deze mensen aan het werk gaan. Ik moedig bedrijven in andere sectoren aan om onze formule te kopiëren. En mijn advies daarbij is: hou het kleinschalig, want dan kan je iedereen de persoonlijke aandacht geven die ze nodig hebben en behaal je de beste resultaten.”

Onder de radar

Sinds 2019 namen 45 mensen deel aan Dynamisch op Weg, vaak via de eigen netwerken of mond tot mondreclame. Het is immers een doelgroep die in zekere zin onder de radar blijft. Van die deelnemers heeft 80 procent werk gevonden. Ze zijn onder meer actief als post- of pakketbezorger, hovenier, schoonmaker, trappenbouwer of in de veehouderij of de infrasector. Veel van hen zijn een opleiding gaan doen, vaak een leerwerk-traject.

Dynamisch op Weg kan dus goede resultaten overleggen. En het recept daarvoor is simpel, legt Johan Middelkamp uit. “Als je focust op wat mensen wel kunnen in plaats van op wat ze niet kunnen, dan bloeien de meesten heel snel op. Je moet doen wat je leuk vindt, want daar ben je ook goed in. Of ze nou een week of een jaar bij ons werken: het doel is dat ze uiteindelijk een baan of BBL-opleiding hebben. En mocht er iets misgaan, dan kunnen ze altijd bij ons terugkomen om een herstart te maken.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam