glasvezelkabel (foto KPN)

KPN mikt op besparing grondstoffen met dunnere glasvezelbekabeling

Glasvezelkabels Foto: beeldbank KPN

KPN wil gebruik gaan maken van een duurzamer type glasvezelbekabeling. Daarom test het bedrijf nu een dunnere en lichtere kabel, die gemaakt is van negentig procent gerecycled plastic, tijdens een pilot in Buitenpost (Friesland) en Nijmegen Dukenburg. De aanleg van de kabels is volle gang. De eerste signalen zijn bemoedigend, laat KPN weten.

Het gaat om een test met in totaal 11.000 aansluitingen, die uitgevoerd wordt in samenwerking met infrabedrijven Allinq, Van Gelder Telecom, VolkerWessels Telecom en kabelfabrikant Prysmian Group. Met de nieuwe bekabeling, ontwikkeld door Prysmian, verwacht KPN in de toekomst veel grondstoffen te besparen. Doordat zowel de kabel (4,5 in plaats van 6 millimeter) als de behuizing (10 in plaats van 14 millimeter) dunner is dan de conventionele kabel, kan de hoeveelheid plastic die nodig is om de kabels te maken met vijftig procent worden teruggedrongen.

Minder grondstoffen en transport

Dat betekent dat er dan ook meer kabels op een houten haspel passen. Het aantal haspels zou daardoor volgens KPN met 70 procent omlaag kunnen. Minder grondstoffen in de productie betekent eveneens minder transportbewegingen voor het vervoer naar de locaties waar de kabels gelegd moeten worden en minder verpakkingsmateriaal.

Voorafgaand aan de pilot is de nieuwe bekabeling eerst getest in de proeftuin van partner Allinq. In een soort grote zandbak legde het bedrijf daarvoor een 350 meter lang tracé aan met geulen en bochten. Samen met de andere partners legde het Allinq eerst de traditionele buis, die vergeleken werd met het nieuwe systeem. Daaruit bleek dat de nieuwe bekabeling goed te verwerken is, zegt projectmanager Innovatie Rob Walsweer van Allinq op de bedrijfswebsite. “De dunnere kabels en buizen zijn flexibeler, waardoor ze minder gaan draaien en vlakker blijven liggen. Daarnaast is het een stuk lichter voor onze monteurs en heel makkelijk uit te rollen.”

Niet kwetsbaarder

Dat het nieuwe materiaal dunner en lichter is, betekent volgens KPN niet dat het ook kwetsbaarder is voor graafschade. “De mechanische eigenschappen laten zien dat het materiaal net zo betrouwbaar is en niet kwetsbaarder dan de huidige gebruikte component”, aldus een woordvoerder. De kabel zou zelfs tot een afname van het aantal schades kunnen leiden doordat het materiaal minder ruimte in het geulprofiel in beslag neemt.

Met de voorziene groei van het aantal glasvezelnetwerken zet verminderen van grondstoffen ook echt zoden aan de dijk. In het komende jaar wil KPN ruim veertig procent van de Nederlandse huishoudens hebben voorzien van glasvezel. Nu ligt dat percentage ongeveer op 32 procent. Dat zijn zo’n 2,6 miljoen huishoudens.

Innovatie

Bij positieve pilotuitkomsten is het de bedoeling om de nieuwe glasvezelkabel vaker te gaan gebruiken, maar daarmee is volgens de KPN-woordvoerder niet gezegd dat dit dé standaard gaat worden. “Het hoeft niet per se met dit specifieke component. We staan open voor innovaties van andere leveranciers. Het brede streven is om zo min mogelijk materiaal in de grond te stoppen, hergebruikt materiaal toe te passen waar mogelijk, zo min mogelijk afval te veroorzaken en indien er afval is dit zo veel mogelijk te kunnen hergebruiken als grondstof voor nieuwe componenten.”

KPN onderzoekt ook of andere type kabels zich lenen voor verduurzaming. De meeste mogelijkheden moeten nog onderzocht worden, maar er zijn wel concrete plannen voor het inzetten van een 40 millimeter ecobuis (bestaande uit 67 procent gerecycled materiaal) van Prysmian.

