N31: Inhijsen stalen brugklep Fonejachtbrug Noord

Op woensdag 6 juli 2005 wordt de nieuwe stalen brugklep op de pijlers van de noordelijke Fonejachtbrug gehesen. Het oppakken en inhijsen van de klep (ruim 200 ton) zal zo’n 5 uur in beslag nemen. Tussen 08.00 uur ’s ochtends en 13.00 uur ’s middags wordt de brugklep, aangevoerd vanuit Schiedam, door een drijvende bok op zijn plaats gehesen. Dit heeft consequenties voor het scheepvaartverkeer.

Op woensdag 6 juli zal er sprake zijn van een volledige stremming van het scheepvaartverkeer, ter plaatse van de Fonejachtbrug in het Prinses Margrietkanaal, van 08.00 uur ’s ochtends tot 13.00 uur ‘s middags. De afsluiting wordt aangegeven door informatieborden langs de vaarroute. Op woensdag 6 juli na 13.00 uur, op donderdag 7, vrijdag 8 en maandag 11 juli geldt er een beperking van de doorvaart voor schepen hoger dan 7,4 meter. Op donderdag en vrijdag wordt er gewerkt aan het uitbalanceren van de brugklep. In het weekend is er geen beperking van het scheepvaartverkeer. Op maandag 11 juli vindt de montage van de kokerliggers tussen landhoofd en brugklep plaats. De brug zal vervolgens voorlopig in geopende stand worden vastgezet.

Met de bouw van de noordelijke Fonejachtbrug is eind 2004 begonnen. De nieuwe brug wordt 9,5 meter hoog, ruim twee meter hoger dan de huidige brug. Voordeel hiervan is dat hij niet meer open hoeft om het normale scheepvaartverkeer door te laten. Slechts in uitzonderingsgevallen gaat de nieuwe brug open. Komend najaar wordt begonnen met de sloop van de oude brug, waar nu nog het verkeer overheen gaat. In het tweede kwartaal van 2006 start vervolgens de bouw van de zuidbrug.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwcombinatie Wâldwei