Kabels en leidingen

Toename infra in bodem vraagt om herziening norm ondergrondse netten

Foto: Yvonne Ton

De toename van het aantal kabels en leidingen in de ondergrond maakt het noodzakelijk om goede afspraken te maken over ondergrondse infrastructuur. Normalisatie-instituut NEN is daarom begonnen met het aanpassen van een norm voor de ordening van ondergrondse netten.

Het gaat om de NEN 7171-1 ‘Ordening van ondergrondse netten – Deel 1: Criteria’ uit 2009. Op verzoek van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) en andere belanghebbenden is de normcommissie ‘Ordening van ondergrondse netten’ begonnen met het actualiseren en herijken van die norm.

NEN 7171-1

NEN 7171-1 geeft richtlijnen voor de ordening van ondergrondse netwerken, bijvoorbeeld bij herinrichting van de openbare ruimte. Bij de herziening van de norm houdt de commissie ook rekening met maatschappelijke ontwikkelingen als de energietransitie en de behoefte aan meer digitale voorzieningen. Daarbij is het zaak om rekening te houden met de belangen van een groot aantal partijen en in te zetten op het verminderen van graafschades.

Deelnemers aan de normcommissie ‘Ordening van ondergrondse netten’ zijn onder meer provincies, grote gemeenten, netbeheerders en een aantal koepelorganisaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Toename infra in bodem vraagt om herziening norm ondergrondse netten | Infrasite
Kabels en leidingen

Toename infra in bodem vraagt om herziening norm ondergrondse netten

Foto: Yvonne Ton

De toename van het aantal kabels en leidingen in de ondergrond maakt het noodzakelijk om goede afspraken te maken over ondergrondse infrastructuur. Normalisatie-instituut NEN is daarom begonnen met het aanpassen van een norm voor de ordening van ondergrondse netten.

Het gaat om de NEN 7171-1 ‘Ordening van ondergrondse netten – Deel 1: Criteria’ uit 2009. Op verzoek van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) en andere belanghebbenden is de normcommissie ‘Ordening van ondergrondse netten’ begonnen met het actualiseren en herijken van die norm.

NEN 7171-1

NEN 7171-1 geeft richtlijnen voor de ordening van ondergrondse netwerken, bijvoorbeeld bij herinrichting van de openbare ruimte. Bij de herziening van de norm houdt de commissie ook rekening met maatschappelijke ontwikkelingen als de energietransitie en de behoefte aan meer digitale voorzieningen. Daarbij is het zaak om rekening te houden met de belangen van een groot aantal partijen en in te zetten op het verminderen van graafschades.

Deelnemers aan de normcommissie ‘Ordening van ondergrondse netten’ zijn onder meer provincies, grote gemeenten, netbeheerders en een aantal koepelorganisaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite