Kabelkruising TenneT

Onderzoek naar effect kabelbescherming op biodiversiteit in Noordzee

Foto: TenneT

In een pilot gaat netbeheerder TenneT samen met offshorebedrijf Van Oord onderzoeken welke steensoorten bij kabelkruisingen in de Noordzee het beste gebruikt kunnen worden om de biodiversiteit in de zee te verbeteren.

Beide bedrijven gaan op twaalf plekken verschillende steensoorten storten bij kabelkruisingen. Het gaat om locaties waar de recent gelegde zeekabel voor de aansluiting van toekomstige windparken bestaande olie- en gasleidingen in de Noordzee kruisen. De netbeheerder wil bij alle Net op zee-projecten natuurversterkende maatregelen toepassen en die vervolgens monitoren.

TenneT is netbeheerder op zee en zorgt ervoor dat offshore windparken via het net op zee worden aangesloten op het elektriciteitsnet op land. Zo werkt het bedrijf aan de hoogspanningsverbinding van het windgebied Hollandse Kust (zuid). De afgelopen periode zijn de eerste twee zeekabels aangelegd. Op de plaatsen waar de kabels een bestaande olie- en gasleiding kruisen, komen ze boven de zeebodem uit. Daar wordt normaal een granieten toplaag op de kabel gestort om de kabel te beschermen.

Kalkhoudende steen of granieten toplaag

Op drie kabelkruisingen wordt de granieten toplaag nu vervangen door kalkhoudende steen. Drie andere kabelkruisingen houden de normale granieten toplaag. Op die manier kan vergeleken worden of er verschil in zeeleven gaat ontstaan. “Onze verwachting is dat de meer kalkhoudende steen ervoor zorgt dat diverse soorten bodemdieren zich eenvoudiger nestelen en dat er op deze locaties ander leefgebied ontstaat. Door de jaren heen kunnen er op deze plekken in de Noordzee kunstmatige riffen ontstaan waar planten en diertjes zich vestigen”, zegt Saskia Jaarsma, hoofd Offshore developments en Large Projects Offshore bij TenneT.

Haalbaarheid onderzoeken

Van Oord heeft de eerste stenen inmiddels aan boord geladen van zijn steenstortschip Bravenes en gaat ze de komende weken op de kabelkruisingen aanbrengen. In de loop van volgend jaar legt Van Oord een tweede verbinding aan voor Hollandse Kust (zuid). Bij deze verbinding krijgen opnieuw zes kabelkruisingen een andere vorm van bescherming.

Jaarsma: “Voorafgaand aan die installatie wil TenneT onderzoeken of het haalbaar is de beschermende granieten toplaag volledig weg te laten. Daardoor ontstaan er grotere holtes tussen de stenen waarmee nestelen voor het zeeleven nog aantrekkelijker kan zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Onderzoek naar effect kabelbescherming op biodiversiteit in Noordzee | Infrasite
Kabelkruising TenneT

Onderzoek naar effect kabelbescherming op biodiversiteit in Noordzee

Foto: TenneT

In een pilot gaat netbeheerder TenneT samen met offshorebedrijf Van Oord onderzoeken welke steensoorten bij kabelkruisingen in de Noordzee het beste gebruikt kunnen worden om de biodiversiteit in de zee te verbeteren.

Beide bedrijven gaan op twaalf plekken verschillende steensoorten storten bij kabelkruisingen. Het gaat om locaties waar de recent gelegde zeekabel voor de aansluiting van toekomstige windparken bestaande olie- en gasleidingen in de Noordzee kruisen. De netbeheerder wil bij alle Net op zee-projecten natuurversterkende maatregelen toepassen en die vervolgens monitoren.

TenneT is netbeheerder op zee en zorgt ervoor dat offshore windparken via het net op zee worden aangesloten op het elektriciteitsnet op land. Zo werkt het bedrijf aan de hoogspanningsverbinding van het windgebied Hollandse Kust (zuid). De afgelopen periode zijn de eerste twee zeekabels aangelegd. Op de plaatsen waar de kabels een bestaande olie- en gasleiding kruisen, komen ze boven de zeebodem uit. Daar wordt normaal een granieten toplaag op de kabel gestort om de kabel te beschermen.

Kalkhoudende steen of granieten toplaag

Op drie kabelkruisingen wordt de granieten toplaag nu vervangen door kalkhoudende steen. Drie andere kabelkruisingen houden de normale granieten toplaag. Op die manier kan vergeleken worden of er verschil in zeeleven gaat ontstaan. “Onze verwachting is dat de meer kalkhoudende steen ervoor zorgt dat diverse soorten bodemdieren zich eenvoudiger nestelen en dat er op deze locaties ander leefgebied ontstaat. Door de jaren heen kunnen er op deze plekken in de Noordzee kunstmatige riffen ontstaan waar planten en diertjes zich vestigen”, zegt Saskia Jaarsma, hoofd Offshore developments en Large Projects Offshore bij TenneT.

Haalbaarheid onderzoeken

Van Oord heeft de eerste stenen inmiddels aan boord geladen van zijn steenstortschip Bravenes en gaat ze de komende weken op de kabelkruisingen aanbrengen. In de loop van volgend jaar legt Van Oord een tweede verbinding aan voor Hollandse Kust (zuid). Bij deze verbinding krijgen opnieuw zes kabelkruisingen een andere vorm van bescherming.

Jaarsma: “Voorafgaand aan die installatie wil TenneT onderzoeken of het haalbaar is de beschermende granieten toplaag volledig weg te laten. Daardoor ontstaan er grotere holtes tussen de stenen waarmee nestelen voor het zeeleven nog aantrekkelijker kan zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite