liander werkzaamheden elektriciteitshuisje

Aanbesteding van 1,5 miljard van start voor verzwaring stroomnet

Foto ter impressie. Als onderdeel van het project worden er meer dan duizend elektriciteitshuisjes geplaatst. Liander

De inschrijvingen voor een aanbesteding ter waarde van 1,5 miljard euro zijn geopend, maakt het netwerkbedrijf Alliander op woensdag bekend. De opdrachtgever zoekt maximaal vier aannemers om over een periode van zes jaar kabels te leggen en elektriciteitshuisjes te plaatsen in Zuid-Holland en delen van Noord-Holland, Gelderland en Flevoland.   

Samen moeten de werkzaamheden zorgen voor een verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. In totaal gaat het om de aanleg en vervanging van “enkele duizenden kilometers” kabels en de plaatsing van “meer dan duizend” nieuwe elektriciteitshuisjes, zegt Alliander in een persbericht.

Het dochterbedrijf Liander gaat een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en een deel uitbesteden aan vier bedrijven. Aannemers die interesse hebben in de klus kunnen zich vanaf nu inschrijven, maakt Alliander op woensdag bekend. Het netwerkbedrijf verwacht de opdracht in juli 2024 te gunnen. In hetzelfde jaar moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden.

Ontwerpen, plannen en realiseren

De werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen, plannen en realiseren van de nieuwe elektriciteitshuisjes en middenspanningskabels, legt Alliander uit. “Hierbij verwachten we dat de aannemers rekening houden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie. Het ontwerpen en plannen is een aanvulling op de werkzaamheden die de aannemers gewoonlijk doen, zoals grondwerk en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels.”

Volgens het netwerkbedrijf moet de “langdurige” contractduur van minimaal zes jaar de aannemers het vertrouwen geven om te investeren in benodigde medewerkers en machines. “Deze aanbesteding ligt in lijn met de strategie van Alliander om langjarige samenwerkingsverbanden aan te gaan met leveranciers.”

Stroomnet loopt tegen grenzen aan

Als reden voor de werkzaamheden noemt het netwerkbedrijf de toenemende vraag naar elektriciteit. “Het elektriciteitsnet in Nederland komt steeds verder onder druk te staan. Ook in de regio’s die onderdeel zijn van deze aanbesteding. Verzwaringen van het elektriciteitsnet zijn noodzakelijk om aan de toenemende vraag te voldoen en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in de toekomst te garanderen.”

Eerder dit jaar zei demissionair energieminister Rob Jetten nog dat het stroomnet in alle provincies “grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol” is. Het kabinet moet “alles op alles” zetten om stroomstoringen te voorkomen, schreef hij in oktober in een kamerbrief, waarin verder te lezen valt welke maatregelen er worden genomen om verzwaringen van het stroomnet te versnellen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Aanbesteding van 1,5 miljard van start voor verzwaring stroomnet | Infrasite
liander werkzaamheden elektriciteitshuisje

Aanbesteding van 1,5 miljard van start voor verzwaring stroomnet

Foto ter impressie. Als onderdeel van het project worden er meer dan duizend elektriciteitshuisjes geplaatst. Liander

De inschrijvingen voor een aanbesteding ter waarde van 1,5 miljard euro zijn geopend, maakt het netwerkbedrijf Alliander op woensdag bekend. De opdrachtgever zoekt maximaal vier aannemers om over een periode van zes jaar kabels te leggen en elektriciteitshuisjes te plaatsen in Zuid-Holland en delen van Noord-Holland, Gelderland en Flevoland.   

Samen moeten de werkzaamheden zorgen voor een verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. In totaal gaat het om de aanleg en vervanging van “enkele duizenden kilometers” kabels en de plaatsing van “meer dan duizend” nieuwe elektriciteitshuisjes, zegt Alliander in een persbericht.

Het dochterbedrijf Liander gaat een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en een deel uitbesteden aan vier bedrijven. Aannemers die interesse hebben in de klus kunnen zich vanaf nu inschrijven, maakt Alliander op woensdag bekend. Het netwerkbedrijf verwacht de opdracht in juli 2024 te gunnen. In hetzelfde jaar moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden.

Ontwerpen, plannen en realiseren

De werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen, plannen en realiseren van de nieuwe elektriciteitshuisjes en middenspanningskabels, legt Alliander uit. “Hierbij verwachten we dat de aannemers rekening houden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie. Het ontwerpen en plannen is een aanvulling op de werkzaamheden die de aannemers gewoonlijk doen, zoals grondwerk en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels.”

Volgens het netwerkbedrijf moet de “langdurige” contractduur van minimaal zes jaar de aannemers het vertrouwen geven om te investeren in benodigde medewerkers en machines. “Deze aanbesteding ligt in lijn met de strategie van Alliander om langjarige samenwerkingsverbanden aan te gaan met leveranciers.”

Stroomnet loopt tegen grenzen aan

Als reden voor de werkzaamheden noemt het netwerkbedrijf de toenemende vraag naar elektriciteit. “Het elektriciteitsnet in Nederland komt steeds verder onder druk te staan. Ook in de regio’s die onderdeel zijn van deze aanbesteding. Verzwaringen van het elektriciteitsnet zijn noodzakelijk om aan de toenemende vraag te voldoen en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in de toekomst te garanderen.”

Eerder dit jaar zei demissionair energieminister Rob Jetten nog dat het stroomnet in alle provincies “grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol” is. Het kabinet moet “alles op alles” zetten om stroomstoringen te voorkomen, schreef hij in oktober in een kamerbrief, waarin verder te lezen valt welke maatregelen er worden genomen om verzwaringen van het stroomnet te versnellen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.