Hoogspanningsmast

Bouw hoogspanningsverbinding Borssele en Rilland van start

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

In oktober gaat in Zeeland de bouw van start van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Netbeheerder TenneT heeft het 48 kilometer lange tracé opgeknipt in twee stukken om gelijktijdig op verschillende locaties te kunnen werken. BAM Infra neemt een deel voor zijn rekening, een combinatie van Strukton en Mobilis het andere deel.

De aanleg van de nieuwe verbinding is nodig omdat TenneT met de huidige hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg aanloopt tegen maximale capaciteit voor het transport van elektriciteit. Dat levert beperkingen op bij onderhoud. Tegelijkertijd is de aansluitcapaciteit onvoldoende voor de komst van nieuwe windparken op zee en op land.

BAM Infra en Switch

Daarom legt TenneT nu de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV aan. Bij Rilland is een koppelstation nodig. Door de bouw van hoogspanningsstation Rilland is de verbinding Zuid-West 380 kV opgesplitst in een deel Borssele-Rilland (Zuid-West 380 kV West) en Rilland-Tilburg (Zuid-West 380 kV Oost). Samen met aannemers BAM Infra en Switch gaat TenneT nu beginnen met het gedeelte tussen Borssele en Rilland. BAM Infra werkt aan het tracé tussen het hoogspanningsstation Borssele en hoogspanningsstation Willem-Annapolder. Switch is verantwoordelijk voor het deel tussen Willem-Annapolder en Rilland.

Het werk gaat een aantal jaar duren. Volgens de planning kan de nieuwe verbinding eind 2022 in gebruik genomen worden. In het jaar daarna worden de bestaande verbindingen verwijderd en wordt het werkterrein hersteld en komt er nieuwe beplanting. Voorafgaand aan de start van de bouw zijn er digitale informatieavonden voor omwonenden. Via een atlas op de projectwebsite kunnen ze alvast een indruk krijgen hoe de nieuwe verbinding in hun buurt eruit gaat zien.

Aanleg van werkterreinen

BAM infra start in de eerste week van oktober met de aanleg van werkterreinen op een aantal startlocaties in het eerste deelgebied. De masten in dat gebied worden geleverd door Valmont SM. Aannemerscombinatie Switch start dezelfde week in het andere projectgebied met de aanleg van werkterreinen voor nieuwe masten nabij hoogspanningsstation Rilland. De masten in dat deelgebied worden geleverd door VDL Network Supplies. Aannemer Spie bouwt de twee vakwerkmasten bij het kanaal door Zuid-Beveland en hangt de geleiders in de nieuwe masten.

Het project Zuid-West 380 kV Oost, het oostelijk deel van de nieuwe 380 kV-verbinding (tussen Rilland en Tilburg), is nog niet toe aan uitvoering. TenneT meldde vorige maand dat het voorontwerp inpassingsplan, het MER en het landschapsplan verder worden uitgewerkt. De stikstof-aanpak is volgens de netbeheerder nog een onzekere factor, die mogelijk leidt tot vertraging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bouw hoogspanningsverbinding Borssele en Rilland van start | Infrasite
Hoogspanningsmast

Bouw hoogspanningsverbinding Borssele en Rilland van start

Foto: Yvonne Ton / ProMedia

In oktober gaat in Zeeland de bouw van start van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Netbeheerder TenneT heeft het 48 kilometer lange tracé opgeknipt in twee stukken om gelijktijdig op verschillende locaties te kunnen werken. BAM Infra neemt een deel voor zijn rekening, een combinatie van Strukton en Mobilis het andere deel.

De aanleg van de nieuwe verbinding is nodig omdat TenneT met de huidige hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg aanloopt tegen maximale capaciteit voor het transport van elektriciteit. Dat levert beperkingen op bij onderhoud. Tegelijkertijd is de aansluitcapaciteit onvoldoende voor de komst van nieuwe windparken op zee en op land.

BAM Infra en Switch

Daarom legt TenneT nu de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV aan. Bij Rilland is een koppelstation nodig. Door de bouw van hoogspanningsstation Rilland is de verbinding Zuid-West 380 kV opgesplitst in een deel Borssele-Rilland (Zuid-West 380 kV West) en Rilland-Tilburg (Zuid-West 380 kV Oost). Samen met aannemers BAM Infra en Switch gaat TenneT nu beginnen met het gedeelte tussen Borssele en Rilland. BAM Infra werkt aan het tracé tussen het hoogspanningsstation Borssele en hoogspanningsstation Willem-Annapolder. Switch is verantwoordelijk voor het deel tussen Willem-Annapolder en Rilland.

Het werk gaat een aantal jaar duren. Volgens de planning kan de nieuwe verbinding eind 2022 in gebruik genomen worden. In het jaar daarna worden de bestaande verbindingen verwijderd en wordt het werkterrein hersteld en komt er nieuwe beplanting. Voorafgaand aan de start van de bouw zijn er digitale informatieavonden voor omwonenden. Via een atlas op de projectwebsite kunnen ze alvast een indruk krijgen hoe de nieuwe verbinding in hun buurt eruit gaat zien.

Aanleg van werkterreinen

BAM infra start in de eerste week van oktober met de aanleg van werkterreinen op een aantal startlocaties in het eerste deelgebied. De masten in dat gebied worden geleverd door Valmont SM. Aannemerscombinatie Switch start dezelfde week in het andere projectgebied met de aanleg van werkterreinen voor nieuwe masten nabij hoogspanningsstation Rilland. De masten in dat deelgebied worden geleverd door VDL Network Supplies. Aannemer Spie bouwt de twee vakwerkmasten bij het kanaal door Zuid-Beveland en hangt de geleiders in de nieuwe masten.

Het project Zuid-West 380 kV Oost, het oostelijk deel van de nieuwe 380 kV-verbinding (tussen Rilland en Tilburg), is nog niet toe aan uitvoering. TenneT meldde vorige maand dat het voorontwerp inpassingsplan, het MER en het landschapsplan verder worden uitgewerkt. De stikstof-aanpak is volgens de netbeheerder nog een onzekere factor, die mogelijk leidt tot vertraging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite