Uitbreiding stationsgebied

Groen licht voor ‘megaproject’ Amsterdam Amstel

Amstelstation-amsteloever
Een aantal van de bestaande kantoortorens in de buurt van het station (2023). ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

De uitbreiding van het station Amsterdam Amstel en bijbehorende stationsgebied heeft groen licht van de Raad van State. De bouwplannen, waaronder een ondergrondse fietsenstalling en duizenden nieuwe woningen, kunnen doorgaan. Dat maken de rechters deze maand bekend. 

De gemeente Amsterdam, ProRail en vastgoedbedrijven willen het station en stationsgebied uitbreiden met maximaal 2.100 woningen, 60.000 vierkante meter kantoorruimte, een nieuwe stationsentree en een ondergrondse fietsenstalling. “Een megaproject”, zoals het vakblad SpoorPro eerder beschreef.

Nadat de plannen eind vorig jaar werden vastgesteld maakten meerdere partijen in de omgeving bezwaar. Een van hen stelt dat de plannen onnodig veel verkeers- en geluidsoverlast veroorzaken voor bedrijven met kantoren in het gebied. Een ander zegt dat de grenzen van de bestaande gebouwen niet worden gerespecteerd.

De Raad van State heeft de klachten in de afgelopen maanden onderzocht en concludeert dat de bouwplannen niet in strijd zijn met de geldende regels. Het project, ook wel bekend als Amstelstation-Amsteloever, mag wat de rechters betreft doorgaan.

Werk van start

Dat is goed nieuws voor de initiatiefnemers, waaronder ProRail. Het contract voor de engineering van de ondergrondse fietsenstalling en de nieuwe stationsentree werd eerder deze zomer al door de spoorbeheerder aan Royal HaskoningDHV gegund voor een aanneemsom van anderhalf miljoen euro.

Verder worden er dit jaar al kabels en leidingen verlegd bij een van de kantoorgebieden. Dat is te lezen in de projectplanning op de website van de gemeente Rotterdam. Volgens die planning gaat ook de aanbesteding van de nieuwbouw in de Van der Kunbuurt dit jaar van start.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de komende jaren steeds meer zichtbaar worden. De gemeente Amsterdam verwacht dat het vernieuwde station, de nieuwe kantoorruimten en woningen tussen 2027 en 2030 worden opgeleverd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Groen licht voor ‘megaproject’ Amsterdam Amstel | Infrasite
Uitbreiding stationsgebied

Groen licht voor ‘megaproject’ Amsterdam Amstel

Amstelstation-amsteloever
Een aantal van de bestaande kantoortorens in de buurt van het station (2023). ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

De uitbreiding van het station Amsterdam Amstel en bijbehorende stationsgebied heeft groen licht van de Raad van State. De bouwplannen, waaronder een ondergrondse fietsenstalling en duizenden nieuwe woningen, kunnen doorgaan. Dat maken de rechters deze maand bekend. 

De gemeente Amsterdam, ProRail en vastgoedbedrijven willen het station en stationsgebied uitbreiden met maximaal 2.100 woningen, 60.000 vierkante meter kantoorruimte, een nieuwe stationsentree en een ondergrondse fietsenstalling. “Een megaproject”, zoals het vakblad SpoorPro eerder beschreef.

Nadat de plannen eind vorig jaar werden vastgesteld maakten meerdere partijen in de omgeving bezwaar. Een van hen stelt dat de plannen onnodig veel verkeers- en geluidsoverlast veroorzaken voor bedrijven met kantoren in het gebied. Een ander zegt dat de grenzen van de bestaande gebouwen niet worden gerespecteerd.

De Raad van State heeft de klachten in de afgelopen maanden onderzocht en concludeert dat de bouwplannen niet in strijd zijn met de geldende regels. Het project, ook wel bekend als Amstelstation-Amsteloever, mag wat de rechters betreft doorgaan.

Werk van start

Dat is goed nieuws voor de initiatiefnemers, waaronder ProRail. Het contract voor de engineering van de ondergrondse fietsenstalling en de nieuwe stationsentree werd eerder deze zomer al door de spoorbeheerder aan Royal HaskoningDHV gegund voor een aanneemsom van anderhalf miljoen euro.

Verder worden er dit jaar al kabels en leidingen verlegd bij een van de kantoorgebieden. Dat is te lezen in de projectplanning op de website van de gemeente Rotterdam. Volgens die planning gaat ook de aanbesteding van de nieuwbouw in de Van der Kunbuurt dit jaar van start.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de komende jaren steeds meer zichtbaar worden. De gemeente Amsterdam verwacht dat het vernieuwde station, de nieuwe kantoorruimten en woningen tussen 2027 en 2030 worden opgeleverd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.