Wegverbredingen stuiten op verzet

Bewonersorganisaties en Milieudefensie kondigen juridische stappen aan

Amsterdam – Bewonersorganisaties uit Diemen, Duivendrecht, A’dam Watergraafsmeer en Zuidoost en Milieudefensie maken zich op voor de juridische strijd tegen de enorme wegverbredingen die het kabinet in hun regio wil. De organisaties maken zich zorgen over de milieu- en gezondheidsgevolgen van uitlaatgassen van de tienduizenden extra auto’s die door de wegverbredingen worden aangetrokken. Ze willen eindelijk serieus onderzoek naar hun alternatieven en stappen desnoods naar de rechter om kabinetsplannen te dwarsbomen.

Campagneleider Joris Wijnhoven van Milieudefensie: ‘De omwonenden van de Gaasperdammerweg zijn een speelbal geworden in een financieel steekspel over centen. Maar ook langs de A1 en de A10 Oost wonen mensen die recht hebben op schone lucht. Bovendien blijft de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer maar doorgroeien, tégen alle kabinetsambities in.’ Milieudefensie heeft becijferd dat binnen een straal van 300 meter langs de nu geplande wegverbredingen van de A1 en de A10 Oost 13.000 mensen wonen. Daaronder meer dan 2.000 kinderen en 1.800 ouderen, die beide tot de extra kwetsbare groepen gerekend worden.

Ook over de dreigende verbreding van de Gaasperdammerweg hebben de organisaties zorgen. Wijnhoven: ‘Een tunneldak is geen garantie voor gezonde lucht voor de duizenden omwonenden, als je de uitlaatgassen via schoorstenen de wijk in blaast. En tunnels helpen al helemaal niet tegen broeikasgassen. Bovendien komen de auto’s elders weer boven de grond, waar óók mensen wonen’.

De bewoners en Milieudefensie vinden dat Verkeer en Waterstaat eindelijk >serieus onderzoek moet doen naar een pakket maatregelen dat de aanleg van extra asfalt overbodig kan maken: een flinke spitsheffing, forse investeringen in het bestaande openbaar vervoer, meer bouwen in de Haarlemmermeer, minder in Almere en het stimuleren van bedrijven om verstandiger om te gaan met woon-werkverkeer. Tot dusverre werd een dergelijk pakket nooit goed onderzocht.

Milieudefensie en de bewonersorganisaties zullen proberen het parlement ervan te overtuigen af te zien van de wegverbredingen en zich te richten op oplossingen die de automobiliteit beperken en mens en milieu ontzien. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op het voeren van juridische procedures tegen de immense wegverbredingen die gepland zijn voor de as Schiphol-Amsterdam-Almere. ‘Of mensen nu in Leiderdorp, Amsterdam Zuidoost, Diemen of Nigtevecht wonen, ze hebben recht op schone lucht’, aldus Wijnhoven. Recent hield Milieudefensie de verbreding van de A4 bij Leiderdorp tegen op basis van de verwachte overschrijding van de normen voor luchtkwaliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Milieudefensie

Wegverbredingen stuiten op verzet | Infrasite