Vexpan reikt ESPA Gold Award uit aan Parkeergarage Houtwal Harderwijk

De ondergrondse parkeergarage Houtwal in Harderwijk is bekroond met de gouden editie van de European Standard Parking Award: de ESPA Gold Award. Deze award is dé onderscheiding voor parkeergarages van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De gemeente Harderwijk ontving het kwaliteitslabel woensdag 29 juni jl. uit handen van Peter Martens, vice-voorzitter van Vexpan, het Platform voor Parkeren in Nederland.

De ESPA Gold Award is door de European Parking Association (EPA) in het leven geroepen om parkeergarages van topkwaliteit te onderscheiden van de standaard waaraan iedere parkeergarage zou moeten voldoen. Jeroen de Jong, wethouder van de gemeente Harderwijk nam de award in ontvangst: ‘Ik ben er bijzonder trots op om met deze Gold award in het rijtje te staan naast de parkeergarages Markthal en St.-Jan.’

Over de parkeergarage

De garage is rond en biedt plaats aan 450 voertuigen. In het midden heeft hij een groot glazen dak, dat ervoor zorgt dat tot onderin – ruim 21 meter beneden het maaiveld – daglicht valt. De parkeerlagen hebben de vorm van een spiraal en liggen rond de lichtschacht die een doorsnede heeft van 12 meter. Op weg naar beneden komen bezoekers nergens een pilaar tegen. Voor het verlaten van de garage is een aparte rijbaan gemaakt rond de lichtschacht, die automobilisten zonder obstakels naar de uitgang voert.

Tijdens graafwerkzaamheden zijn resten van een oude stadspoort ontdekt. Deze zijn gerestaureerd en staan tentoongesteld op de onderste verdieping van de parkeergarage. De parkeergarage is voorzien van energiezuinige, dimbare led-verlichting. In totaal gaat het om 650 led-armaturen die vier standen hebben: 30, 25, 20 en 15 Watt. Verder is de garage uitgerust met een sprinklerinstallatie.

Over Vexpan

Vexpan is dé autoriteit op het gebied van parkeren binnen de sector mobiliteit en stedelijke ontwikkeling. Vexpan streeft ernaar de verschillende belanghebbenden met elkaar te verbinden door informatie-uitwisseling in het kennisnetwerk, om zo integraal de kwaliteit van het vakgebied parkeren continu te verbeteren. Er zijn inmiddels 3 garages in het bezit van de gouden editie van de European Standard Parking Award. Bekijk het overzicht van garages met een ESPA.

Foto-onderschrift: V.l.n.r. Peter Martens (vice-voorzitter Vexpan), Ruud Hinse (gemeente Harderwijk – BOA Stadstoezicht), J. Havekamp (gemeente Harderwijk, medewerker Snel Herstel), Jeroen de Jong (wethouder gemeente Harderwijk)

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Vexpan