Thalys vestigt snelheidsrecord op spoor HSL-Zuid

Zoetermeer – Zondag 26 februari heeft de speciaal omgebouwde Thalys-trein op het spoor van de HSL-Zuid tussen Rotterdam en de Belgische grens één keer een testrit met een snelheid van 331,1 km/uur uitgevoerd. Donderdag 2 maart staat het testprogramma – onder voorbehoud – de hele dag in het teken van de maximale snelheid.

Snelheidsrecord

De testperiode van de Thalys is in volle gang. Vanaf 14 februari zijn allerlei testen uitgevoerd. Zondag is éénmalig de maximum snelheid op het spoor (300 km/uur + 10%) bereikt. De testplanning geeft aan, dat op donderdag 2 maart het testprogramma de hele dag in het teken van deze maximale snelheid staat. Die dag rijdt de Thalys dus meerdere malen op maximaal vermogen heen en weer. De testplanning laat zich mede door het weer niet altijd sturen dus enig voorbehoud is op zijn plaats.

De afgelopen maanden zijn op het spoor van de HSL-Zuid door drie dieseltreinen en een elektrische trein uitgebreide deeltesten uitgevoerd. Het spoor, de dekking van het communicatiesysteem GSM-R, de bovenleidingen en de werking van de zendbakens voor ERTMS zijn daarbij apart getest. In januari reed de elektrische locomotief Taurus een nieuw Nederlands snelheidsrecord door testen uit te voeren met ongeveer 250 km/uur.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Projectorganisatie HSL-Zuid