Binnenkort 130 km/u op de A2, A6 en A16

experiment met snelheden tot 130 km/u op acht trajecten

Binnenkort mag behalve op de A7 (Wognum Afsluitdijk) ook op de A2 (Everdingen-Deil), de A6 (Almere Buiten Oost-Joure) en de A16 (Moerdijk-Breda) 130 km per uur worden gereden. Op de A6 mag dit naar verwachting vanaf half mei, op de A2 en de A16 vanaf eind mei. In juli volgen de A17/A58, A32, A37 en A58. De exacte data worden op de website van Rijkswaterstaat en met persberichten bekendgemaakt.

Op dit moment vinden voorbereidende werkzaamheden plaats.

De proeven met 130 km/u
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil onderzoeken hoe en waar een verhoging van de maximumsnelheid mogelijk is. Daarvoor heeft ze een experiment met snelheden tot 130 km/u op acht trajecten in Nederland aangekondigd.

Drie methoden testen
Er worden drie verschillende methoden van snelheidsverhoging getest: 24 uur per dag een snelheidsverhoging, verkeersafhankelijk en met tijdvensters. Op de A7, en later dit jaar op de A17/A58, A32, A37 en A58 geldt 24 uur per dag een snelheidsverhoging.

Op de A2 (Everdingen-Deil) en de A16 (Moerdijk-Breda) geldt een maximum van 130 km/u met uitzondering van de drukke uren (spits). Dan gaat de maximumsnelheid afhankelijk van het verkeersaanbod omlaag. De geldende maximumsnelheid wordt met matrixborden aangegeven en wisselt automatisch.

Op de A6 mag in de avond en nacht (van 19.00 – 06.00 uur) 130 km/u worden gereden. Dit tijdvenster wordt met een onderbord onder het verkeersbord met 130 aangegeven.

1 maart gestart
Op 1 maart startte Rijkswaterstaat met een snelheidsverhoging naar 130 km/u op de A7 (Wognum-Afsluitdijk). Rijkswaterstaat bekijkt wat de effecten zijn op de doorstroming, de omgeving en verkeersveiligheid. Ook wordt onderzoek gedaan naar gedragsaspecten van weggebruikers. Een aantal geschikte trajecten wordt onderzocht.

De proeven met 100 km/u
Naast proeven met een snelheidsverhoging naar 130 km per uur, heeft Rijkswaterstaat recentelijk proeven uitgevoerd op de A1 (Bussum-Muiderberg) en de A12 (Voorburg), en start binnenkort een proef op de A20 (Rotterdam) met een snelheidsverhoging naar 100 km per uur. Op basis van de verschillende proeven zal de minister van Infrastructuur en Milieu in het najaar een beslissing nemen over een snelheidsverhoging in Nederland.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
130 km/u van start op Afsluitdijk

Maximum snelheid omhoog: start experiment op acht trajecten

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart