Campagne Veilig Graven

Campagne tegen graafschade kabels en leidingen

Afbeelding uit video ‘Graven met een graafmachine’, campagne Veilig Graven

De regionale netbeheerders hebben deze week hun campagne ‘Veilig graven’ weer opgestart. Ze hopen er de circa 20.000 jaarlijkse graafschades aan kabels en leidingen flink mee terug te dringen.

In deze tijd van het jaar wordt er veel wordt gegraven in tuinen met kleine machines. Dat gebeurt door particulieren, hoveniers en kleinere aannemers. Voor de inzet van zo’n graafmachine is namelijk een KLIC-melding bij het Kadaster verplicht. Die kost 15 euro en in ruil daarvoor krijgt de aanvrager te weten welke kabels en leidingen zich ondergronds in het perceel bevinden.

Zo kan worden voorkomen dat deze bij het graven worden geraakt. Jaarlijks wordt er op deze manier namelijk zo’n 20.000 keer schade veroorzaakt aan elektriciteitskabels en gasleidingen in Nederland. Een kwart van de stroomstoringen zijn het gevolg van graafschade. Daardoor kan een hele wijk een tijdlang zonder licht, televisie, internet of warm water zit. En het komt ook voor dat er gewonden vallen.

Tips om schade te voorkomen

Al die gevolgen, die niet alleen vervelend zijn maar ook een hoop geld kosten, willen de netbeheerders liever voorkomen. Daarom is ook dit jaar weer de campagne ‘Veilig graven’ van stal gehaald. Deze “wijst op het risico van graafschade en het belang van het doen van een KLIC-melding. In de campagne geven de netbeheerders daarnaast tips hoe particulieren, hoveniers en kleine aannemers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Campagne tegen graafschade kabels en leidingen | Infrasite
Campagne Veilig Graven

Campagne tegen graafschade kabels en leidingen

Afbeelding uit video ‘Graven met een graafmachine’, campagne Veilig Graven

De regionale netbeheerders hebben deze week hun campagne ‘Veilig graven’ weer opgestart. Ze hopen er de circa 20.000 jaarlijkse graafschades aan kabels en leidingen flink mee terug te dringen.

In deze tijd van het jaar wordt er veel wordt gegraven in tuinen met kleine machines. Dat gebeurt door particulieren, hoveniers en kleinere aannemers. Voor de inzet van zo’n graafmachine is namelijk een KLIC-melding bij het Kadaster verplicht. Die kost 15 euro en in ruil daarvoor krijgt de aanvrager te weten welke kabels en leidingen zich ondergronds in het perceel bevinden.

Zo kan worden voorkomen dat deze bij het graven worden geraakt. Jaarlijks wordt er op deze manier namelijk zo’n 20.000 keer schade veroorzaakt aan elektriciteitskabels en gasleidingen in Nederland. Een kwart van de stroomstoringen zijn het gevolg van graafschade. Daardoor kan een hele wijk een tijdlang zonder licht, televisie, internet of warm water zit. En het komt ook voor dat er gewonden vallen.

Tips om schade te voorkomen

Al die gevolgen, die niet alleen vervelend zijn maar ook een hoop geld kosten, willen de netbeheerders liever voorkomen. Daarom is ook dit jaar weer de campagne ‘Veilig graven’ van stal gehaald. Deze “wijst op het risico van graafschade en het belang van het doen van een KLIC-melding. In de campagne geven de netbeheerders daarnaast tips hoe particulieren, hoveniers en kleine aannemers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken.”

Auteur: Vincent Krabbendam