De kabelfabrikant werkt op meerdere manieren aan duurzamere producten. Zo wordt inmiddels 40 procent gerecycled koper verwerkt in nieuwe Nederlandse kabels en worden houten kabelhaspels in samenspraak met klanten waar mogelijk hergebruikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite

KPN mikt op besparing grondstoffen met dunnere glasvezelbekabeling | Infrasite
glasvezelkabel (foto KPN)

KPN mikt op besparing grondstoffen met dunnere glasvezelbekabeling

Glasvezelkabels Foto: beeldbank KPN

KPN wil gebruik gaan maken van een duurzamer type glasvezelbekabeling. Daarom test het bedrijf nu een dunnere en lichtere kabel, die gemaakt is van negentig procent gerecycled plastic, tijdens een pilot in Buitenpost (Friesland) en Nijmegen Dukenburg. De aanleg van de kabels is volle gang. De eerste signalen zijn bemoedigend, laat KPN weten.

Het gaat om een test met in totaal 11.000 aansluitingen, die uitgevoerd wordt in samenwerking met infrabedrijven Allinq, Van Gelder Telecom, VolkerWessels Telecom en kabelfabrikant Prysmian Group. Met de nieuwe bekabeling, ontwikkeld door Prysmian, verwacht KPN in de toekomst veel grondstoffen te besparen. Doordat zowel de kabel (4,5 in plaats van 6 millimeter) als de behuizing (10 in plaats van 14 millimeter) dunner is dan de conventionele kabel, kan de hoeveelheid plastic die nodig is om de kabels te maken met vijftig procent worden teruggedrongen.

Minder grondstoffen en transport

Dat betekent dat er dan ook meer kabels op een houten haspel passen. Het aantal haspels zou daardoor volgens KPN met 70 procent omlaag kunnen. Minder grondstoffen in de productie betekent eveneens minder transportbewegingen voor het vervoer naar de locaties waar de kabels gelegd moeten worden en minder verpakkingsmateriaal.

Voorafgaand aan de pilot is de nieuwe bekabeling eerst getest in de proeftuin van partner Allinq. In een soort grote zandbak legde het bedrijf daarvoor een 350 meter lang tracé aan met geulen en bochten. Samen met de andere partners legde het Allinq eerst de traditionele buis, die vergeleken werd met het nieuwe systeem. Daaruit bleek dat de nieuwe bekabeling goed te verwerken is, zegt projectmanager Innovatie Rob Walsweer van Allinq op de bedrijfswebsite. “De dunnere kabels en buizen zijn flexibeler, waardoor ze minder gaan draaien en vlakker blijven liggen. Daarnaast is het een stuk lichter voor onze monteurs en heel makkelijk uit te rollen.”

Niet kwetsbaarder

Dat het nieuwe materiaal dunner en lichter is, betekent volgens KPN niet dat het ook kwetsbaarder is voor graafschade. “De mechanische eigenschappen laten zien dat het materiaal net zo betrouwbaar is en niet kwetsbaarder dan de huidige gebruikte component”, aldus een woordvoerder. De kabel zou zelfs tot een afname van het aantal schades kunnen leiden doordat het materiaal minder ruimte in het geulprofiel in beslag neemt.

Met de voorziene groei van het aantal glasvezelnetwerken zet verminderen van grondstoffen ook echt zoden aan de dijk. In het komende jaar wil KPN ruim veertig procent van de Nederlandse huishoudens hebben voorzien van glasvezel. Nu ligt dat percentage ongeveer op 32 procent. Dat zijn zo’n 2,6 miljoen huishoudens.

Innovatie

Bij positieve pilotuitkomsten is het de bedoeling om de nieuwe glasvezelkabel vaker te gaan gebruiken, maar daarmee is volgens de KPN-woordvoerder niet gezegd dat dit dé standaard gaat worden. “Het hoeft niet per se met dit specifieke component. We staan open voor innovaties van andere leveranciers. Het brede streven is om zo min mogelijk materiaal in de grond te stoppen, hergebruikt materiaal toe te passen waar mogelijk, zo min mogelijk afval te veroorzaken en indien er afval is dit zo veel mogelijk te kunnen hergebruiken als grondstof voor nieuwe componenten.”

KPN onderzoekt ook of andere type kabels zich lenen voor verduurzaming. De meeste mogelijkheden moeten nog onderzocht worden, maar er zijn wel concrete plannen voor het inzetten van een 40 millimeter ecobuis (bestaande uit 67 procent gerecycled materiaal) van Prysmian.

De kabelfabrikant werkt op meerdere manieren aan duurzamere producten. Zo wordt inmiddels 40 procent gerecycled koper verwerkt in nieuwe Nederlandse kabels en worden houten kabelhaspels in samenspraak met klanten waar mogelijk hergebruikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite