Rotterdam derde stad waar T-Mobile glasvezel gaat aanleggen

Glasvezelkabels
Foto: Yvonne Ton

T-Mobile en investeringsmaatschappij Primevest Capital Partners gaan Rotterdam vanaf 2021  voorzien van glasvezel. De basis voor de dienstverlening in Rotterdam is het bestaande netwerk van exploitant L2Fiber, dat Primevest gaat overnemen en vervolgens uitbouwen. Beide partijen hebben een principe-overeenkomst gesloten over de overname.

Het netwerk van L2Fiber in Kralingen heeft nu zo’n 7.500 aansluitingen. Na de overname gaat Primevest het netwerk in Kralingen uitbreiden tot 15.000 aansluitingen. Daarna starten T-Mobile en Primevest met de uitrol van glasvezel in de wijk IJsselmonde voor 30.000 huishoudens. T-Mobile fungeert als hoofdhuurder en gaat internet bieden met een snelheid tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). Ook andere telecomaanbieders krijgen toegang tot het net. Van Gelder Telecom en VolkerWessels Telecom gaan de glasvezelnetten aanleggen.

Medio volgend jaar verwacht T-Mobile 45.000 Rotterdamse huishoudens te hebben voorzien van glasvezel. Daarmee komt het totale aantal glasvezelaansluitingen van de telecomaanbieder in Nederland op 130.000.

Verdere uitrol

Voor T-Mobile betekent de dienstverlening in Rotterdam een nieuwe stap in de uitrol van het glasvezelnet, zegt CEO Søren Abildgaard van T-Mobile. “Na Den Haag en Eindhoven is Rotterdam de volgende grote stad in Nederland waar T-Mobile op het netwerk van Primevest glasvezeldiensten gaat aanbieden.”

Sinds de zomer van 2019 levert T-Mobile al glasvezeldiensten in de wijk Segbroek in Den Haag (32.000 huishoudens). In 2020 is de telecomprovider gestart met de aanleg van een netwerk in de Haagse wijk Loosduinen (25.000 huishoudens) en in de wijken Centrum, Strijp en Gestel in Eindhoven (29.000 huishoudens). Bij de aanleg van het netwerk in Eindhoven wordt gebruik gemaakt van een eerder in Segbroek geïntroduceerde aanlegmethode. Daarmee gaat de aanleg volgens T-Mobile tot vijf keer sneller dan gebruikelijk. Ook is er minder overlast voor de omgeving.

KPN

Ook KPN is bezig met de aanleg van glasvezelnetwerken in Rotterdam. Afgelopen zomer sloot het telecombedrijf een samenwerking met de gemeente Rotterdam. Het streven is om in vijf jaar tijd 285.000 woningen en bedrijven in de Maasstad aan te sluiten, te beginnen met de gebieden Centrum-Oost en Delfshaven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite