Bord werkzaamheden

‘Cao-bedrijven dreigen slag om talent te verliezen’

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

In een krappe arbeidsmarkt geeft salaris steeds vaker de doorslag bij een nieuwe stap op het carrièrepad. Bedrijven die werken met cao-afspraken kunnen echter niet zomaar meedoen met stijgende salarissen. Zij moeten daarom het financiële totaalplaatje beter onder de aandacht brengen. Dat stelt recruitment consultant Thomas Boerefijn van recruitmentorganisatie Robert Walters.

Hij legt uit dat salaris zeker niet het enige is waar de meeste mensen naar kijken. Er is een groep die dat wel doet en die kwam vaak al niet bij bedrijven en organisaties terecht die gebonden zijn aan cao-afspraken. Volgens Boerefijn kijkt een andere groep professionals “meer naar de ambities en visie van een bedrijf en hun rol daarin, en ook naar de bedrijfscultuur. Voor hen is het belangrijk dat dit aansluit bij hun eigen interesses, waarden en ontwikkeling als professional.”

Salaris speelt steeds grotere rol

Maar tegelijk is de arbeidsmarkt is krap, kost het levensonderhoud door stevige inflatie steeds meer en rijzen de huizenprijzen de pan uit. Die combinatie maakt dat salaris een steeds grotere rol gaat spelen in de keuze voor een baan. En mensen die graag door willen waar ze werken, vragen en krijgen vaak een salarisverhoging. Cao-organisaties zijn echter wel gebonden aan bepaalde afspraken over loon en salaris. In het huidige veld verliezen zij daarom steeds vaker de strijd om talentvolle medewerkers.

Toch is die slag nog niet verloren, maar Boerefijn vindt wel dat cao-organisaties hun verhaal over het financiële totaalplaatje beter moeten uitleggen. “Bedrijven en organisaties die met een cao-regeling werken hebben vaak een goede pensioenregeling met een uitstekende opbouw. In veel gevallen is ook de premie die werknemers zelf betalen of de bijdrage van de werkgever gunstig. En er zijn organisaties die werken met een Individueel Keuzebudget van soms wel 20 procent van het jaarsalaris, dat je gewoon in salaris uitgekeerd krijgt. Maar dat komt niet duidelijk naar voren in de vacaturetekst. Dus vertel: we hebben dit pakket met de volgende onderdelen, en het totale jaarsalaris komt uit op het volgende bedrag.”

Medewerkers hoger inschalen

Er zijn volgens de recruitment consultant nog meer manieren om het verschil te maken voor bedrijven die volgens de cao werken: arbeidsmarkttoeslagen, een (tijdelijke) toeslag op het standaardloon van een werknemer of een hogere inschaling dan gebruikelijk. De strijd draait momenteel vooral om junior en medior medewerkers. Zij kunnen dan op termijn minder stappen maken, maar ze nu hoger inschalen is in de ogen van Boerefijn wel een manier om op dit moment te kunnen concurreren met organisaties die niet aan de cao-salarissen gebonden zijn.

Infrasite verzorgde onlangs een webinar over het aantrekken en behouden van infra-vakmensen. Dit webinar kan in zijn geheel worden bekeken, maar staat ook in vier kortere delen op ons YouTube-kanaal.

Lees ook het artikel Alles over de cao Bouw & Infra: 4,5% loonsverhoging en ‘diplomabonus’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam