Amsterdam krijgt 1e volautomatische fietsenstalling

Amsterdam – Op maandag 3 oktober 2005 hebben minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) en wethouder Van der Horst (Verkeer) de eerste automatische ondergrondse fietsenstalling van Amsterdam geopend. Deze fietsenstalling ‘Locker Tolhuijsplein’ biedt plaats aan 50 fietsen en is 24 uur per dag geopend. Deze nieuwste stalling in het Lockernetwerk is de eerste beveiligde onbemande ondergrondse stalling en staat vlakbij de pont in Amsterdam-Noord.

De stalling is 24 uur per dag geopend en simpel en doeltreffend in gebruik. Door middel van een pas opent de fietser een deur waarachter de fiets geplaatst kan worden. De fiets moet nog wel op slot worden gezet. Vervolgens gaat de fiets met behulp van een geautomatiseerd systeem naar beneden. Met dezelfde pas wordt het systeem weer geactiveerd, waardoor de fietser zijn vervoermiddel weer terugkrijgt.

Voor abonnementhouders is de stalling per direct in gebruik te nemen. Niet-abonnementhouders kunnen vanaf half oktober van de stalling gebruik maken. De kosten voor Locker Tolhuijsplein zijn € 9,- per maand en de losse dagprijs is € 0,50. De abonnementhouders van Locker Tolhuijsplein kunnen ook gebruik maken van de andere Lockerstallingen. Locker is een netwerk van bewaakte fietsenstallingen in Amsterdam. Andere Lockerstallingen zijn op het Binnengasthuisterrein, Paradiso, Beursplein, Kalvertoren, Albert Cuyp en Zuid/WTC.

De gemeente doet de laatste jaren samen met politie, justitie en fietshandelaren veel om het fietsen te stimuleren en om fietsendiefstal tegen te gaan. Wethouder Mark van der Horst is heel blij met deze nieuwe stalling: “De stalling is 24 uur per dag open, dichtbij andere voorzieningen zoals de pont en het Centraal Station, en je stalt je fiets er droog én veilig.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam