Geld. Foto: iStock / darkojow

‘Enorme prijsstijgingen niet alleen voor rekening mkb-bedrijven bouw en infra’

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De enorme prijsstijgingen voor energie, brandstof, grondstoffen en transport moeten niet uitsluitend voor rekening van de mkb-aannemers in de bouw en infra komen. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) vraagt van opdrachtgevers en marktpartijen dat ze in deze onzekere tijden redelijk en coulant met elkaar omgaan.

De AFNL reageert daarmee op de kabinetsplannen om de accijnzen op brandstoffen te verlagen en mensen die door de stijgende energieprijzen in de knel komen te compenseren. Dat vindt de koepelorganisatie een goede stap en zeker de accijnsverlaging zal helpen om de voortdurende prijsstijgingen op dat vlak op te vangen. Maar er is meer aan de hand en de oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid over de nabije toekomst.

Veel bedrijven in de problemen

“Ook de prijzen van andere grondstoffen en transport stijgen enorm. Niet alleen ten gevolge van de energieprijzen om deze producten te fabriceren en de brandstofprijzen voor transport naar en aanleg van werken. Maar ook doordat de import van grondstoffen en materialen vanuit bij de oorlog betrokken landen wordt stilgelegd”, legt de AFNL uit. “De ontregeling die hierdoor ontstaat zal veel bedrijven in problemen brengen. Dergelijke bijzondere en onvoorziene omstandigheden met enorme prijsstijgingen kunnen niet eenzijdig bij mkb-aannemers in bouw en infra worden neergelegd.”

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens de AFNL hebben deze bedrijven en hun opdrachtgevers “met uitzonderlijk hoge prijsstijgingen van doen en veel ondernemers kunnen de gestegen prijzen moeilijk doorberekenen. We roepen daarom opdrachtgevers, zowel publiek als particulier, op coulant te zijn en ook hun verantwoordelijkheid te nemen.” De insteek moet daarbij volgens de koepelorganisatie zijn om oplossingsgericht te denken. De AFNL is verder blij dat de accijnsverlaging op 1 april kan ingaan, maar vindt de voorgenomen btw-verlaging op energie per 1 juli nog wel erg ver weg.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

‘Enorme prijsstijgingen niet alleen voor rekening mkb-bedrijven bouw en infra’ | Infrasite
Geld. Foto: iStock / darkojow

‘Enorme prijsstijgingen niet alleen voor rekening mkb-bedrijven bouw en infra’

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De enorme prijsstijgingen voor energie, brandstof, grondstoffen en transport moeten niet uitsluitend voor rekening van de mkb-aannemers in de bouw en infra komen. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) vraagt van opdrachtgevers en marktpartijen dat ze in deze onzekere tijden redelijk en coulant met elkaar omgaan.

De AFNL reageert daarmee op de kabinetsplannen om de accijnzen op brandstoffen te verlagen en mensen die door de stijgende energieprijzen in de knel komen te compenseren. Dat vindt de koepelorganisatie een goede stap en zeker de accijnsverlaging zal helpen om de voortdurende prijsstijgingen op dat vlak op te vangen. Maar er is meer aan de hand en de oorlog in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid over de nabije toekomst.

Veel bedrijven in de problemen

“Ook de prijzen van andere grondstoffen en transport stijgen enorm. Niet alleen ten gevolge van de energieprijzen om deze producten te fabriceren en de brandstofprijzen voor transport naar en aanleg van werken. Maar ook doordat de import van grondstoffen en materialen vanuit bij de oorlog betrokken landen wordt stilgelegd”, legt de AFNL uit. “De ontregeling die hierdoor ontstaat zal veel bedrijven in problemen brengen. Dergelijke bijzondere en onvoorziene omstandigheden met enorme prijsstijgingen kunnen niet eenzijdig bij mkb-aannemers in bouw en infra worden neergelegd.”

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens de AFNL hebben deze bedrijven en hun opdrachtgevers “met uitzonderlijk hoge prijsstijgingen van doen en veel ondernemers kunnen de gestegen prijzen moeilijk doorberekenen. We roepen daarom opdrachtgevers, zowel publiek als particulier, op coulant te zijn en ook hun verantwoordelijkheid te nemen.” De insteek moet daarbij volgens de koepelorganisatie zijn om oplossingsgericht te denken. De AFNL is verder blij dat de accijnsverlaging op 1 april kan ingaan, maar vindt de voorgenomen btw-verlaging op energie per 1 juli nog wel erg ver weg.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam