monteurs TenneT
Krapte op stroomnet

Noord-Holland Noord krijgt verbinding met 380 kV-net

Sleutelen aan het netwerk. Foto via TenneT

TenneT, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondertekenen afspraken over de komst van een nieuw hoogspanningstraject in Noord-Holland Noord. De partijen willen de regio op het 380 kV-net aansluiten om aan de toekomstige vraag naar energie en elektriciteit te voldoen. 

Nederland produceert steeds meer duurzame elektriciteit. De vraag naar ruimte op het stroomnet neemt toe. Netbeheerders investeren landelijk in uitbreidingen van de capaciteit. “Een aansluiting op het hoogspanningsnet is daar een belangrijk onderdeel van voor de regio Noord-Holland Noord”, aldus minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) in een nieuwsbericht van de provincie.

Het project bevindt zich in de planningsfase. Uiteindelijk moet netbeheerder TenneT in samenwerking met partners een 380 kV-verbinding van tientallen kilometers naar de regio realiseren. “Naast de komst van deze verbinding worden in Noord-Holland Noord door Liander en TenneT 40 elektriciteitsstations uitgebreid, komen er 20 nieuwe bij en moet honderden kilometers extra verbindingen worden aangelegd”, schrijft de provincie.

De grote vraag is waar de nieuwe verbindingen en stations komen te liggen. Dat beloven de partijen samen met de omgeving uit te werken. “De komst van een hoogspanningstraject is een grote ingreep”, zegt Edward Stigter, gedeputeerde van Noord-Holland voor Klimaat en Energie. “We betrekken omwonenden, ondernemers, belanghebbenden, gemeenten en waterschappen daarom bij het maken van de plannen.”

Plan

De uitbreiding wordt al jaren voorbereid. In 2020 signaleerde TenneT dat bestaande 150kV-verbindingen naar Middenmeer en Westwoud overbelast waren. De netbeheerder schakelde ingenieursbureau Arcadis in om de haalbaarheid van een uitbreiding te onderzoeken. Het rapport werd op 30 juni 2022 gepubliceerd. Het onderzoek weegt naar verwachting mee in de uiteindelijke aanpak van de uitbreiding.

De precieze tijdlijn van het project is onbekend. “Als TenneT heeft besloten hoe het net versterkt moet worden, wordt vervolgens in een groot zoekgebied gekeken waar en hoe de benodigde infrastructuur het beste kunnen worden aangelegd”, schreef de provincie Noord-Holland vorig jaar in een nieuwsbericht. “TenneT verwacht hier in het voorjaar van 2023 meer over te kunnen vertellen. Alle belanghebbenden krijgen dan de mogelijkheid om te reageren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Noord-Holland Noord krijgt verbinding met 380 kV-net | Infrasite
monteurs TenneT
Krapte op stroomnet

Noord-Holland Noord krijgt verbinding met 380 kV-net

Sleutelen aan het netwerk. Foto via TenneT

TenneT, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondertekenen afspraken over de komst van een nieuw hoogspanningstraject in Noord-Holland Noord. De partijen willen de regio op het 380 kV-net aansluiten om aan de toekomstige vraag naar energie en elektriciteit te voldoen. 

Nederland produceert steeds meer duurzame elektriciteit. De vraag naar ruimte op het stroomnet neemt toe. Netbeheerders investeren landelijk in uitbreidingen van de capaciteit. “Een aansluiting op het hoogspanningsnet is daar een belangrijk onderdeel van voor de regio Noord-Holland Noord”, aldus minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) in een nieuwsbericht van de provincie.

Het project bevindt zich in de planningsfase. Uiteindelijk moet netbeheerder TenneT in samenwerking met partners een 380 kV-verbinding van tientallen kilometers naar de regio realiseren. “Naast de komst van deze verbinding worden in Noord-Holland Noord door Liander en TenneT 40 elektriciteitsstations uitgebreid, komen er 20 nieuwe bij en moet honderden kilometers extra verbindingen worden aangelegd”, schrijft de provincie.

De grote vraag is waar de nieuwe verbindingen en stations komen te liggen. Dat beloven de partijen samen met de omgeving uit te werken. “De komst van een hoogspanningstraject is een grote ingreep”, zegt Edward Stigter, gedeputeerde van Noord-Holland voor Klimaat en Energie. “We betrekken omwonenden, ondernemers, belanghebbenden, gemeenten en waterschappen daarom bij het maken van de plannen.”

Plan

De uitbreiding wordt al jaren voorbereid. In 2020 signaleerde TenneT dat bestaande 150kV-verbindingen naar Middenmeer en Westwoud overbelast waren. De netbeheerder schakelde ingenieursbureau Arcadis in om de haalbaarheid van een uitbreiding te onderzoeken. Het rapport werd op 30 juni 2022 gepubliceerd. Het onderzoek weegt naar verwachting mee in de uiteindelijke aanpak van de uitbreiding.

De precieze tijdlijn van het project is onbekend. “Als TenneT heeft besloten hoe het net versterkt moet worden, wordt vervolgens in een groot zoekgebied gekeken waar en hoe de benodigde infrastructuur het beste kunnen worden aangelegd”, schreef de provincie Noord-Holland vorig jaar in een nieuwsbericht. “TenneT verwacht hier in het voorjaar van 2023 meer over te kunnen vertellen. Alle belanghebbenden krijgen dan de mogelijkheid om te reageren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.