Amsterdam autovrij op zondag 23 september 2007

Amsterdam – Op zondag 23 september 2007 moet Amsterdam grotendeels autovrij zijn. Het thema van de autovrije dag is: ‘Gezond bewegen in een schone stad’. De gemeente Amsterdam wil op deze dag het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren en het gebruik van de Park & Ride voorzieningen in de stad bevorderen.

De centrale stad en de stadsdelen investeren gezamenlijk ruim
€ 500.000 om de autovrije dag tot een succes te maken. Evenementen en goede ideeën kunnen tot 1 juni 2007 worden aangemeld via http://www.autovrijedag.amsterdam.nl

Wethouders
De wethouders Tjeerd Herrema, Verkeer en Vervoer, en Marijke Vos, Milieu: “Wij hechten grote waarde aan een gezonde en leefbare stad. Milieu en luchtkwaliteit zijn dan ook speerpunten in ons programakkoord. Met de autovrije dag willen we Amsterdammers én bezoekers van onze stad laten zien dat je zonder auto ook snel en goed naar en door de stad kunt reizen. Het is de bedoeling dat het vooral een dag van de Amsterdammers wordt.”

Dirk de Jager, portefeuillehouder Milieu van het stadsdeel Westerpark, namens de deelnemende stadsdelen: “Het moet meer worden dan een dag zonder auto’s in de stad. De dag zou een statement kunnen worden voor een stad met schone lucht en goede bereikbaarheid. Een duurzame stad!” Zowel Herrema als De Jager roepen Amsterdammers op om op de autovrije dag hun auto te laten staan en met goede ideeën te komen.

Evenementen
Op de autovrije zondag wordt traditiegetrouw de Dam tot Damloop gehouden. Verder zullen er onder andere een Amsterdams Straatvoetbaltoernooi en een zonnebloemgroeiwedstrijd voor basisscholieren worden georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse fietsroutes door de stad, zoals de Kunstfietsroute. Evenementen kunnen nog tot 1 juni 2007 worden aangemeld.

Amsterdam sluit zich met de autovrije dag aan bij het landelijke initiatief van Milieudefensie ‘De week van de vooruitgang’ en de European Mobility Week, die lopen van zondag 16 t/m zaterdag 22 september 2007. Op initiatief van Milieudefensie organiseren de steden Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Leiden ook een autovrije dag.

Autovrij gebied
Het autovrije gebied bevindt zich binnen de ring A10, met uitzondering van de stadsdelen Amsterdam-Noord en Zeeburg. Verkeer kan tussen 09.00 en 17.00 uur vanaf de ring A10 de stad niet in, maar wel uit. Het gebied wordt vrijgegeven voor particulieren om evenementen en activiteiten te organiseren. Belangrijke doorgaande routes in de stad houdt de gemeente vrij voor nood- en hulpdiensten. Het openbaar vervoer en taxi’s blijven rijden.

Bekijk ook de websites:
http://www.weekvandevooruitgang.nl
http://www.mobilityweek-europe.org

Bezoek ook de websites over:
http://www.gezondelucht.amsterdam.nl
http://www.bereikbaar.amsterdam.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam