Geld. Foto: iStock / darkojow

Rode halfjaarcijfers voor moederconcern Strukton en Antea

Oranjewoud, de holding van Strukton Groep en ingenieursbureau Antea Group, heeft over het eerste halfjaar van 2020 een verlies geleden van 10,3 miljoen euro. In diezelfde periode in 2019 boekte het beursgenoteerde concern nog een nettowinst van 6,8 miljoen euro. Van corona heeft het concern tot nu toe nog beperkt hinder ondervonden. Wel van invloed waren de herstructureringskosten van 11,4 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die Oranjewoud heeft gepubliceerd. De bedrijven uit het concern zijn actief op het gebied van civiele infrastructuur, railsystemen, techniek en gebouwen, milieu, ruimtelijke ordening, water en recreatie. De Ebitda (het operationeel resultaat) is nog positief over het eerste halfjaar (41,1 miljoen euro), maar is wel gedaald (50,4 miljoen euro in 2019).

Civiele infra

De opbrengsten van de holding namen in het eerste halfjaar af naar 1.019,5 miljoen euro. In 2019 bedroegen die nog 1.041,8 miljoen euro. Binnen de vijf segmenten waarop Oranjewoud zich concentreert deed de grootste daling zich voor op het gebied van civiele infrastructuur: van 258,9 miljoen euro in 2019 naar 184,6 miljoen euro dit jaar. De daling is volgens het concern te wijten aan combinatie van stikstof, PFAS en corona. Ook de omzet en het resultaat van het Riyad metroproject hadden te lijden onder de gevolgen van de corona-uitbraak. De resultaten in Nederland noemt Oranjewoud in het halfjaarbericht stabiel, al worden ze wel beïnvloed door een aantal reorganisaties.

De opbrengsten van de divisie Railsystemen daalden licht van 351,6 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar naar 339,3 miljoen euro in 2020. De daling heeft te maken met de lagere productie in Zweden en Denemarken als gevolg van corona. In Nederland lag de productie hoger en dat compenseerde voor een deel.

De segmenten advies- en ingenieursdiensten en techniek en gebouwen wisten allebei dit eerste halfjaar een hogere opbrengst te realiseren, met name die laatste. De gestegen opbrengsten bij Techniek en Gebouwen (van 186,3 miljoen euro in 2019 naar 248,7 miljoen euro in 2020) zijn te danken aan een groei in onderhoudscontracten en grote projecten.

Geen voorspelling voor 2020

Over de vooruitzichten voor het gehele boekjaar 2020 doet Oranjewoud geen uitspraken. Of de winstgevendheid verbetert hangt immers sterk af van de verdere coronamaatregelen dit jaar.

In het halfjaarbericht meldt het concern verder dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn in het lopende FIOD-onderzoek. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst deed begin vorig jaar een inval bij Strukton om meer informatie te vergaren in het onderzoek naar mogelijke fraude bij het metroproject in de Saudische hoofdstad Riyad. Strukton bouwt daar mee aan de aanleg van een onbemand metrosysteem.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Rode halfjaarcijfers voor moederconcern Strukton en Antea | Infrasite
Geld. Foto: iStock / darkojow

Rode halfjaarcijfers voor moederconcern Strukton en Antea

Oranjewoud, de holding van Strukton Groep en ingenieursbureau Antea Group, heeft over het eerste halfjaar van 2020 een verlies geleden van 10,3 miljoen euro. In diezelfde periode in 2019 boekte het beursgenoteerde concern nog een nettowinst van 6,8 miljoen euro. Van corona heeft het concern tot nu toe nog beperkt hinder ondervonden. Wel van invloed waren de herstructureringskosten van 11,4 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die Oranjewoud heeft gepubliceerd. De bedrijven uit het concern zijn actief op het gebied van civiele infrastructuur, railsystemen, techniek en gebouwen, milieu, ruimtelijke ordening, water en recreatie. De Ebitda (het operationeel resultaat) is nog positief over het eerste halfjaar (41,1 miljoen euro), maar is wel gedaald (50,4 miljoen euro in 2019).

Civiele infra

De opbrengsten van de holding namen in het eerste halfjaar af naar 1.019,5 miljoen euro. In 2019 bedroegen die nog 1.041,8 miljoen euro. Binnen de vijf segmenten waarop Oranjewoud zich concentreert deed de grootste daling zich voor op het gebied van civiele infrastructuur: van 258,9 miljoen euro in 2019 naar 184,6 miljoen euro dit jaar. De daling is volgens het concern te wijten aan combinatie van stikstof, PFAS en corona. Ook de omzet en het resultaat van het Riyad metroproject hadden te lijden onder de gevolgen van de corona-uitbraak. De resultaten in Nederland noemt Oranjewoud in het halfjaarbericht stabiel, al worden ze wel beïnvloed door een aantal reorganisaties.

De opbrengsten van de divisie Railsystemen daalden licht van 351,6 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar naar 339,3 miljoen euro in 2020. De daling heeft te maken met de lagere productie in Zweden en Denemarken als gevolg van corona. In Nederland lag de productie hoger en dat compenseerde voor een deel.

De segmenten advies- en ingenieursdiensten en techniek en gebouwen wisten allebei dit eerste halfjaar een hogere opbrengst te realiseren, met name die laatste. De gestegen opbrengsten bij Techniek en Gebouwen (van 186,3 miljoen euro in 2019 naar 248,7 miljoen euro in 2020) zijn te danken aan een groei in onderhoudscontracten en grote projecten.

Geen voorspelling voor 2020

Over de vooruitzichten voor het gehele boekjaar 2020 doet Oranjewoud geen uitspraken. Of de winstgevendheid verbetert hangt immers sterk af van de verdere coronamaatregelen dit jaar.

In het halfjaarbericht meldt het concern verder dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn in het lopende FIOD-onderzoek. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst deed begin vorig jaar een inval bij Strukton om meer informatie te vergaren in het onderzoek naar mogelijke fraude bij het metroproject in de Saudische hoofdstad Riyad. Strukton bouwt daar mee aan de aanleg van een onbemand metrosysteem.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite