Eerste biocomposieten fietspad van Nederland

Foto: Ivo Ketelaar

Vrijdag 7 juli 2017 opende Drents gedeputeerde Henk Brink samen met wethouder Bouke Arends uit Emmen een proeftraject van het eerste biocomposieten fietspad in Nederland aan de Dordsestraat in Emmen. Een uniek project in het kader van het Nederlands-Duitse INTERREG VA project ‘Bio-Economie in de Non-Food Sector’. Het fietspad is gemaakt van biocomposiet en is recyclebaar. Het proeftraject richt zich onder andere op de aanlegmethoden, de levensduur, slijtage, fietscomfort, ecologie en kleurverandering.

Vier proeven in een
Het unieke fietspad is verdeeld in vier stukken. Ieder stuk bestaat uit een andere samenstelling van biocomposiet en heeft een andere toplaag. Biocomposiet wordt gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal. Met het proeftraject worden de komende 2 jaar de constructie en het fietscomfort van de verschillende toplagen getest. Studenten van de Stenden Hogeschool zullen diverse tests uitvoeren vanuit het initiatief Green PAC.

Partners
Het biocomposieten fietspad is ontwikkeld in een samenwerking met Duitse en Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen: Sweco Nederland, EVA-Optic, Stenden Hogeschool, Green PAC, Naftex en BG&M Bouw. De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door de Europese Unie in het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG VA Deutschland-Nederland’ (o.a. door provincie Drenthe, Niedersachsen en min. EZ), Recreatieschap Drenthe en gemeente Emmen. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. De materialen voor het fietspad worden geassembleerd in Emmen. Ingenieursadviesbureau Sweco is verantwoordelijk voor de aanleg van het Eco-Dynamisch Fietspad.

Toekomstplannen
De initiatiefnemers verwachten dat meer proeftrajecten volgen. De benodigde kennis hiervoor is in de regio aanwezig. Zo zijn er toepassingsmogelijkheden voor fly-overs, fietsbruggen en bijvoorbeeld fietspassages in drassige natuurgebieden. Maar ook vervanging van hardhouten planken van voetgangers- en fietsbruggen biedt kansen. De toepassing van biocomposiet voor verlichtingsmasten is al een stap verder. De eerste demonstratietrajecten waarbij zowel de lichtmast als de armatuur van biocomposiet zijn, worden al gerealiseerd.

Ecodynamische verlichting
In de nabijheid van het traject staan ook enkele voorbeelden van biocomposieten lantaarnpalen op basis van ecodynamische verlichting. De ecodynamische verlichting maakt gebruik van LED en slimme sensoren, waarmee de lichtkleur en lichtintensiteit wordt geregeld.

Meer informatie
Het project Bio-Economie in de non-food sector wordt ondersteund door het INTERREG VA programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), door het Land Niedersachsen, door het ministerie van economische zaken en de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Gelderland, Flevoland, Noord-Brabant en Overijssel.

Sweco ontwerpt en ontwikkelt de samenlevingen en steden van de toekomst. Ons werk leidt tot duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water. Met 14.500 medewerkers in Europa, bieden wij onze klanten voor elke situatie de juiste expertise. Wij voeren jaarlijks projecten uit in 70 landen verspreid over de hele wereld. Sweco is Europa’s grootste ingenieursadvies- en architectenbureau, met een omzet van circa 1,7 miljard euro en is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.

BG&M is een jonge organisatie, gelieerd aan Kuipers & Koers bouw BV, die zich voor 100% richt op het bouwen met biocomposieten van diverse samenstellingen.Zij ontwikkeld daarvoor constructies en bouwwerken die daardoor in hun constructie getest kunnen worden op onder andere sterkte, duurzaamheid, weerbestendigheid en kleurvastheid.

Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. We initiëren en faciliteren ‘businessdriven‘ kennisontwikkeling. Binnen Green PAC wordt toegepast onderzoek gedaan, kennis ontwikkeld en worden (versnelde) innovaties gerealiseerd door een unieke samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en bedrijven in de kunststofindustrie. Green PAC zich op het onderwijs in Noordoost-Nederland om de innovatiekracht rond kunststoftechnologie te versterken.

Aan Stenden Hogeschool studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Port Alfred (Zuid-Afrika) en Bali (Indonesië) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit vijf associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service Management, Educatie, Zorg, Economie en Techniek. Stenden heeft 20 lectoraten die mede door middel van toegepast onderzoek zorgdragen voor verbinding tussen opleidingen en werkveld. Met een groot aantal buitenlandse studenten, vier buitenlandse vestigingen en contacten met 200 universiteiten wereldwijd, biedt Stenden een inspirerende, internationale omgeving.

Het bedrijf Naftex GmbH is als partner bij dit project betrokken. Naftex heeft de taak alle machine onderdelen, zoals werktuigen, die voor de productie van deelconstructies en de ondergrond van het fietspad nodig zijn te maken. Deze onderdelen worden geproduceerd op een speciaal hiervoor ontwikkelde natuurvezel-extruder. Daarnaast vervaardigt Naftex alle noodzakelijke deelconstructies zelf, zoals het wegdek voor het fietspad. Naftex beschikt over veel know-how als het gaat om de productie van natuurvezelproducten. Door de jarenlange ervaring in de productie van natuurvezelproducten kan Naftex bijdragen aan een succesvol project.

EVA Optic is Nederlands ontwikkelaar en fabrikant van LED verlichting voor veeleisende omgevingen. Kennis, kwaliteit en flexibiliteit vormen de kracht van EVA. EVA beschikt over de expertise, ervaring en resources om een hoge kwaliteit LED oplossing te ontwikkelen voor iedere toepassing. We weten veel over LED technologie, aansturingstechniek en de benodigde componenten en zetten dit zeer effectief om naar de praktijk bij het in-house ontwikkelen en fabriceren van onze LED verlichting. EVA biedt u specialistisch maatwerk, van tekentafel tot oplevering. Want wanneer reguliere LED verlichting niet volstaat en de eisen aan lichtbeleving en kwaliteit extra hoog zijn, biedt EVA de oplossing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Sweco Nederland