Treinverkeer Amsterdam weer gedeeltelijk hervat

Utrecht – Na de ontsporing gisterochtend van een intercitytrein op het westelijk deel van station Amsterdam Centraal is ProRail sinds gisteravond gestart met de bergingswerkzaamheden.
Om 18:30 uur werd het terrein door de onderzoeksinstanties vrijgegeven. Direct daarna is gestart met het bergen en afvoeren van de ontspoorde trein en het wegtakelen van vernielde bovenleidingsportalen. Tevens is de avond en nacht benut voor een uitgebreid onderzoek naar beschadigde en vernielde onderdelen van het spoor en is een herstelplan gemaakt. ProRail verwacht morgenochtend 2 sporen beschikbaar te hebben, zodat NS een aantal treinen kan rijden tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal.

Op basis van het herstelplan heeft NS een aangepaste dienstregeling opgesteld. Bij aanvang van de dienstregeling morgenochtend rijden er speciale pendeltreinen tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk.

Reizigers uit de richting Zaandam en verder en Haarlem vice versa moeten nog wel overstappen op Sloterdijk en hebben diverse mogelijkheden om Amsterdam Centraal te bereiken: per speciale pendeltrein, 4 keer per uur per richting of per bus.
Zij moeten wel rekening houden met een langere reistijd.
Reizigers uit de richting Rotterdam en verder worden aangeraden via Utrecht te reizen. Er rijdt onder andere tweemaal per uur een intercity van Vlissingen via Roosendaal en Rotterdam via een gewijzigde route rechtstreeks naar Amsterdam Centraal.
Reizigers uit de richting Den Haag/Leiden/Schiphol kunnen het beste via Duivendrecht (overstappen) naar Amsterdam Centraal reizen.
Uit de richting Flevoland, Amersfoort en Utrecht rijden de treinen vrijwel geheel volgens de dienstregeling.
Het volledig herstel van de beschadigde infrastructuur zal nog zeker tot vrijdag duren.

NS en ProRail hebben uitgebreid overleg gevoerd met de organisatie van het evenement SAIL en de gemeente Amsterdam. De gezamenlijke vervoersbedrijven en de organisatie van SAIL verwachten dat alle bezoekers op tijd in Amsterdam kunnen komen en na afloop ook weer tijdig naar huis kunnen reizen. Zij worden geadviseerd vooraf teletekstpagina 751 en www.ns.nl te raadplegen en ter plaatse de mobiele informatiepanelen te lezen.

Over de toedracht en oorzaak van het onderzoek is op dit moment nog niets bekend.
ProRail beschouwt deze ontsporing als een vervelend incident, maar ziet vooralsnog geen verband met de twee ontsporingen begin juni. ProRail en NS wachten de resultaten van de onderzoeksinstanties met belangstelling af.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail