Duurzame energie

Van Oord krijgt opdracht voor offshore windproject in Polen

Installatieschip Svanen Foto: 2022, Van Oord

Van Oord is uitgekozen als voorkeursaannemer (‘preferred contractor’) voor de bouw van het windpark Baltic Power, 23 kilometer ten noorden van de Poolse kust. Het bedrijf gaat zorgen voor het transport en de installatie van meer dan zeventig fundaties, elk bestaande uit een ‘monopile’ met een transitiestuk.

Met een vermogen van 1,2 gigawatt (GW) moet het windpark duurzame stroom gaan leveren voor ruim 1,5 miljoen Poolse huishoudens. De bouw van het windpark begint naar verwachting in 2024. De ingebruikname is voorzien in  2026.Deskundigen schatten het totale windenergiepotentieel van de Oostzee op 85 GW, bijna tweemaal zoveel als het huidige totale geïnstalleerde vermogen aan elektriciteit in heel Polen. Het Poolse nationale energiebeleid gaat uit van de ontwikkeling van offshore windenergie in de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee, met een vermogen van circa 5,9 GW in 2030, oplopend tot 11 GW in 2040. Offshore wind kan een sleutelrol spelen bij de energietransitie in Polen en daarnaast zorgen voor meer energiezekerheid en bijdragen aan minder luchtverontreiniging. Baltic Power is een van de meest geavanceerde offshore windprojecten in Polen tot nu toe en vormt een mijlpaal in de ontwikkeling van de Poolse energiesector.

Bekende wateren

Van Oord zal zijn installatieschip Svanen inzetten voor dit project. Het schip heeft een enorme staat van dienst: de Svanen heeft het overgrote deel van alle ‘monopiles’ in de Oostzee geïnstalleerd, onder meer voor Baltic 2, Arkona en Kriegers Flak. Baltic Power is Van Oords eerste offshore windproject in Polen, maar het bedrijf is al veel langer thuis in het land door andere projecten, zoals de onlangs voltooide uitdieping en verbreding van de vaargeul tussen Świnoujście en Szczecin.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Van Oord