Onderhoud voor westkolk Sluis Weurt in aanloop naar grote renovatie

sluis weurt
Een deel van het sluizencomplex Weurt. Datum onbekend. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat begint eind januari met onderhoudswerkzaamheden aan de westkolk van de Sluis Weurt in Nijmegen. Tot begin augustus worden onder andere de tandwielen van de sluisdeuren vervangen. Het onderhoud vindt plaats in aanloop naar de “grootschalige” vervanging en renovatie van het sluizencomplex in 2028.

Dat laat Rijkswaterstaat op zijn website weten. Tot en met 26 januari is eerst de oostkolk van de sluis gesloten. Daar plaatst de waterbeheerder nieuwe camera’s. Vervolgens gaat de westkolk tot begin augustus meerdere keren geheel of gedeeltelijk dicht voor de scheepvaart, afhankelijk van de werkzaamheden.

De beheerder vervangt onder andere de tandwielen van de aandrijving van de sluisdeuren. “Hiervoor zetten we de betreffende deuren vast op bokken. Dat zijn verhoogde constructies waar de zware deuren stabiel op rusten”, aldus Rijkswaterstaat.

Ook in de westkolk plaatst de beheerder nieuwe camera’s. Verder wordt er geschilderd en worden beschadigingen van aanvaringen hersteld. Van 31 mei tot 31 juli kunnen schepen die langer zijn dan 110 meter helemaal niet meer door de westkolk varen.

Grote renovatie in 2028

De oostkolk van sluis Weurt dateert uit 1928. De westkolk is in 1975 gebouwd. Het complex heeft onderhoud nodig, zegt Rijkswaterstaat, die al enkele jaren bezig met klussen die niet kunnen wachten. In 2028 start de “grootschalige” vervanging en renovatie van het sluizencomplex.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: Infrasite / ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.