Auto Stedin

Stedin investeert 627 miljoen euro in versteviging elektriciteitsnet

Bedrijfsauto Stedin. Foto: Yvonne Ton

Stedin trekt in 2022 een bedrag van 672 miljoen euro uit voor het verstevigen van de energie-infrastructuur. Dit is ruim 15 procent meer dan vorig jaar en zo’n 40 procent meer in vergelijking met vijf jaar geleden. 

De vraag naar elektriciteit wordt steeds groter. Zo neemt het aantal laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie – energiebesparing en vermindering van de uitstoot van CO2 – fors toe. Daarbij vraagt ook de grote toename aan nieuwbouwwijken, datacenters en distributiehallen met een grote elektriciteitsvraag om meer transportcapaciteit op het net.

Om de te blijven voorzien in de vraag naar elektriciteit, moet het net grondig worden verbouwd. Honderden kilometers aan kabel zijn nodig om het net te verstevigen. Hier zijn de investeringen van Stedin voor bedoeld. Tegelijkertijd werkt de netbeheerder aan het veilig en betrouwbaar houden van de bestaande netten door het vervangen van honderden kilometers aan elektriciteitskabels en gasleidingen.

Onconventionele maatregelen

Omdat de verbouwing in minder tijd dan gebruikelijk moet gebeuren, moeten er ook onconventionele maatregelen worden getroffen. Zo zijn er meer middelen nodig op zowel financieel gebied als op het gebied van personeel om het vergrote werkpakket uit te voeren. Stedin geeft aan dringend technisch opgeleid personeel nodig te hebben. De monteurs die de netbeheerder zelf opleidt op hun bedrijfsscholen, zijn niet voldoende.

Bovendien stelt Stedin dat het elektriciteitsnet efficiënter en slimmer moet worden gebruikt om de energietransitie mogelijk te maken en overbelasting af te laten nemen. Als voorbeeld noemt het bedrijf het opslaan van energie met thuisbatterijen en slim laden. Momenteel ontbreken volgens Stedin de juiste stimulerende maatregelen om een slim energiesysteem goed te laten werken.

Actieteam Netcapaciteit

De netbeheerders stuurden eind vorig jaar daarom een brief aan het kabinet met tien urgente punten om de beschikbaarheid van deze middelen en maatregelen te verbeteren. Ook is recent het ‘Actieteam Netcapaciteit’ opgericht. Dit is een samenwerking van veertien partijen die via een stimuleringsprogramma vaart willen houden in de energietransitie.

Lees ook: BAM Infra Nederland: ‘We verduurzamen vaak ongevraagd’

Auteur: Elisabetta Santangelo

Stedin investeert 627 miljoen euro in versteviging elektriciteitsnet | Infrasite
Auto Stedin

Stedin investeert 627 miljoen euro in versteviging elektriciteitsnet

Bedrijfsauto Stedin. Foto: Yvonne Ton

Stedin trekt in 2022 een bedrag van 672 miljoen euro uit voor het verstevigen van de energie-infrastructuur. Dit is ruim 15 procent meer dan vorig jaar en zo’n 40 procent meer in vergelijking met vijf jaar geleden. 

De vraag naar elektriciteit wordt steeds groter. Zo neemt het aantal laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie – energiebesparing en vermindering van de uitstoot van CO2 – fors toe. Daarbij vraagt ook de grote toename aan nieuwbouwwijken, datacenters en distributiehallen met een grote elektriciteitsvraag om meer transportcapaciteit op het net.

Om de te blijven voorzien in de vraag naar elektriciteit, moet het net grondig worden verbouwd. Honderden kilometers aan kabel zijn nodig om het net te verstevigen. Hier zijn de investeringen van Stedin voor bedoeld. Tegelijkertijd werkt de netbeheerder aan het veilig en betrouwbaar houden van de bestaande netten door het vervangen van honderden kilometers aan elektriciteitskabels en gasleidingen.

Onconventionele maatregelen

Omdat de verbouwing in minder tijd dan gebruikelijk moet gebeuren, moeten er ook onconventionele maatregelen worden getroffen. Zo zijn er meer middelen nodig op zowel financieel gebied als op het gebied van personeel om het vergrote werkpakket uit te voeren. Stedin geeft aan dringend technisch opgeleid personeel nodig te hebben. De monteurs die de netbeheerder zelf opleidt op hun bedrijfsscholen, zijn niet voldoende.

Bovendien stelt Stedin dat het elektriciteitsnet efficiënter en slimmer moet worden gebruikt om de energietransitie mogelijk te maken en overbelasting af te laten nemen. Als voorbeeld noemt het bedrijf het opslaan van energie met thuisbatterijen en slim laden. Momenteel ontbreken volgens Stedin de juiste stimulerende maatregelen om een slim energiesysteem goed te laten werken.

Actieteam Netcapaciteit

De netbeheerders stuurden eind vorig jaar daarom een brief aan het kabinet met tien urgente punten om de beschikbaarheid van deze middelen en maatregelen te verbeteren. Ook is recent het ‘Actieteam Netcapaciteit’ opgericht. Dit is een samenwerking van veertien partijen die via een stimuleringsprogramma vaart willen houden in de energietransitie.

Lees ook: BAM Infra Nederland: ‘We verduurzamen vaak ongevraagd’

Auteur: Elisabetta Santangelo