tennet stroomstoring flevoland vervanging
10 miljoen euro

Aannemer vervangt stroomkabels Flevoland na grote storing vorig jaar

Hulpdiensten bij een hoogspanningsstation in Dronten nadat in september vorig jaar brand uitbrak en een stroomstoring veroorzaakte. Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Het treinverkeer werd maandenlang gestremd. ANP / VLN Nieuws / Laurens Niezen

Bijna een jaar na de grote stroomstoring in Flevoland begint aannemer Qirion deze week met de vervanging van beschadigde hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten, een tracé van ongeveer twintig kilometer. 

Tussen nu en volgend jaar worden er bij tientallen hoogspanningsmasten bouwwegen en werkterreinen aangelegd om de klus uit te kunnen voeren, vertelt een woordvoerder van TenneT op maandagochtend tegenover Infrasite.

De netbeheerder verwacht dat het herstel tot de zomer van 2024 duurt en ongeveer tien miljoen euro kost. Omdat de beschadigde kabels op een deel van het tracé kruisen met de N307 en een spoorlijn, zijn weg- en treinverkeer volgende week gestremd tussen Lelystad en Dronten. Weggebruikers kunnen omrijden via de N309; voor treinreizigers zet de NS bussen in.

Qirion is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de klus. Kabels zullen worden vervangen met behulp van een liermachine, legt een woordvoerder uit. “Eerst koppelen we de nieuwe kabel vast aan de oude. Door op een haspel te draaien wordt de nieuwe kabel de mast ingetrokken. Zo voorkomen we dat er fasedraden op de grond terechtkomen tijdens het vervangen van de draden.”

Stroomstoring

Vorig jaar brak er op 2 september brand uit in het hoogspanningsstation van Lelystad na een kortsluiting die werd veroorzaakt door een menselijke fout. Daardoor ontstond er een stroomstoring die een groot deel van de provincie trof. Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder de stroom te zitten. Tussen Dronten en Lelystad reden maandenlang geen treinen.

Sinds de storing wordt de stroom omgeleid. Daar moet de vervanging van de kabels verandering in brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Aannemer vervangt stroomkabels Flevoland na grote storing vorig jaar | Infrasite
tennet stroomstoring flevoland vervanging
10 miljoen euro

Aannemer vervangt stroomkabels Flevoland na grote storing vorig jaar

Hulpdiensten bij een hoogspanningsstation in Dronten nadat in september vorig jaar brand uitbrak en een stroomstoring veroorzaakte. Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Het treinverkeer werd maandenlang gestremd. ANP / VLN Nieuws / Laurens Niezen

Bijna een jaar na de grote stroomstoring in Flevoland begint aannemer Qirion deze week met de vervanging van beschadigde hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten, een tracé van ongeveer twintig kilometer. 

Tussen nu en volgend jaar worden er bij tientallen hoogspanningsmasten bouwwegen en werkterreinen aangelegd om de klus uit te kunnen voeren, vertelt een woordvoerder van TenneT op maandagochtend tegenover Infrasite.

De netbeheerder verwacht dat het herstel tot de zomer van 2024 duurt en ongeveer tien miljoen euro kost. Omdat de beschadigde kabels op een deel van het tracé kruisen met de N307 en een spoorlijn, zijn weg- en treinverkeer volgende week gestremd tussen Lelystad en Dronten. Weggebruikers kunnen omrijden via de N309; voor treinreizigers zet de NS bussen in.

Qirion is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de klus. Kabels zullen worden vervangen met behulp van een liermachine, legt een woordvoerder uit. “Eerst koppelen we de nieuwe kabel vast aan de oude. Door op een haspel te draaien wordt de nieuwe kabel de mast ingetrokken. Zo voorkomen we dat er fasedraden op de grond terechtkomen tijdens het vervangen van de draden.”

Stroomstoring

Vorig jaar brak er op 2 september brand uit in het hoogspanningsstation van Lelystad na een kortsluiting die werd veroorzaakt door een menselijke fout. Daardoor ontstond er een stroomstoring die een groot deel van de provincie trof. Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder de stroom te zitten. Tussen Dronten en Lelystad reden maandenlang geen treinen.

Sinds de storing wordt de stroom omgeleid. Daar moet de vervanging van de kabels verandering in brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.