VROM brengt investeringen 2000-2010 in kaart

Den Haag – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst 2006 van het ministerie van VROM heeft minister Dekker een investeringskaart onthuld waarop duidelijk wordt waar VROM in Nederland investeert. Het gaat dan om rijksuitgaven voor wonen, ruimtelijke ordening, milieu en rijksgebouwen die zich grotendeels in de periode 2000-2010 afspelen. Zoals bijvoorbeeld voor het opknappen van de oude stadswijken, de productie van nieuwbouwwoningen, het verbeteren van stations- en centrumgebieden door te zorgen voor nieuwe voorzieningen en extra groen en de ontwikkeling van nationale landschappen.

Via de site van VROM kunnen burgers die benieuwd zijn naar de investeringen in hun omgeving, doorklikken naar de achterliggende regelingen met veel gedetailleerde informatie. Het VROM-geld gaat grotendeels naar projecten in het stedelijk gebied omdat daar de grootste investeringen noodzakelijk zijn. Het meeste geld gaat naar de regio Rotterdam-Den Haag en de regio Amsterdam. Grootste ontvanger van VROM-gelden op de investeringskaart is Den Haag (1,5 miljard euro). In Amsterdam gaat naast stedelijke vernieuwing ook veel geld naar het Rijksmuseum. Met projecten als deze draagt VROM sterk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stedelijke omgeving in Nederland.

Volgens minister Dekker is het niet zo dat al het geld naar de Randstad gaat. Zo krijgt bijvoorbeeld Groningen over een periode van tien jaar ongeveer 113 miljoen euro uit de ISV-pot voor stedelijke vernieuwing, Maastricht 38 miljoen euro uit het BIRK-budget en Arnhem 20 miljoen euro voor het verbeteren van het stationsgebied. De investeringskaart is te bekijken op www.vrom.nl/investeringskaart

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie VROM