Zonnepark Port of Moerdijk

Aanleg zonnepark Port of Moerdijk van start

Foto bij nieuwsbericht Port of Moerdijk 16-10-2020

In de haven van Moerdijk wordt de komende tijd een zonnepark met 18.570 zonnepanelen gerealiseerd. De aanleg van het park aan de Westelijke Randweg Moerdijk is naar verwachting eind februari gereed. Het havenbedrijf zal dan energieneutraal zijn voor het eigen verbruik. In 2030 moet het hele haven- en industrieterrein van Port of Moerdijk energieneutraal zijn.

ENGIE start deze week met de aanleg van het zonnepark. Dit bedrijf is daarna ook verantwoordelijk voor monitoring en onderhoud. Daarvoor heeft Port of Moerdijk een contract van twintig jaar afgesloten met ENGIE. De andere betrokkenen bij dit project zijn 3E als technisch adviseur en begeleider, Econnectic als projectmanager en adviseur en Enexis als verantwoordelijke voor de netaansluitingen. Het zonnepark komt op een kabel- en leidingenstrook. Door het dubbele ruimtegebruik wordt de beschikbare grond efficiënter benut.

Energieneutraal

Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk: “Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de Havenstrategie 2030. In dat jaar willen we als haven- en industrieterrein zelfs energieneutraal zijn. We vinden het belangrijk om met dit zonnepark onze bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen en het realiseren van de energietransitie. Ook hebben we een voorbeeldfunctie in het gebied en stimuleren we bedrijven op het terrein om te verduurzamen.”

Nog eens 15.000 zonnepanelen

Havenbedrijf Moerdijk heeft overigens nog een zonnepark op het oog, namelijk op de dijk aan de Zuidelijke Randweg. Dit park zal goed zijn voor nog eens 15.000 zonnepanelen. Het is de bedoeling dat dit park op het dijklichaam komt. Het is nog wel de vraag of dit ook daadwerkelijk kan. Er loopt al langere tijd een onderzoek met samenwerkingspartner Brabantse Delta of en onder welke (technische) randvoorwaarden een zonnepark op een dijk is te realiseren. Naar verwachting zijn hier in 2021 nieuwe ontwikkelingen over te melden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Aanleg zonnepark Port of Moerdijk van start | Infrasite
Zonnepark Port of Moerdijk

Aanleg zonnepark Port of Moerdijk van start

Foto bij nieuwsbericht Port of Moerdijk 16-10-2020

In de haven van Moerdijk wordt de komende tijd een zonnepark met 18.570 zonnepanelen gerealiseerd. De aanleg van het park aan de Westelijke Randweg Moerdijk is naar verwachting eind februari gereed. Het havenbedrijf zal dan energieneutraal zijn voor het eigen verbruik. In 2030 moet het hele haven- en industrieterrein van Port of Moerdijk energieneutraal zijn.

ENGIE start deze week met de aanleg van het zonnepark. Dit bedrijf is daarna ook verantwoordelijk voor monitoring en onderhoud. Daarvoor heeft Port of Moerdijk een contract van twintig jaar afgesloten met ENGIE. De andere betrokkenen bij dit project zijn 3E als technisch adviseur en begeleider, Econnectic als projectmanager en adviseur en Enexis als verantwoordelijke voor de netaansluitingen. Het zonnepark komt op een kabel- en leidingenstrook. Door het dubbele ruimtegebruik wordt de beschikbare grond efficiënter benut.

Energieneutraal

Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk: “Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de Havenstrategie 2030. In dat jaar willen we als haven- en industrieterrein zelfs energieneutraal zijn. We vinden het belangrijk om met dit zonnepark onze bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen en het realiseren van de energietransitie. Ook hebben we een voorbeeldfunctie in het gebied en stimuleren we bedrijven op het terrein om te verduurzamen.”

Nog eens 15.000 zonnepanelen

Havenbedrijf Moerdijk heeft overigens nog een zonnepark op het oog, namelijk op de dijk aan de Zuidelijke Randweg. Dit park zal goed zijn voor nog eens 15.000 zonnepanelen. Het is de bedoeling dat dit park op het dijklichaam komt. Het is nog wel de vraag of dit ook daadwerkelijk kan. Er loopt al langere tijd een onderzoek met samenwerkingspartner Brabantse Delta of en onder welke (technische) randvoorwaarden een zonnepark op een dijk is te realiseren. Naar verwachting zijn hier in 2021 nieuwe ontwikkelingen over te melden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam