Ballast Nedam, Strukton en John Laing winnen deelprijzen PPS Award 2011

De consortia Komfort en DUO², met de aandeelhouders Ballast Nedam, Strukton en John Laing, hebben bij de uitreiking van de PPS Award 2011 op 7 september drie belangrijke deelprijzen in de wacht gesleept. Komfort won met de Kromhout Kazerne Utrecht prijzen voor het beste technische en het beste juridische team en DUO² won met de huisvesting voor Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst Groningen de deelprijs voor het beste financiële team.

Prijzen voor DUO² en Komfort

De PPS Award 2011 is een initiatief van Building Business en IPFA (International Project Finance Association). De hoofdprijs ging naar de renovatie van het ministerie van Financiën. Daarnaast waren er vier deelprijzen, waarvan er drie zijn toegekend aan de consortia met daarin John Laing, Strukton en Ballast Nedam. ‘Bij de Kromhout Kazerne is een geweldige prestatie qua snelheid geleverd. Verder complimenteert de jury DUO² met het tot stand komen van de financiering zo kort na het uitbreken van de crisis. De jury prijst het icoonachtige karakter van het gebouw in Groningen; het heeft de plek aanzienlijk verbeterd’, aldus de jury onder leiding van Ed Nijpels. Voor beide projecten is een DBFMO-overeenkomst getekend. De consortia zijn daarbij niet alleen verantwoordelijk voor ontwerp, beheer en financiering van het project, maar ook voor het beheer, onderhoud en de dienstverlening voor een periode van 20 jaar (Groningen) en 25 jaar (Kromhout Kazerne).

Beste technische en juridische team

Komfort won de deelprijs voor het beste technische en juridische team voor de Kromhout Kazerne. De jury: ‘Dit team verrichtte een hoogstandje vanwege de vele aanpassingen en wist toch binnen de tijd te blijven.’ Gedurende de aanbesteding werden de aanvankelijke 2.000 werkplekken verhoogd naar 3.000 werkplekken en tijdens de realisatie nog eens naar 3.400, voor flexibel gebruik op basis van het ‘Nieuwe Werken’. Het technische team bestaat uit: Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten, Ballast Nedam Beheer, Strukton Bouw, Strukton Worksphere, ISS Facility Services, Meyer en Van Schooten Architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten en Architectenbureau Fritz.

De deelprijs voor het beste juridische team ging naar de teams van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer van de Kromhout Kazerne. Het juridische team van Komfort bestaat uit: John Laing, Strukton, Ballast Nedam en Allen & Overy. Bij de opdrachtgever, het ministerie van Defensie, was dit Van Doorne. De jury: ‘De juridische teams van beide kanten hebben door hun goede samenwerking voor een doorbraak bij dit project gezorgd. De voortdurende aanpassingen in het contract vereiste veel flexibiliteit en een andere manier van denken om de vele hordes te nemen.’

Beste financiële team

Het financiële team van DUO² werd beloond met een deelprijs voor het project Huisvesting Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst Groningen. De jury: ‘Er is waardering voor de aantrekkelijk geprijsde en efficiënte financiering van een solvabiliteitslening in combinatie met index-linked-swap. Een dergelijke financiering is ook toegepast bij de Kromhout Kazerne Utrecht, maar de trekkracht die de financiële partijen van DUO² tentoonspreiden is doorslaggevend. Het financiële team van DUO² bestaat uit: John Laing, Strukton, Ballast Nedam, Bank Nederlandse Gemeenten, RBC en ING.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Strukton