Harbers

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Rijkswaterstaat, dat verkeerde informatie had aangeleverd, betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor de extra werkzaamheden die als gevolg daarvan nodig waren. Het geschil dat is ontstaan over het extra werk is daarmee grotendeels opgelost, schrijft minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

De vergoeding aan Levvel wordt deels betaald door de opknapbeurt van de spuisluizen uit het contract te halen en opnieuw aan te besteden. Het geld dat daarmee bespaard wordt, gaat naar het consortium met daarin onder meer bouwer BAM en baggeraar Van Oord. Het totale budget voor de renovatie van de Afsluitdijk loopt op met 221 miljoen en komt uit op iets meer dan 2 miljard euro. Daarmee is een geschil met de bouwers nog niet helemaal beslecht. Een commissie gaat nog kijken naar andere meningsverschillen. Dat gaat Rijkswaterstaat maximaal 87 miljoen euro kosten, welk bedrag al wel in die 221 miljoen euro is verrekend.

Oplevering onzeker
Het is onduidelijk wanneer het project nu helemaal klaar is. “Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de renovatie van de bestaande spuisluizen voltooid zal zijn”, aldus Harbers. Ook is niet duidelijk hoeveel de renovatie van de spuisluizen gaat kosten. De kosten voor de aanbesteding komen nog eens bovenop de totale projectbegroting. Harbers verwacht dat een ‘groot deel’ van de werkzaamheden van Levvel eind dit jaar is afgerond. Wel zal het wegverkeer in de zomer veel overlast ondervinden. De renovatie- en versterkingswerkzaamheden aan de Afsluitdijk zijn begonnen in 2018.

Constructieve dialoog
Koninklijke BAM Groep nv heeft kennisgenomen van de brief van minister Harbers en ondersteunt, na een constructieve dialoog met opdrachtgever Rijkswaterstaat, de afspraken over vergoeding voor de extra werkzaamheden en de wijziging van de projectopdracht.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro | Infrasite