194 boetes tijdens landelijke controle op spoor

Op dinsdag 22 april 2008 hebben ProRail en de KLPD een grote landelijke spoorwegovergangcontrole gehouden. Op tientallen plekken in het hele land is van ’s morgens 8.00 uur tot ongeveer 14.00 uur gecontroleerd. Tijdens deze actie werkten de spoorcontroleurs van ProRail (BOA’s) en de KLPD nauw samen. ProRail en de KLPD willen met deze controles op overwegen het aantal ongelukken en bijna ongelukken verder terugbrengen.

In totaal zijn er 194 boetes en vele waarschuwingen uitgedeeld. De boetes lopen uiteen van 45 euro voor voetgangers tot 150 euro voor automobilisten die de spoorbomen passeren als de rode lichten gaan knipperen.

Er gebeuren jaarlijks tientallen ongelukken op spoorwegovergangen, waarbij doden en gewonden vallen. In 2007 vielen er 19 doden (waarvan 10 jongeren onder de 21 jaar) en 16 gewonden bij 72 botsingen. De overwegcontroles vonden plaats op overwegen waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Dat kunnen bijvoorbeeld overwegen zijn waar mensen vaak ‘zigzaggen’ langs de gesloten overwegbomen.

ProRail is de beheerder van het Nederlandse spoor en daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het spoor. Spoorwegovergangcontroles vinden regelmatig plaats. Dit was de eerste keer dat een grote landelijke actie heeft plaatsgevonden in samenwerking met de KLPD.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail