Brugbediening in Haagse regio strakker geregeld

Den Haag – De provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag gaan de brugbediening op doorgaande autoroutes strakker reguleren. Doel is de files op de belangrijke verkeersaders rond Den Haag tot een minimum te beperken en de scheepvaart hierbij met zo min mogelijk obstakels te confronteren. De maatregel geldt als proef, gaat in op 1 juli en duurt tot half oktober.

De Geestbrug, Hoornbrug,
Binckhorstbrug en Trekvlietbrug zorgen dagelijks in de ochtend- of avondspits voor veel ergernis bij tienduizenden forensen van en naar Den Haag. Ondanks dat de bruggen tijdens de spits gesloten blijven, leveren deze veel vertragingen op. Vooral net na de ochtendspits is de drukte enorm, wanneer de verzamelde scheepvaart de geopende bruggen passeert. De provincie hecht sterk aan vervoer over water en wil dus de spitssluiting niet uitbreiden. Immers de scheepvaart is niet gebaat met nog kortere vaartijden, terwijl een schip wel de vracht van tientallen vrachtwagens van de weg haalt. Daarom is onderzocht op welke manier beide verkeersstromen, over land en over water, het best behandeld kunnen worden. Dat heeft ertoe geleid dat op werkdagen na de spitssluiting, de bruggen tussen 08.45 – 09.30 uur en tussen 17.45 – 18.30 uur gedoseerd worden bediend. Dat houdt in dat de bruggen in die tijd alleen nog maar per kwartier worden geopend. Bovendien mogen er per opening maximaal maar twee schepen doorheen. Hierdoor is de stremming per keer niet langer dan vijf minuten. De recreatievaart mag in die tijd niet meevaren. Daarvoor is de spitssluiting feitelijk dus uitgebreid.

Met deze maatregel hopen beide overheden de doorstroming op de wegen te bevorderen. De vakantieperiode is gekozen om de scheepvaart te laten wennen aan de nieuwe maatregel. Het verkeersaanbod op de wegen is dan minder. Wanneer het aanbod na de vakantieperiode weer toeneemt zijn de effecten ook beter meetbaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Zuid-Holland