Verkeersveiligheid stagneert door afname verkeershandhaving

Europese Verkeersveiligheidsraad: “Minder handhaving is mede oorzaak van de stagnerende vooruitgang in verkeersveiligheid in Europa”

Dat het met de verkeersveiligheid in Europa minder goed gaat, komt onder meer doordat er minder gehandhaafd wordt. Dat is de conclusie van twee rapporten van de European Road Safety Council (ETSC) die op 20 juni 2016 zijn gepubliceerd. Volgens de directeur van ETSC, Antonio Avenoso, heeft de afname in verkeershandhaving zelfs een dubbel negatief effect op verkeersveiligheid: “Er worden steeds minder gevaarlijke bestuurders bekeurd en de subjectieve pakkans, de inschatting van weggebruikers van de kans om bekeurd te worden, neemt ook af”.

Vorig jaar overleden meer dan 26.000 mensen op wegen van de Europese Unie; voor het eerst een toename sinds 2001. Te snel rijden, rijden onder invloed, afleiding en geen gordel dragen, zijn volgens de onderzoekers nog steeds de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen waarbij doden en ernstig gewonden vallen. In Nederland vielen vorig jaar 621 verkeersdoden, 9% meer dan het jaar ervoor.

In Nederland zijn, net als in Zweden en Finland, de afgelopen jaren steeds minder bekeuringen uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. Deze landen hebben ook te maken met de grootste stagnatie in het terugdringen van het aantal verkeersdoden sinds 2010. Nederland staat inmiddels op de 9e plek in Europa in de lijst van verkeersdoden per miljoen inwoners; de lijst van veilige landen wordt aangevoerd door Noorwegen, Malta en Zweden.

SWOV: verkeershandhaving in Nederland staat onder druk
Hoewel er politieke consensus bestaat over een strengere aanpak van veelplegers van ernstige verkeersovertredingen, is verkeersveiligheid in ons land geen landelijke handhavingsprioriteit. Peter van der Knaap: “Het aantal staandehoudingen bedroeg in 2015 nog slechts 17% van het aantal in 2007 (van 1,46 miljoen naar 0,24 miljoen staandehoudingen per jaar). Ook het aantal snelheidsbekeuringen door flitsen is met bijna 30% teruggelopen (van 9,6 miljoen naar 6,6 miljoen per jaar).” Een reële controlekans is volgens SWOV onmisbaar voor zowel een effectieve recidiveregeling als voor een progressief boetestelsel.

Meer informatie
The 10th Annual ETSC Road Safety Performance Index report “Ranking EU progress on road safety”
The ETSC PIN Flash report “How traffic law enforcement can contribute to safer roads”
Lees ook de SWOV-Factsheet “Straffen in het verkeer”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: SWOV Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveilgheid